SCULPTURE LINE Prague 2015 (16 autorů, 16 míst, více než 20 isntalací)/Veronika Psotková: Velké prádlo aneb když na sochy necháme působit světlo

29.07.2015 10:52

Nádvoří Novoměstské radnice

9. 6. - 30. 9. 2015

 

 

 

Výstava sochařky Veroniky Psotkové (* 1981 v Opavě)  ´Velké prádlo´ představuje novou stejnojmennou sestavu drátěných plastik, které spolu s dalšími sochařskými objekty zabydlelo nádvoří Novoměstské radnice. Tvorba Veroniky Psotkové je založena na principech realistického figurálního sochařství, ale současně je v ní patrný vliv popkultury. Autorka je absolventkou ateliéru sochařství Michala Gabriela (MgA. 2009) na FaVU v Brně. Nyní žje a tvoří v Oboře u Loun, vystavuje doma i v zahraničí.

Výstava je koncipována ze 3 sochařských celků, které spolu tvoří jemnou dějovou linku a současně představují tvůrčí a materiálové přístupy autorčiny tvorby. Námět celé expozice je výsledkem současného rozpoložení autorky ve tvůrčí a osobní rovině a prostor zde získávají každodenní fantazie ze života sochařky na ´rodičovské dovolené´.

 

Drátěné objekty (rabicové pletivo) vnímá autorka jako transparentní sochařské kresby, které citlivě reagují na změnu světelných podmínek. Podle úhlu jejich pohledu se jejich tvar průsvitem rozpadá nebo naopak klouzáním světla po povrchu spojuje do plných objemů.

´Velké prádlo´ - ožívající ´pohyblivé´ personifikované objekty jsou zde symbolem rutinního, leč potřebného očistného procesu. Obří polštáře (beton) nádvoří zabydlují a vytváří z něj útulné odpočinkové místo ´jako doma´ a na celou situaci dohlížejí dvě dívky ´Pradleny´ (acrystal pryskyřice)  sedící na římse a uzavírají tak pavlačovou proměnu nádvoří kulturní památky.

Výstava je součástí letního sochařského festivalu SCULPTURE LINE Prague 2015, který probíhá v ulicích Prahy od 10. 6. do 30. 9. 2015 a představuje sochy různých forem a stylů od domácích i zahraničních tvůrců.


Máme otevřeno denně:  8.00 -  24.00 hodin v souvislosti s přístupem do nádvoří Novoměstské radnice, prohlídka zdarma.
 

 

www.veronikapsotkova.net
www.sculptureline.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková