Ronald Harwood: ´Kvartet´ aneb proč nestárneme s humorem a grácií!?

20.04.2014 16:35

Divadlo Bez zábradlí – Praha

20. 4. 2014

Tiskovou konferenci v Divadle Bez zábradlí (v bývalém Divadle Za branou) k připravované premiéře konverzační hry ´Kvartet´ moderoval vždy osvědčený pan Alexandr Hemala. Vyjádřil skálopevné přesvědčení, že hra se jistě bude na jevišti Divadla Bez zábradlí hrát 10 až 20 let.  Osobně byl rovněž  přítomen režisér Petr Slavík, který je s divadelní prací velice spokojen,  a tak musel uznat, že natáčení filmu naopak představuje nepřetržitý stress.  Dále byli přítomni všichni čtyři herci, kteří  hrají hlavní role (po celou dobu hry z jeviště prý neslezou) v  původně anglické hře, která je plná neotřelého britského humoru.  Veronika Freimanová nepovažuje svou divadelní roli paní Robsonové za roli staré ženy, ale za roli ženské postavy prolnuté životem, a dále nám prozradila, že s panem Žákem se po  17 letech již navzájem přizpůsobili.

Hra je laskavou komedií současného britského dramatika a oscarového scenáristy Ronalda Harwooda o umění stárnout a o nesmrtelnosti ducha.  Podle slov všech herců je ve hře bohatě složitý  text, který, jak zvládnou,  posoudíme sami  již při předpremiéře, či na premiéře  dlouho očekávané hry. Dokonce se můžeme těšit i na operní  árie… ale to je zatím neprozrazené tajemství…

 

Jak se k nám hra dostala?

Herečce Janě Švandové se pochlubila jejích známých dcera, jež v Anglii studuje, hrou, kde dělala asistentku režie. A tu hru Švandová pak panu Karlu Heřmánkovi, divadelnímu principálovi, navrhla. Obsazení  hry bylo od počátku jasné.  Paní Švandová s paní Freimanovou a panem Hrušínským hrají již spolu mnoho let, a od roku  1990 – od  založení Divadla Bez zábradlí  hraje s nimi i pan Zdeněk Žák.

Jen pro zajímavost podotýkáme, že v Anglii  instituce domova důchodců pro operní zpěváky a muzikanty skutečně existuje a spravuje ji Nadace Giuseppe Verdiho.  

Jak pro www.EuroZpravy.cz řekla stále půvabná  Švandová: „Je to hra ze života. Jde o osudy lidí, které se mohou stát každému. Jste hvězda, myslíte si, že máte všechno, váš život je nádherný a najednou ohnutím proutku se vše změní. Mládí je pryč, peníze také a vy skončíte někde, kde jste nikdy skončit nechtěli. Je to úsměvné, ale občas i smutné.“

„Svět se zachoval nespravedlivě k nám všem,“ Z. Žák

Poté jsme zhlédli malou ukázku ze hry, kde jsme sledovali bravurní výkony všech čtyř, již zapadajících, operních hvězd, kteří představují ne však osmdesátníky, jako je tomu v originální hře pana Harwooda, nýbrž šedesátníky, což odpovídá věku kvarteta našich divadelních bardů. Paní Jana Švandová s hůlčičkou, paní Veronika Freimanová v šedé paruce, obě v elegantních šatech, pan Zdeněk Žák a pan Rudolf Hrušínský, oba v elegantních oblecích, to vše nás čeká na jevišti. Můžeme se domnívat, že v českém domově důchodců, i když by byl třeba určen jen pro operní zpěváky a muzikanty, nebude jistě pravidlem se takto oblékat, že? Nebo se mýlíme?!  Všimněme si například našich, mnohem mladších, sousedů běhajících či neběhajících v teplákách…

„Život zde v domově důchodců -  není blázinec, je to dům, kde se dodržují pravidla,“ Z. Žák

Poté jsme mohli vyjít na scénu a fotografovat a hovořit s herci…


Penzion pro vysloužilé operní umělce je poslední štací někdejších pěveckých virtuózů, Cissy, Wilfa a Reggieho. Příchod jejich bývalé kolegyně, slavné sopranistky Jean, která byla krátký čas Reggieho manželkou, rozvíří jinak poklidnou hladinu jejich životů. Plán zazpívat na tradičním koncertu k výročí narození Verdiho kvartet z Rigoletta je ohrožen. Přenesou se bývalí přátelé přes někdejší neshody a zášť? Podaří se jim sladit v zájmu hudby své odlišné povahy? Lze aspoň na chvíli zastavit čas a vzkřísit zašlou slávu? V křehké hře s velkou dávkou typicky britského humoru se dojemně, ale bez laciného sentimentu hovoří o lidech, kteří možná už mají produktivní věk za sebou, ale neztrácejí touhu žít, vůli něco udělat a hlavně snít. V roce 2012 Dustin Hoffman podle tét divadelní hry natočil film ´´Kvartet´.  Maggie Smith byla za roli Jean nominována na Zlatý globus. (oficiální text)

 

Paní Hana Heřmánková, manželka principála Divadla Bez zábradlí nás pozvala na 19. ročník festivalu ´Slovenské divadlo v Praze 2014´, které  zahájíme 26. 5. 2014 a ukončíme 17. 6. 2014. Můžeme se těšit na: Štúdio L + S Bratislava, Astorka Korzo ´90, Slovenské komorné divadlo Martin, Slovenské národné divadlo,  Radošínské naivné divadlo a na Slavu Daubnerovou.

 

Titul: Kvartet

Režie: Petr Slavík

Scéna: Tomáš Rusín

Překlad: Helena Stachová

Hrají: Veronika Freimanová (Cecily Robsonová), Zdeněk Žák (Reginald Paget),  Rudolf Hrušínský (Wilfred Bond) a  Jana Švandová (Jean Hortonová)

Předpremiéra:  24. 4. 2014

Premiéra: 28. 4. 2014

Další termíny: 3.,  6. a 14. květen 2014    

Další termíny: podle zájezdového plánu

 

Divadlo Bez zábradlí

110 00 Praha 1

Jungmannova 31

Bezbariérový přístup

 

www.vstupenky.divadlobezzzabradli.cz

www.divadlobezzabradli.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Divadlo Bez zábradlí, autorka