Sandra Klima Jirovec: Praha – PařÍž, sem a tam aneb ´dvojdomost´´ v jejích obrazech nepřehlédneme!

11.10.2014 19:31

Galerie Mánesova 54 - Praha

10. 10. - 14. 11. 2014

Na vernisáži  zhruba 80 obrazů akademické malířky česko-francouzského původu  Sandry Klima Jirovec (něžné to drobné blondýnky) ve výstavních prostorách Galerie Mánesova 54, nebylo vůbec k hnutí. Přesto jsme v davu příznivců krásné malby zahlédli patronku výstavy, stále elegantnější  herečku  Chantal Poullain.  Usměvavá Chantal  P. také výstavu, sice stále lámanou češtinou, ale přitom velmi  roztomile znějící,  zahájila tím, že je ráda, že poznala Sandru Klima Jirovec, že pro Francii stále bije její srdce, a že věří, že se nám obrazy budou líbit.

 

´Dvojdomost´

Výstava s názvem ´Sem a tam´ dostala svůj název podle  faktu, že malířka střídavě žije a maluje na ve dvou zemích (Paříži a v Poděbradech). ´Dvojdomost´ je nepřehlédnutelná, současně je ale je způsobem, jakým Sandra K. Jirovec pohlíží na  svět.  Instalovaná dvojice tématicky podobných obrazů, které autorka namalovala během posledních  20 let buď  v Česku nebo ve Francii, vypovídá jak o rozdílech, tak o společných rysech obou zemí a my můžeme srovnávat. Ať již podle barevnosti, krajin, motivů, podle architektury, ale i podle atmosféry obrazů  (polibek francouzský -  český/s dravcem- s rybou).

(z textu: Oldřich Ševčík)

 

Hierarchie hodnot a hodnotový systém autorky  

„Ne zcela náhodná je i malba, jež se u umělkyně již léta příliš nemění. Je hlavně médiem příběhu. V mnohém navazuje na své předchůdce a umělce, kteří ji ovlivňovali, jako např. Henri Rousseau, PIerre Bonnard, Marc Chagall nebo Paul Delvaux.  Rozhraní intimně osobního světa a světa společenského, ať již jako sen,smyslová fascinace okolím nebo návrat do dětství, má svou přítomnost i minulost. Je to svět pocitů a zážitků, ale taky obrazotvornosti a fantazie. Může  být velmi podobný tomu skutečnému. Až na hierarchii a hodnotový systém. Pes Benedikt má v obrazech stejný význam jako její manžel, nebo jako bývalý politik případně i ona sama….  (podle textu:  Miroslava Pescha)

 

Katalog

K výstavě byl vydán katalog,  jenž hned v úvodu připomíná  dlouhodobé kulturní vztahy mezi Francií a Českou republikou, a to již od doby Karla IV. , či Jiřího z Poděbrad,   a další, jejichž  výčet by byl dlouhý. Připomeneme návštěvu Le Corbusiera v ˇPraze, či vstřícnost Francie vůči  českým malířům, kteří žili v Paříži (A. Mucha).

 

A Praha malířů, literátů a básníků věděla, že sám pobyt ve Francii dává umění křídla.“

Smrtelná procházka

 

Ze životapisu  Sandry M. Jirovec

  • 1971 – narodila se v Paříži v rodině českých emigrantů
  • maturitní zkouška
  •  dva roky studovala literaturu  -  angličtinu na Universitě Sorbonne
  • 1989 – chtěla vidět Čechy, tak se neustále dosud na krátké pobyty do Poděbrad ´vrací´
  •  1991 absolvovala studijní pobyt v ateliéru profesora Sopka na pražské Akademii výtvarných umění
  • od roku 1994 studovala na prestižní školu Ecole Nationale Supérieure des Beaux - Arts de Paris, kterou absolvovala v roce 2000
  • pracovala  v zahraničním vysílání RFI, překládala a tlumočila (francouzština, angličtina a čeština)
  • vyučovala malířství
  • žije, maluje a pracuje střídavě v Poděbradech a v Paříži
  •  věnuje se portrétu a autoportrétu, figurální a krajinářské kompozici, motivům psů i koček
  • v České republice již vystavovala  několikrát
  • v roce 1993 vystavovala na Salónu Nezávislých v Grand Palais v Paříži

120 00 Praha 2 - Vinohrady

Mánesova 1613/54

www.manesova54.cz

Vstup: volný

Máme otevřeno:

pondělí – pátek:  10.00 -  18.00 hodin

sobota:  11.00 -  17.00  hodin

 

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková