Romana Rybková a Karel Petrželka: Botanická putování - Vietnam aneb země květin…

04.02.2020 16:46

Botanická zahrada hl. m. Prahy - Troja

22. 1. 2020

 

Na tiskové konferenci Botanické zahrady hl. m. Prahy, která se konala u příležitosti představení 51. sezony, součástí představení všech plánů, programu a novinek byl i křest nové publikace Botanická putování - Vietnam, jež je výsledkem botanického putování kurátorů zahrady Romany Rybkové a Karla Petrželky po Vietnamu.

 

Nová kniha nás přenese do exotického Vietnamu. Trojská botanická zahrada vydala novou knihu nazvanou Botanická putování -Vietnam. Jedná se o první z připravované řady knih věnovaných exotickým zemím, kam vedou zahraniční expedice zaměstnanců zahrady.

 

Cestopisných knih je na trhu spousta, těch s botanickou tematikou je však jako šafránu. O rostliny se přitom zajímá hodně lidí, ať už o užitkové, okrasné, nebo o nějakou konkrétní zajímavou skupinu, jako jsou třeba masožravky.

 

Kniha věnovaná botanickým putováním Vietnamem vznikla ze zážitků z několika cest, při kterých čeští a vietnamští biologové prozkoumávali horskou rezervaci Hon Ba, kde je plánováno vyhlášení národního parku.

 

Mnoho dní pobytu v lesích a mnoho večerů

strávených herbářováním nalezených rostlin všem

zpestřoval svými historkami a postřehy spoluautor

Karel Petrželka (zemřel  v roce 2019),

který v jižním Vietnamu strávil téměř 10 let.

Bylo by škoda všechny ty příběhy lidí, zvířat a hlavně rostlin nechat rozplynout

jak dým z vonných tyčinek, když už je sám dál nemůže vyprávět.

Snad si knížka najde své čtenáře,

které bude zajímat tajemství lotosů,

bambusu, durianu,

lesních ratanových palem i života ve vzdáleném Vietnamu,“

uvedla Romana Rybková, spoluautorka knihy.

 

 

Knihu slavnostně pokřtily patronky 51. sezony trojské botanické zahrady herečky Martha Issová, Kateřina Kaira Hrachovcová a Sabina Laurinová. Knihu si můžeme zakoupit ve skleníku Fata Morgana a od března 2020 také v informačních stáncích ve venkovních expozicích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak uvedla Romana Rybková, nejde o knihu odbornou, nýbrž o zajímavosti a osobní prožitky, se kterými se během svého několikaměsíčního pobytu ve Vietnamu setkali. My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme si ji vyžádali, abychom mohli o ní blíž referovat.

 

Publikace je opatřena obálkou s růžovým lotosem, protože lotos (Hoa sen) je národní květinou Vietnamu, která má pro Vietnamce i velký kulturní a náboženský význam. (str. 34).

 

Publikace s barevnými fotografiemi je rozčleněna do 46 kapitol, po nichž následují podrobnější informace o obou autorech i o botanické zahradě včetně mapky současného stavu botanické zahrady.

 

V prvních kapitolách se dozvíme, z jakého důvodu kurátoři botanické zahrady konají cesty do Vietnamu (první cesta českých botaniků se uskutečnila v roce 1976) i jiných zemí. Nejde jen o poznání zemí jako takových, ale např. i výměnu rostlin či semen (získání nových druhů orchidejí, atp.) s jinými zahradami, jde také o to, aby se čtenářům přiblížily neznámé rostliny, v tomto případě rostliny z Vietnamu. Botanická zahrad hl. m. Prahy totiž v roce 2010 uzavřela s Institutem tropické biologie v Ho Či Minově Městě Memorandum o spolupráci při výzkumu biodiverzity.

 

Vietnam totiž i přes přestálé hrůzy chemické války (1. 11. 1955 - 30. 4. 1975), která měla nevídaný devastační dopad i na přírodu Vietnamu, má dosud v tropech např. největší druhové bohatství orchidejí (170 rodů ve více než 1200 druzích).  

 

Dozvíme se např. kolik má Vietnam obyvatel, o architektuře vietnamských měst, o oblibě bonsají ve veřejném prostoru, o tom, proč ještě na poštách sedí písaři, kteří nám zdarma pomohou napsat text, proč Vietnamci raději nakupují v malých krámcích nebo na tržištích či proč se expedice kurátorů konala především v přírodní rezervaci Hon Ba, atp.

Dozvíme se o plodinách, které se suší mnohdy na silnicích, o významu bambusu, o zvláštnostech monzunových lesů, o lesích horských nížin, o tajnostech orchidejí i o bohaté fauně (přes 310 druhů savců, přes 890 druhů ptáků, 180 druhů obojživelníků, 400 druhů plazů, množství druhů bezobratlých se zcela vymyká evropským představám).

  

„Viditelným znamením málo poškozené přírody je druhová pestrost motýlů a můr.“

 

Kniha je doprovázena barevnými fotografiemi,

a můžeme ji číst na přeskáčku.

Vřele ji doporučujeme, je to i napínavé čtení!

 

Titul: Botanická putování - Vietnam

Autoři: Romana Rybková a Karel Petrželka

Vydavatel: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Vydání: první 2019

Počet stran: 144

Foto: Romana Rybková, Karel Petrželka, Petr Vacík, Jan Ponert

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zahajeni-51-sezony-trojske-botanicke-zahrady-aneb-kdyz-jeji-patronky-z-lasky-k-prirode-se-uprimne-zpovidaly/