Sándor Szász: Unmoving Targets, Unmoving Time/Nehybné cíle, nehybný čas aneb apokalypsa v malířově provedení

23.03.2015 15:35

NEVAN CONTEMPO – Praha

6. 3. – 11. 4. 2015

 

Na vernisáži výstavy ´UnmovingTargets, UnmovingTime´, kde jsme vystavili  olejové obrazy maďarského umělce Sándora Szásze, a kde jsme mohli autora  osobně poznat.


 

Zhlédli jsme obrazy s děsivou, zneklidňující atmosférou. Mikuláš Nevan je vybral z autorovy tvorby, které vznikly během posledních 3 let. Inspirací se mu stal smutný příběh z roku 1988,  kdy pod Ceausescovou diktaturou byla ve jménu modernizace zaplavena obec Bezidu Nou v rumunské Transylvánii. S vizí ´nového člověka ´  a snahou dosáhnout nové ´Zlaté éry´ byla celá vesnice pohřbena pod vodní hladinu s cílem přemístit tradičním způsobem žijící obyvatele do průmyslových center.

 

V důsledku tohoto příběhu z obrazů S. Szásze vyznívá post – apokalyptický nádech, jeho krajiny jsou obydlené postavami bez čitelné identity, bez ukotvení v čase a prostoru.  


Duše těch, kteří odmítli své domovy opustit a následně zemřeli, stále místo obývají. Ačkoliv zaplavená oblast vypadána první pohled křehce a poklidně,  díváme-li se  více, všechny stopy přirozenosti a harmonie jsou zničeny. To místo je prokleté.

 

Jak říká autor, na této výstavě zachycují jeho obrazy vizi nevybalancovaného světa, světa ovlivněného minulými i budoucími událostmi, plného absurdních představ, nesmyslných bezdůvodných činů, situací vytvořených na základě zvrácených ideologií, kde je prostředí podmaněno lidskou silou. Zároveň se snaží vyjádřit sociální prostor jako místo vlastního exilu, kde izolovaný jedince ztrácí svou osobnost a kde ve svých dalších podobách je transformován do stvoření bez identity a lidské podstaty.

 

Autor se snaží, než začne malovat něco nového, získat co nejvíce informací na vybrané téma, fotografie, filmy, dobové materiály, které mu rozšíří znalost věci a prohloubí dojmy. Trvá to někdy i roky. Před malbou si načrtne skicy a zkusí si pár kompozic. Většinou rozpracuje více verzí najednou a pozoruje jejich vývoj, posun a proměnu.  

(Roxana Gamart)


Ze životapisu S. Szásze (* 1976)

  • na základní škole se věnuje hudbě  
  • na střední škole se věnuje umění
  • přijat na AVU v  Budapešti
  • 1997 zakládá s přáteli The Studio on the Border – Alesd
  • 2006  z Alesd vzniká Art Factory
  • v Budapešti má velký ateliér v ArtFactory (BAF)
  • chystá daší výstavu v Michael Schultz Gallery v Berlíně

130 00 Praha 3

U Rajské zahrady 14

Máme otevřeno: úterý – sobota 13.00 – 18.00 hodin

 

www.nevangallery.cz

nevancontempo@gmail.com

www.sandorszasz.com

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková