Seriál I. – Tradiční japonské hračky aneb víme, jak ´Daruma´ panenky vypadají?

02.06.2013 14:00

Seriál I. – Tradiční japonské hračky aneb víme, jak ´Daruma´ panenky vypadají?

 

Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo ve spolupráci s Národním muzeem výstavu japonských hraček ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur s názvem „Hrajeme si celý den“. Výstava potrvá do 16. 6. 2013 v zámeckém areálu Ctěnice, ve výstavním sále Špejchar. Představujeme zde hračky a předměty, se kterými si v minulosti hrály japonské děti, a další unikátní exponáty. Nahlédneme  do zvyklostí japonské kultury a tradic jednotlivých svátků. Pro děti jsme připravili hernu s replikami některých hraček, které si budou moci vyzkoušet.

 

Prší, prší, jen se leje.

Kam, Koníčci, pojedeme?

Pojedeme do Ctěnice,

Uvidíme mnohem více!

 

O víkendu 1. 6. 2013 pršelo v Praze jak z konve, přesto jsme se odhodlali vyrazit na výlet. A to do překrásného zámeckého areálu Ctěnice. A na výstavě „Hrajeme si celý den“ jsme se inspirovali vystavenými, pro nás Evropany, exotickými exponáty japonských hraček. Mnohé jsme viděli poprvé…a proto jsme se rozhodli postupně věnovat pár řádek jednotlivým druhům japonských hraček, se kterými si japonské děti hrály odedávna, ale první historický důkaz o jejich existenci pochází z období  Heian (794 – 1185). Největší rozvoj všech druhů hraček nastal však až v období Edo (1600 – 1868), tj. v době, kdy řemesla i obchod mohutně vzkvétaly. Domníváme se také, že do té doby se náročnější hračky vyráběly hlavně pro děti japonských šlechticů.   

 

Tisíce druhů tradičních hraček

  • Všechny děti světa si hrají s hračkami. I v Japonsku. A oblíbené a osvědčené hračky se stávají tradicemi, překračují tak několik staletí.

 

  • I když již od 30. let 20. století si japonské děti hrají s ´moderními´ hračkami, vyráběných především z plastů, tak tradiční hračky nadále se v Japonsku vyrábějí dál aspoň jako dárky, suvenýry, talismany či amulety pro štěstí…

 

  • V Japonsku, které si na tradice potrpí, můžeme napočítat tradičních japonských hraček přes tisíc druhů. Rozdělujeme je do tří skupin:
  • Hračky, se kterými si děti hrají – hliněné, papírové předměty a míčky…
  • Hračky umělecky zpracované -  malovaní draci, zdobené dřevěné pálky na japonský badminton,  masky pro tradiční divadlo, panenky  z porcelánu…
  • Hračky jako talismany - skládanky, dřevoryty, kultovní předměty, momotaro, daruma

 

Proč považujeme Daruma panenky  za talismany?

Japonští polici, když připravují svou volební  kampaň, si kupují  jako své talismany ´Daruma´ panenky, které nemají vymalované oči. Jedno očičko vymalujeme na začátku kampaně a druhé domalujeme v případě, že volby vyhrajeme.   Výběr různých vzorů panenek je veliký.

Panenky nohy nemají …Podle legendy zakladatel čínského zen buddhismu -  Bodai Daruma – tak dlouho meditoval bez pohybu, až na své nohy ochrnul. A proto jsou panenky Daruma bez nohou.   Jsou  obvykle červené,  protože vysocí kněží v zen buddhismu nosili červené oděvy,  a navíc mívají tvář  vousáče. Obvykle se vyrábějí z papírové hmoty a jsou vyváženy tak, aby se vždy vrátily do vzpřímené polohy, když je z kolmé osy vychýlíme (s podobnými hračkami   tohoto typu, ale z plastu,  jsme si v dětství také hrávali).

´Daruma´ panenky považujeme za symbol vytrvalosti, schopnosti mít úspěch a překonat tak nepřízeň osudu, a takéjsou symbolem schopnosti zotavení se z neštěstí.

Prázdné oči dlouho nenecháme

Podíváme-li se také na vousaté panenky, zjistíme, že obočí obvykle tvarujeme tak, aby se tvář panenky podobala jeřábu a  vlasy se podobaly želvovině. Jeřáb a želva jsou totiž symboly dlouhého života. Další zajímavostí je, že panenky prodáváme s očima prázdnýma (bílá místa). Ale nebojme se jich, takže pokud se chystáme zahájit nějaký velký projekt atp., jedno z očí panenky vyplníme.  A tak pokaždé, když se na svou panenku Daruma podíváme, si připomínám svůj úkol, po jehož splnění druhé očičko naší panenky Daruma domalujeme.

 

Efektivní jsou jen jeden rok

Daruma panenky jsou ´efektivní´ po dobu jednoho roku. Na konci roku bychom panenky Daruma měli vrátit zpátky do chrámu, kde jsme je zakoupili.  Hned po Novém roce chrámy totiž drží tradiční obřad pálení. Můžeme si zakoupit panenku pro příští rok novou.

 

Rozmanitost Daruma panenek je nekonečná

  • V období Edo byli obchodníci  považováni občany z nízké třídy, a tak se vyvinul jejich vlastní kulturní humor dělat si legraci z věcí, které jsme ve vyšších třídách  považovali za posvátné. A tak můžeme objevit Daruma nalíčené i jako prostitutky, protože obojí sdílejí odolnost ve svém stavu a touhu dostat se zpátky nahoru.

 

  • Daruma – ženy můžeme v současnosti také spatřit, i když jsou opatřeny stejným blahodárným vzhledem  jako jejich mužské protějšky.

 

  • Daruma – sněhuláci se skládají vždy ze dvou částí.

 

  • Daruma  Baskin Robins (často jednoduše nazvaný 31) poznáme podle jejich dvou kopečků zmrzliny..

 

  • Ještě existuje Daruma Otoshi - starobylá hra se hraje s panenkou ze šesti kusů. Hru  hrajeme pomocí malého kladívka, kdy se pokoušíme vyřadit každý kus panenky zdola nahoru bez klepání celé věci.

 

Co znamenají barvy u panenek Daruma?

V různých místech mají Daruma panenky různé zabarvení, není shoda v tom, že by ta či ona barva něco znamenala. I když barva modré Darumy  znamená většinou zdraví a dlouhověkost, přesto na jiném místě ji můžeme považovat naopak za barvu osobního úspěchu a úspěchu vůbec. Bílá Daruma patří lásce a harmonii, novému zrození a přání všeho nejlepšího, či čistotě mysli a svatebnímu daru. Fialová je barvou dlouhé životnosti a předcházení katastrofám, nebo barvou pokroku v kariéře. Zelená barva nám připomíná naše začátky, abychom je neustále měli na paměti, či jsou symbolem dobrého zdraví a vitality. Ostatní barvy považujeme trochu za standard. Červená barva je barvou  obecného štěstí a zlata, spojujeme ji  s bohatstvím. Žlutá barva je barvou bezpečnosti, bezpečí a ochrany. Černá barva odvrací zlo a slibuje úspěšný obchodní rok. Chceme-li mít barvu oranžovou, pak zřejmě chceme dosáhnout úspěchu ve škole. Růžovou barvu spojujeme téměř vždy s láskou, vztahy a porodem.

 

Pokud jde o výběr barev, poradíme se přímo na místě, kde panenku Daruma si pořizujeme, tam nám poradí….

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet