Sandra Vebrová: ´Ducháčkovic rodina aneb strašidla mezi námi´ aneb když toužíme mít svého ducha?

24.09.2014 11:57

Palác knih Luxor – Praha

18. 9. 2014

Byli jsme pozváni na křest knižní novinky nakladatelství Fragment v měsíci září  ´Ducháčkovic rodina aneb strašidla´,  kterou napsala mladičká, avšak již ostřílená,  autorka Sandra Vebrová.  Na akci, kterou  jako obvykle moderovala Hanka Koutná, byli kromě Vebrové  přítomni kmotři nové humorné knihy  herec Stanislav Zindulka,  herečka Michaela Maurerová, ilustrátor Václav Ráž a za Fragment odpovědná redaktorka Romana Homonická. 


Nejdříve nám  Sandra Vebrová, jež vystudovala divadelní vědu a točí pohádky do televize, objasnila,  jak vůbec k Ducháčkovic rodině přišla. Již v útlém dětství  ve svých 13 letech dostala nápad, že by mohla stvořit  strašidla nová, protože těch není nikdy dost. (Při té příležitosti jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz vzpomněli na v minulém století velmi úspěšná strašidla canterwillská, jež excelovala především ve filmech).

 Po 15 letech se k této své utkvělé myšlence vrátila a tak vznikla  strašidla z mlhy – Mlžani.  Je to rodina duchů (kteří jsou neviditelní, tudíž průsvitní)   dnešní době v nepříliš již  tradiční  formě, jsou tu manželé -  pantáta Mlživoj, paní matka Blanka, a jejich tři děti – Simon (11 let), Olívie (9 let)  a  Bubi (4 roky).  Ale, pozor, Simon, Olívie a Bubi  jsou děti ne tak obyčejné!

Takže  můžeme v 5 příbězích (z nichž je každý  uzavřený,  přičemž ale  volně navazuje na příběh další, poslední příběh je vánoční) s dětmi  prožívat jejich alotria a nekonečné výlety za dobrodružststvím, která skončí naštěstí pro všechny zúčastněné dobře.

Jak Vebrová prozradila, není od věci, že možná budou následovat další knižní příběhy Ducháčkovic rodiny…protože se jí další příběhy nabízejí  bohužel samy…jde jí to samo, protože musí…

Autorka dodala, že dětští čtenáři, které mají rády dobrý humor,   i v těchto nadpřirozených bytostech najdou jistě ´něco´ a že sama nejraději píše večer a v noci, kdy všude vládne klid, i když pochází sama z rodiny doktorů, kde vládne intelektuální chaos..a když se večer podívá na sebe do zrcadla, má inspirace habaděj…


Michaela Maurerová, neskutečně útlá maminka dvou dětí již jim z této knížky  před spaním četla a pochvalovala si především, že v rámci jednoho příběhu  minipříběhy oddělené mezititulkami  nejsou  příliš  dlouhé, že jedna a půl stránky stačí, aby svá dítka uspala. A v případě, že je moc unavená,  tak dětem pouští audionahrávky jiných pohádek…


 

Ilustrátor Václav Ráž dodal, že knihu dopředu nečetl, protože ilustroval knihu v dosti těžkých podmínkách, a to tak, že podle příběhů,  jak vznikaly a dostával, pak je kresebně zachycoval  tak, aby kresby zaujaly především dětské čtenáře…ilustrace jsou sice černobílé, ale celostránkové …

A na závěr křtu to nejlepší

„ Mha přede mnou, mha za mnou“…řekl  usměvavý Stanislav Zindulka, pracovitý a pokorný herec (podle slov jeho syna Jakuba Zindulky) a těmi slovy rychle navodil  hřejivou atmosféru. Zindulka se přiznal, že nikdy duchy nehrál.  A pokud jde o knihy, rád četl ´Káju Maříka´  a ´U vrabčáků za…´.   

Později si přesto vzpomněl, že ducha přece jen ve svém životě hrál, a to je již dávno v Dejvickém divadle – ducha  Hamletova otce.


Pochválil v nových podobách češtinu, kterou autorka píše,  a dovolil si nám přečíst kousek z prvního příběhu z kapitoly ´Nevinné hry´ o panu Ticháčkovi, který se rád díval na televizi, a jak objevil  či neobjevil houpající se mrňousky - duchy na své anténě, a při poslechu zvučného dramatického hlasu  jsme ani nedutali. Pan Zindulka ( jenž považuje herectví za rizikové povolání, hlavně dnes, kdy je mladých  herců  přebytek) tak krásně četl, že poté mezi námi vzplanula   diskuze, že by pan Zindulka mohl nahrát audionahrávku k radosti všech dětí i dospělých….a pan Zindulka se jen tajemně usmíval…že?! A co se mu asi v duchu honilo?

Seznamte se s Ducháčkovými!

Tatínek Mlživoj, maminka Blanka a jejich tři neposední potomci, jsou milá strašidla, kterých se rozhodně nemusíte bát. Lidí se sice trošku straní, ale když na to přijde, rádi jim v lecčem pomohou. Nezbedové Simon, Olivie a Bubi jsou samá lumpárna a skopičina, takže o dobrodružství a zábavu nebude nouze. Jaké to bylo, když na Simona přišla duší puberta a začal řádit jako utržený ze řetězu?

Jak to dopadlo, když si sourozenci Ducháčkovi vzali do parády strašidelný zámek, který sliboval děsivé zážitky, ale byl spíš k smíchu, a nikdo do něj nechodil? Co to udělá s televizí, když se na anténě začne houpat rozpustilý duch? Nechte se pozvat do tajemného světa duchů, nuda tam rozhodně nebude! (oficiální text nakladatele)

 

Autorka: Sandra Vebrová

Vydalo: Nakladatelství Fragment

Ilustrátor: Václav Ráž

Počet stran: 200

Provedení: vázaná

Rok vydání: 2014

Číslo vydání: 1  

Věk pro dívky i chlapce:  9+

Žánr:  pohádka, sci-fi, humor

Doporučená cena: 195 Kč

www.fragment.cz

 

 

Video ke knize

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yFAzR1hXoMM#t=0

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková