Samuel Bjørk: V lese visí anděl aneb co znamená, když po smrti dostaneme cedulku ´Cestuju sama´

05.10.2015 12:44

Brilantní norská detektivka ´V lese visí anděl´, jejímž autorem je Samuel Bjørk, vskutku  skrývá v sobě hrůzné tajemství. V průběhu četby zjistíme, že týmová policejní práce se moc nedaří, což usměrňuje práci pachatelům- či pachateli, takže dochází k mnoha nebezpečným situacím, kdy sami vyšetřovatelé se dostanou až k hranici smrti…a místy nám některé kapitoly připomínají metody  tyrana Fritzla z rakouského Amstettenu.

 

Policejní detektiv Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku.

 

Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.  V momentě, kdy jde o další oběť Marion – vnučku Munchovou  - detektivní příběh graduje a místy se stává nepřehledným ne tak pro čtenáře, jako spíše pro policejní tým…bez kvalitního šéfa zcela rozhozený …

 

(str. 56)

 

„Visí tam anděl.“

„Jak to myslíš?“

„Visí tam v lese anděl.“

Tobias brášku objal a cítil, jak se chvěje.

„Teď si vymýšlíš, Torbene.“

„Ne, visí tam.“

„Můžeš mi ukázat kde?“

Bratříček k němu zvedl oči.

„Nemá křídla, ale určitě je to anděl, vím to.“

Ukaž mi to,“ řekl Tobias vážně a postrčil brášku před sebe mezi smrky.

*

 

Otvíráme knížku, má 89 kapitol

Výhodou této detektivky je, že ji autor rozdělil na 89 kapitol.

 

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

Takže, nemáme-li moc času, můžeme zhltnout, doslova zhltnout jednu kapitolku, kde se to střídá jednotlivými příběhy (drogy, šifrování zpráv, páter Simon a jeho pomocník, domov důchodců) zdánlivě spolu nesouvisejícími a pak o kapitolce celý den přemýšlet. Zejména o cedulce typu: Cestuju sama, kterou dostávají děti, když letí samy v letadle. Vypadá to totiž, jakoby autor nám otevřeně říkal, kdo a proč je pachatel takový či onaký…a my si už myslíme, to bude ono… ale v konečném výsledku to dopadne samozřejmě úplně jinak…i když v závěru stále moc nechápeme, jak může mít někdo důvod páchat podivné vraždy šestiletých holčiček, které se chystají právě do školy…zvláště, když zjistíme, že je do toho namočeno více lidí, a to z úplně jiných důvodů…samozřejmě i peníze v tom hrají roli…jen můžeme podotknout, že holčičky – oběti při vraždách naštěstí netrpí…všechna hrůza padá bohužel na postižené rodiče…  

 

 

Pod pseudonymem Samuel Bjørk se skrývá úspěšný norský spisovatel, dramatik, zpěvák a textař Frode Sander Oien (* 1969).

  • svou první divadelní hru napsal v jedenadvaceti letech
  • vedle dalších her vydal dva vysoce hodnocené romány: Pepsi Love (2001) a Speed k snídani (2009)
  • natočil 6 hudebních alb
  • věnuje se také výtvarnému umění a překládá Shakespeara
  • první detektivka V lese visí anděl (2013) se hned po vydání stala hitem v celé Skandinávii.
  •  
  • a následně tento vrstevnatý a propracovaný detektivní román, v němž uvádí na scénu dvojici detektivů Holgera Muncha a Miu Krügerovou, vyvolal obrovskou vlnu mezinárodního zájmu. Překládá se do pětadvaceti světových jazyků, včetně hebrejštiny či japonštiny. A všude tam, kde zatím vyšel, ho čtenáři vítají s nadšením. V Holandsku byl rozebrán už v předprodeji a psalo se o něm jako o thrilleru roku, přes 3 týdny se držel v žebříčku nejprodávanějších knih podle německého Der Spiegelu, velký úspěch slavil i ve španělském vydání. A tisíce fanoušků Mii a Holgera se už teď můžou těšit na pokračování, norsky letos vyjde II. díl série s názvem Sova.
  •  

 

Bestseller v Holandsku (vyprodáno hned v předprodeji) a v Německu, kde se přes 3 týdny držel v žebříčku Der Spiegelu.

 

Člověk je skoro v pokušení nazvat tuto knihu učebnicí moderní detektivky. Takhle se to má dělat! (...) .Jsou tu všechny nutné ingredience a jsou namíchány s naprostou bravurou.“ - Folkebladet (DK)

  •  

„Zcela brilantní norská detektivka, která má všechno, co si jen lze od dobrého příběhu přát. Uvěřitelné a poutavé postavy. Nesmírně napínavou zápletku, jež v sobě skrývá hrůzné tajemství. A nečekaně působivé vystižení různých míst, kde se děj odehrává, jež vytváří velmi příjemný kontrast mezi městskými scénami a těmi zasazenými do venkovské krajiny.“ - Aftonbladet (Švédsko)

  •  

„Má-li tohle být autorův debut, je to nevídaná literární senzace.“ - Bergens Tidende

 

Autor: Samuel Bjørk (*1969)

Titul: V lese visí anděl

Vydání: 2015 – l. vydání

Z norského originálu přeložila: Eva Dohnálková

Odpovědná redaktorka: Martina Mašínová

 

Doporučená cena: 299 Kč

www.albatrosmedia.cz

www.nakladatelstviplus.cz

                                        

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: nakladatelství Plus