Saint Saviour z Velké Británie v Rock Café aneb své fanoušky na Národní třídě nezklamala!

11.03.2013 12:30

Saint Saviour z Velké Británie v Rock Café  aneb své fanoušky na Národní třídě  nezklamala!

 

V pátek 13. července 2012 v pátek navštívila Rock Café britská „spasitelka“ Saint Saviour.  Jejími předskokany byla kapela čtyř zdivočelých českejch mužskejch - Rara Avis!!! Britská elektro-popová zpěvačka a skladatelka Becky Jones, vystupující pod uměleckým jménem Saint Saviour, přijela představit svoji současnou tvorbu do Prahy.

 

V roce 2003 přestěhovala do Londýna, aby tam mohla rozvíjet svoji hudební kariéru, při každodenním ranním běhu míjela ceduli „St. Saviour Dock“ v malých docích v Londýně. Název si osvojila proto jako své umělecké jméno.  Saint Saviour vystupovala dříve, než se rozhodla dát se na dráhu sólistky, například s RGBs, Hurts nebo Groove Armada. Její hlas bývá často přirovnáván k Sinéad O’Connor, Kate Bush či Elisabeth Fraser. Sympatické dámě s fantaskním hlasem vybrali pořadatelé jako předskokany objev roku, kapelu Rara Avis.

Rara Avis nejsou žádnými nováčky, na kontě již mají kritikou opěvované album The Portrait, právě vydané album Expectations a mnoho koncertů, předskakovali například britským The Subways, nebo již výše zmiňovaným Hurts.

 

Obě kapely nám, návštěvníkům,  nachystaly tak opravdu zajímavý zážitek, sice v temném hudbením sále Rock Café, kde vládlo vedro, nedýchatelný vzduch  i nadměrný hluk z kapel, ale zato s vynikající atmosférou jak ze strany účinkujících, tak i přihlížejících, těch mírně se pohupujících,  i těch ztrnule stojících, mnohdy s hořící cigaretou a s nezbytným pitím v ruce. 

 

Její vystoupení v Rock Café  a její hudba byla dynamická, experimentální a skvěle se poslouchala – celé vzezření a aura černovlasé a stále tento večer bosé Saint Saviour jí dodávaly magnetickou sílu. Zejména mne, jako redaktorce s více křížky, zaujala její taneční, rytmická kreace. Je velmi pohybově zdatná  a mnohé taneční její pohyby byly pro mě novinkou. Saint Saviour  v Rock Café byla prostě jako gumová panenka, a také nás tak, nejen mě, patřičně na parketě roztančila  a nakazila svou bezprostřední, radostnou náladou a svou nehranou přirozeností.  Dlouhotrvající potlesk nás návštěvníků ji vůbec nechtěl z pódia dlouho pustit domů, a nechtěli jsme se vůbec smířit s tím, že už se blíží půlnoc, kdy i zpěvačka takového kalibru má nárok na svůj odpočinek.  A v duchu, když jsme se neradi ploužili do barů, nebospěchali na metro, jsme doufali a doufáme, že nás „spasitelka“ opět někdy spasí svou návštěvou a svým zářným zjevem i svým zpěvem. Mohla by vystupovat totiž i například v Lucerně, vůbec by to jejímu vy\stoupení nic neubralo, ba naopak.

 

Saint Saviour vydala nedávno své druhé EP se zajímavým názvem SUUKEI (v japonské kanji je to symbol pro úctu), na který narazila při spolupráci na jedné knize, kterou prodávala na podporu japonského neštěstí tsunami, které se odehrálo v roce 2011. Její tvorba obsahuje originální skladby i covery, které jsou díky užité kreativitě hodnoceny velmi pozitivně i kritiky. Jedna z jejích skladeb, This Ain’t no Hymn, byla použita jako titulní skladba v traileru v novém thrilleru Gerarda Naranja, Miss Bala.

 

Ing. Olga Koníčková

 Foto: Internet