Roman Kvita a Dominik Běhal: NARKi huntig season aneb když vkus máme každý jiný...

02.02.2016 11:39

Kvalitář – Praha

27. 1. – 25. 3. 2016


Na vernisáži nové výstavy ´Syntéza designu a malby´ ve Kvalitáři, jsme zhlédli prezentaci nové kolekce  NARKi huntig season, jež vznikla spojením designu a malby v osobitém pojetí mladých designérů Romana Kvita a Dominka Běhala.   

 

Oba autoři (společně založili značku NARKi) nám na své vůbec první samostatné výstavě předvedli svůj netradiční nábytek -  křeslo, sedačky i kosmetický stolek, který spojuje v sobě barokní malbu a funkční estetiku 21. století.  Jejich kolekce hunting season (lovecká sezóna) odkazuje k lovu, který byl oblíben mezi šlechtou v období rokoka a klasicismu. Výrazná  dekorace nábytku tenkrát neměla jen čistě estetickou funkci, ale vypovídala mnohé i o vkusu a zálibách svého majitele či uživatele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roman Kvita (*1989) jako designér (studium - Ateliér produktový design na UMPRUM) a Dominik Běhal  (*1988) jako malíř (studium -  Ateliér malby u Michaela Rittsteina na AVU)  našli spolu odvahu porušit konvence a propojili zdánlivě nesourodé světy. A tak oba autoři ve své kolekci Hunting season propojili sugestivní malířské výjevy a praktický moderní nábytek čistých tvarů. V jejich tvorbě je silně patrný příběh a ornamentálnost, který by solitérní nábytek NARKi Hunting season  mohl proměnit v exkluzivní sběratelské kusy…(zřejmě pro milovníky nejen myslivecké vášně…)  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolekci vyrobili z výběrového masivního jasanu s kontrastní kresbou jádrového dřeva, podnože vytvořili z kartáčované nerezové oceli. Pro olejovou malbu pak zvolili podklad, jako je klihová impregnace a křídový šeps, tudíž zvolili zcela tradiční postup.

 

Oba autoří věděli, že nic podobného nikde u nás ani ve světě ještě momentálně nevzniklo, protože v oblasti nábytku panují stále tendence, které se nesou na vlně minimalismu a post-funkcionalistických a puristických myšlenek, a tak si jejich nejnovější exponáty můžeme  zblízka konečně prohlédnout a posoudit si je sami….  

 

110 00 Praha 1
Senovážné náměstí 17/1628
www.kvalitar.cz

www.narkifurniture.com

 

Máme otevřeno:

pondělí – čtvrtek 10.00 –18.00 hodin
pátek:  10.00 –16.00  hodin
 

Vstup: volný

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková