Ryba na suchu aneb když kulturu přeneseme i k našim pacientům…

04.04.2017 09:39

Galerie Záliv  - Libušiny lázně Bechyně/Lázeňský dům Olga

10. 2. - 15. 4. 2017 

 

 

Nejprve si ozřejmíme pojmy. Galerie Záliv je nová bechyňská galerie, vzniklá v proskleném křídle moderní budovy Libušiných lázní. Otevřena byla výstavou nazvanou Ryba na suchu. Filmologové, pamětníci a milovníci českého nekorunovaného, leč uznávaného krále komiků, Vlasty Buriana, si vybaví stejnojmenný film. Film, který vznikl v roce 1942, tedy za okupace a točil se v Bechyni. A když organizátoři výstavy přemýšleli, jak a čím zahájit činnost nové galerie, došli k závěru, že by to s Vlastou Burianem mohlo být to nejsprávnější. A bylo.

 

Jak k tomu všemu došlo?

Zbrusu nová Galerie Záliv se – jak už bylo řečeno – nachází v luxusním, moderním objektu  Libušiných lázní, v lázeňském domě Olga. Výstavní prostory činí 80 m² a ročně by tu mělo konat šest výstav. Galerie vznikla z pochopení Evy Märkiové, spolumajitelky lázní, která je, jak jsme se dozvěděli z místního tisku, přesvědčena o správnosti vzniku této galerie.

 

„Mě nápad s galerií velmi potěšil, protože potřebujeme kulturu přenést i k našim pacientům."

 

Miloslav Kožnar, ředitel lázní, jak se lze také dočíst v článku v Táborském deníku, byl ještě odvážnější:

„Budeme silnou konkurencí pro městské i soukromé galerie v Bechyni."

 

A do třetice citujme slova kurátora Pavla Šmidrkala:

„Zdařilo se mi koupit originální plakáty k filmu Přednosta stanice a na jedné fotografii je zachycen i protektorátní prezident Hácha."

 

No, a my z www.www-kulturaok-eu.cz jsme - shodou okolností – do Bechyně na týden letos březnu/2017 zamířili. A právě do Libušiných lázní. Takže není divu, že přestože jsme se zajímali o mnoho dalších věcí (je to rodný kraj našich prapředků), po nové galerii jsme se pídili jako po jedné z prvních zajímavostí města Bechyně, o nichž budeme naše čtenáře postupně na našem webu informovat.

 

Vlastně jsou to tak trochu výstavy dvě, doporučujeme nepřehlédnout 

Jak jsme také zjistili, tak Galerie Záliv je historicky první místní lázeňskou galerií. Název dostala podle prostoru, proskleného výběžku v druhém patře nové lázeňské budovy, o níž budeme na našem webu informovat na jiném místě.

Galerie je koncipována jako trojhranný prostor, ze dvou stran prosklený a záliv opravdu tak trochu připomíná. Takže název byl skoro dán.

 

Další krok byl vznik loga Galerie. Komu je zadat? No, komu jinému než studentům místní umělecké školy! Ta v Bechyni působí a studenti se úkolu rádi ujali. Konkrétně šlo o studenty Uměleckoprůmyslové školy Bechyně, o studenty z 2. ročníku oboru Grafický design.

 

Návštěvník, a nejen klient lázní, s výstavou o Vlastu Burianovi, má v Galerii Záliv možnost zhlédnout i výstavku jednotlivých studentských návrhů loga, kde se dočteme i zdůvodnění, proč bylo tím který studentem logo navrženo právě tak a ne jinak. Výstavě samozřejmě vévodí vítězné logo, navržené Alicí Martincovou, které má opravdu nárok vítězným být.

 

V jejím zdůvodnění čteme:

„Moje logo vychází z tvaru budovy, ve které je galerie umístěna. Nechtěla jsem do loga zahrnovat nějaké detaily nebo animaci. Chtěla jsem ho nechat jednoduché. Líbí se mi velké písmeno ´G´, vyjadřující účel této místnosti. Záliv, který tvar budovy připomíná, je znázorněn jednoduchým trojúhelníkem nad textem. Nechtěla jsem ho nechat úplně jednoduché, tak jsem k celkovému tvaru dodala elegantnější slovo. ´Záliv´ je větší než slovo ´Galerie´, protože jsem chtěla zdůraznit netradiční název galerie. K výběru barvy: jediná barva, která mi přišla vhodná a líbila se mi, je taková tyrkysově modrá.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nám na www.www-kulturaok-eu.cz se logo opravdu líbí. A nejen proto, že opěvuje tyrkysovou barvu, která je - mimochodem - naší barvou téměř ´firemní´.

 

Na Vlastu Buriana se v Bechyni dodnes vzpomíná 

Když se tu natáčel film Ryba na suchu, tak v něm dodnes s nostalgií pamětníci uvidí svou někdejší plovárnu na Lužnici, stejně jako hostinec U Šašků anebo třeba původní podobu náměstí. Mnozí z nich  dokonce - jako komparz – se natáčení také aktivně zúčastnili.

Událost, spojenou s pobytem Vlasty Buriana ve městě, také náležitě připomíná nástěnka, kterou jsme objevili přímo na památném místě. Stojí na ní:

 

„Na tomto místě se natáčel film Ryba na suchu.“

 

A dodáno je, že to byla „komedie, rok výroby 1942, režie Vladimír Slavínský, hráli: Vlasta Burian, Marie Štrosová Steinerová, Vítězslav Vejražka, Jaroslav Marvan, Zdeňka Baldová a další…“

 

A – jako další důkaz toho všeho - právě v době našeho pobytu, (velmi progresivní) kino Bechyně na počest Vlasty Buriana uvádělo slavný ´bechyňský´ film - Ryba na suchu.

 

A výstava o Vlastovi Buriánovi?

Jde o výstavu filmových fotografií, plakátů a časopisů, které  připomínají Vlastu Buriana. Nejen tedy ten jeho film natočený v Bechyni, ale i některé širší souvislosti a unikátní exponáty.

 

K vidění je 120 fotografií, 50 meziválečných čísel časopisu Kinorevue a 20 dalších dokumentů.

 

 

 

V rámci expozice však spatříme i zaniklou podobu města, která byla zachycena mimoděk, při natáčení. Jsou tak vidět dnes už zaniklá zákoutí Lužnice i Bechyně. Ale také dávno zbořené malebné domy v duchu lidové architektury, které stály na Libušině třídě, a podle místních se mohly stát unikátem a pozoruhodností Bechyně, kdyby je však – jak tomu bylo v mnoha případech a nejen v Bechyni - nenahradily brutálně sterilní domy panelové.

 

 

 

 

Součástí výstavy je i řada dosud nezveřejněných fotografií z natáčení jiné, snad ještě populárnější komedie Vlasty Buriana, z filmu Přednosta stanice. A zmíněný (na jedné z unikátních fotografií zachycený) složitě v různých obdobích stále přehodnocovaný protektorátní prezident doktor Emil Hácha s dcerou, jenž se zúčastnil natáčení? Na neformální fotografii je vidět, že - alespoň na chvíli - zapomněl na jho a trpký osud a pobaven Burianem se směje. Což v jeho známé fotodokumentaci té doby je rozhodně vzácná výjimka.

 

Lázně Bechyně s.r.o.

202 391 65 Bechyně

Tel.:+420 381 476 100

Tel.:+420 777 710

Email:info@laznebechyne.cz

www.laznebechyne.cz

GPS:49,295236 14,468102

Vstupné: zdarma

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Richard Koníček