Sdružení Hollar: Nová tvorba - noví členové aneb ze starého Hollaru se nový Hollar rodí

30.10.2015 13:51

Galerie HOLLAR – Praha

30. 10. – 22. 11. 2015

 

 

Vernisáž  nové výstavy ´Nová tvorba´  zahájil  Jan Kavan otázkou, zda ještě bude Hollar, zda bude ještě grafika a že  doufá, že  tomu bude nadále  vždy,  tak jako to vždy bylo.

 

„Dlouho připravovaná změna v přijímání nových členů SČUG Hollar se konečně začala naplňovat a v praxi. Sdružení se tak, doufejme, pozvedne k nové aktivitě. Kulturně společenská situace je hodně odlišná od té, jaká byla v roce 1964. Tenkrát sdružení právě vydychlo po tuhých letech nutné konspirace a PhDr. František Dvořák vítal hollarovskou obrodu takto: „Snad od založení v roce 1917 nezaznamenávají dějiny  Hollaru tak rozhodující nástup a převažující vliv mladých sil. Připomeňme si také s vděkem, že jediný Hollar po léta poskytoval možnost svobodné práce celé skupině umělců, jejichž umění bylo jinde nepřijatelné pro výrazně nedotčené hodnoty tvůrčí původní  svobodné představivosti.“ Za pár let nato se sdružení opět muselo uchýlit do anonymity. Dnes dochází ke generační vyměně za situace, kdy se má navázat na dvacetiletí ´šťastné konjunktury´. Podaří se to? Budou nově přijatí umělci hodnotnými pokračovateli ve smyslu ´progresivní tradice?  Budou na ně mít za další léta chuť navazovat opět další nově přijímaní členové? Bude Hollar? Bude grafika? Přál bych si, aby tomu tak bylo. Věřím, že práce nových kolegů, kteří ve chvíli, kdy toto píšu, teprve soustřeďují, budou příslibem nejen budoucnosti grafického oboru, ale i soudržnosti a cechovní pospolitosti sdružení Hollar. Oni ti nově příchozí nejsou jen samí mladí a ti mladí nejsou vždycky už zas tak mladí, i když těch mladých je zaplať pánbůh dost. Na věku ale v Hollaru nikdy nezáleželo. Vždyť´ i klasické grafické techniky dokážou přijmout současné formy a vyjadřovat zcela aktuální obsahy.“ (Zdroj: Jan Kavan)

 

Akce se zúčastnil také předseda SČUG Hollar  Pavel PIekar.  Úvodní slovo pronesla  Lenka Kahuda Klokočková (na foto vpravo dole) opět ve smyslu, že  došlo ke změně pravidel přijímání nových členů do Hollaru, a že došlo ke přijetí nových členů - umělců, že chtějí změnit starý Hollar v Hollar nový, a že nejde jenom o nové členy, ale že se chtějí připravit na budoucí kolegy, kteří o grafice nevědí…a  že vítá nové členy…

 

 

 

 

 

Noví členové (25):

Milan Bauer

Šimon Brejcha

Jindřich Faktor

Lenka Falušiová

Zbyněk  Hraba

Jakub Honetschlager

Vojtěch Hrubant

Jarmila Janůjová

Oldřich Jelen

Lenka Kahuda Klokočková

Robin Kaloč

Vladislav Kaska

Bedřich Kocman

Jan Kocman

Markéta Kotková

Martin Manojlín

Petr Nikl

Zuzana Růžičková

Zmrzka, gázotisk, 2015

Miloš Sláma

Tomáš Smetana

Jiří Suchý

Jana Šindelová

Martin Velíšek

Lenka Vojtová

 

11. 11. 2015  se ve středu koná  setkání s autory nad vystavenými grafikami od 17.00  hodin

 

 

 

 

 

(obrýlený klouček, že by dosud nepřijatý člen sdružení Hollar?)

 

 

 

110 00 Praha 1

Smetanovo nábřeží 6

www.hollar.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková