Rocková kapela Nasycen aneb když zahrajeme … i pro svou radost!

24.04.2013 16:06

Rocková kapela Nasycen aneb  když zahrajeme …  i pro svou radost!

 

21. 5. 2013 zahrajeme opět progresivní rock v RC Kain Praha 3, navíc s kapelou HUSH !

 

V těchto, konečně jarních, dnech jsme byli na čtvrtek 11. dubna 2013 pozváni na rockový koncert kapely Nasycen, a to do nového pražského klubu  FreeMasonic v pražské Týnské ulici. U vchodu do historických sklepních prostorů klubu nás přivítal v akváriu houf klidné plujících, zřejmě dostatečně nasycených piraní, u baru  postavený, snad až třímetrový, samorost s kořeny vzhůru…těžké dubové stoly a židle…plápolavé a tlumené všudypřítomných svíček, dotvářející útulné prostředí historicky starého, kameny obloženého, staroměstského sklepení.

 

Od 21 hodin nás tu očekával hudební zážitek, který by bylo pošetilé nechat si uniknout. Po bezmála půl roce znovu vystoupila v Praze kapela Nasycen, která oproti svému poslednímu prosincovému koncertu obohatila program několika dalšími novinkami, chystanými pro album 2013. Věřme, že jsme byli upřímně a nadmíru zvědaví, jak se nám nové kousky budou líbit. Před Nasycenem nás ještě čekalo vystoupení kratochvílného powerblusového tria The Critics, které tvoří trojice hudebních novinářů: Tomáš Polívka (g.voc), Jirka Rogl (dr.) a Ilja Kučera ml., (bg, voc).Do hardrockové podoby přetavili odkaz klasických bluesových mistrů a přispěli i svou drobnou autorskou troškou do mlýna.

 

Kriticky, ale ne ke skupině Critics!

Konečně jsme se dočkali skupiny Critics. Když jsme popili trochu vínka, zaposlouchali se do hudby, zírali jsme, když náhle v sále nastalo oživení. Jen malé, ale nepříliš příjemné, vyrušení však nastalo. No, spíše trapné ke koukání…na parketu se objevila, kde se vzala tu se vzala nějaká tancechtivá ženština (z ulice) a se svým labradorem nám zacláněla na pódium.. ale bohužel,  jako my, rytmu kapely Critics podlehla, takže jsme měli o zábavu postaráno…svíjela se k závěru své taneční kreace  (nebo kremace?) až na zemi, objímajíc svého psího přítele…dodáme, že jsme, sice nevěřícně,  ale přesto jsme ji vnímali nějak více  než právě probíhající produkci Critics. Naštěstí, když už do hudby Critics začal přispívat svým mohutným štěkotem a radostně ocasem mávající její, i když velmi sympatický, pejsánek,  dáma z ulice odpochodovala, málem tam kabelku, i nedejbože, i psa zapomněla, nebýt našeho upozornění…takže ho laskavě odvedla… no, svobody je někdy až přespříliš…!

 

Dva slepí muzikanti chodili po zemi…

Po produkci skupiny Critics jsme se po přestávce konečně dočkali kompletní sestavy skupiny Nasycenu.  Na pódium přicházeli muzikanti, jeden v bílém tričku, ostatní  v černém   – z nichž dva z byli slepí (Raven a Ilja Kučera ml.). No, nic, hlavně že jistě hrát umí… jak jsme hned se na vlastní uši přesvědčili…  takových  už bylo, Stevie Wonder, Andrea Bocelli, a jací to jsou Mistři!

 

Novináři - fotografové obklopili pódium, naštěstí vyvýšené, takže nám nebránili v tom, abychom mohli s požitkem vnímat kapelu, která hrála s radostí nejen pro nás….zejména nás zaujal  horkokrevný a neúnavný  zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman Nasycenu  svým sytě zabarveným a melodickým, silným  hlasem… A byla to vřava, musíme uznat! Rytmus, melodičnost, romantičnost,  mělo to grády! Poslouchali bychom asi až do rána…raníčka bílého…

 

Kapela Nasycen nám tak představila svůj  nový materiál, protože si  potřebují nové písničky před námi, diváky, trošku  obehrát, takže se můžeme těšit na jejich koncerty celé jaro 2013. A jak sami říkají, chtějí si hrát muziku, které by sami mohli poslouchat. Své nové písničky sice nepovažují  za  nějak zvlášť stylové, těžko je žánrově zařazují, ale věří,  že písničky s aktuální vnitřním příběhem  zapůsobí na nás silně…a nakonec jsme se přesvědčili, že jo, že písním skutečně nic nechybí… oslovili nás svou vskutku  živou muzikou a naléhavýni texty (nejvíce se nám líbily písně ´Moje řeč´, ´Počítám na prstech prsty´) ….protože si libují  v kontrastech, když za sebe zapojují prog- rockové tvrdší novinky Nasycenu s akustickými šansony z desek.... no, rozpálili nás dokonale…škoda, že jsme netančili…nikdo si netroufl…proč se jen nedokážeme  odvázat jako by to dokázali, víme z našich zkušeností,  turisté – cizinci….

 

Proč hrajeme progresivní rock?

„Upřímně řečeno, nevím úplně přesně, co to je. Samozřejmě vycházíme z muziky, na které jsme vyrostli, třeba Genesis, Gabriel nebo Sting. Ale je rok 2013 a v kapele máme mladého a progresivního kytaristu, takže ta etiketa třeba platí kvůli němu… “ Nasycen
 

Kapela Nasycen je čtyřčlenná pražská progresivně rocková skupina obnovená po 20 letech.

Výhradním autorem hudby i textů je zpěvák a klávesista Raven. Na baskytaru hraje spoluzakladatel kapely Ilja Kučera ml., na bicí rovněž člen původní sestavy Pavel Ivanovský, novou posilou je kytarista Zdeněk Divoký. Kapela původně působila na přelomu 80. a 90. let, kdy vydala své debutové album Provazochodci (1990), na scénu se v nové podobě vrátila pauze na podzim 2011. V roce 2012 odjela řadu koncertů. Nyní připravuje další  koncerty po celé ČR. Na novou desku kapely si počkáme na podzim 2013.

 

Trochu z historie skupiny Nasycen

Nasycen se tedy vrátil na českou hudební scénu! Vedle Ravena kapelu tvoří dva původní členové, baskytarista Ilja Kučera ml. a bubeník Pavel Ivanovský a  nově kytarista Zdeněk Divoký.

 

Rok 1990:  kapela, kterou jsme znali od roku 1987,  v roce 1990  ještě krátce koncertuje v nové sestavě a před koncem roku se rozchází. Vladimír Kučera se pod pseudonymem Raven vydal na sólovou dráhu, Ilja Kučera ml. působí v jihočeské alternativně rockové kapele LeDen, Vladimír Línek se stává členem Mch Bandu Mikoláše Chadimy, Jiří Kovář se věnuje jazzu, vystupuje se Sestrami Havelkovými a nadále spolupracuje s Ravenem, Viktor Barza natáčí první album s Monikou Načevou.

 

Rok 2011:  Raven, I. Kučera ml., P. Ivanovský začínají zkoušet znovu hrát, přijímají Z. Divokého. Účastní se charitativního festivalu Rock pro Bongo v Týně nad Vltavou 12. Listopadu 2011. V polovině prosince natáčí Pavel Ivanovský ve Slapech bicí k  comebackovému EP a nahrávání pokračuje na konci ledna 2012.

 

Rok 2012: Skupina Nasycen dokončuje comebackové EP se skladbami: Skryj mě, Být slepý, Sítě, Stejně neujdeš. Písně se objevují v rozhlasovém vysílání. Kapela vystupuje v klubech v Čechách a na Moravě a navštívila i několik festivalů...

 

Ještě pár zajímavostí o členech skupiny Nasycen

(Raven - zpěvy, klávesy, programming

Zdeněk Divoký - kytara

Ilja Kučera ml. - baskytara

Pavel C.A.R. Ivanovský - bicí )

Raven (zpěv, klávesové nástroje, akordeon, programming)

  •  Od 7 let absolvoval hodiny klavíru u prof. Evy Balcarové, od 11 letech  jako samouk na kytaru,  skládá své první písničky. Jako teenager hraje střídavě na kytaru a elektrické piáno v kapelách Generace a Paradox, od 15 let  jako písničkář s vlastním folkovým repertoárem, od 17 let s  kapelou Hubertus.
  •  V letech 1986-7 pianistou skupiny Krausberry, založil v roce 1987 skupinu Nasycen, který vedl i jako autor repertoáru, rozpad kapely v roce 1990.
  •  Přijal pseudonym Raven. Pro Báru Basikovou napsal baladu ´Kristiáne, vstávej´.
  •  V 2005-2010 byl členem skupiny Neřež, s kterou vydal album Slavná věc. V roce 2011 byl jedním z iniciátorů comebacku skupiny Nasycen. Vladimír dříve ovlivněn klasickou hardrockovou muzikou, českým folkem jako Nohavica, Plíhal, Kryl či Merta. Zajímali ho Peter Gabriel, Sting, či kapely jako U2, Simple Minds, Pink Floyd (široký záběr od vážné hudby přes world music až k hudbě vysloveně etnické).
  • Při živých vystoupeních Nasycenu Raven hraje především na digitální piano GEM Pro Mega II, syntezátor Yamaha EX – 5 s dechovým kontrolerem pro ovládání virtuálních dechových nástrojů a akordeon Hohner z roku 1920.

Zdeněk Divoký (kytary, zpěv)

  • Naštěvoval od 6i let hodiny klavíru v LŠU. Jako samouk hraje až do 16 let na klávesové nástroje, později na kytaru.
  • Působil v kapelách jako jsou:  Apropos ( blues, rock), Symbol ( progresivní rock),  grungeová kapely Teen Movie, Undergroove, crossoverová kapela Scratch se zpěvačkou Adrianou Pítrovou, skupina Nasycen. Od vážné hudby a FM popu se dostal  přes Metallicu, Limp Bizkit či Pražský výběr k progresivně rockovým kapelám jako Pain of Salvation či Dream Theater.
  • V Nasycenu hraje na zakázkově stavěnou elektrickou kytaru od Jiřího Mázla a používá aparaturu Engl a Mesa Boogie.

Ilja Kučera ml (basová kytara)

  • Jako samouk začal ve čtrnácti hrát na kytaru, v šestnácti pak na baskytaru. Působil  v gymnaziální kapele Hercules, v jihočesko-pražské rockové skupině Hubertus, nověji LeDen. Počátkem 90. let ukončil aktivní hudební činnost, věnoval se výhradně hudební publicistice, novinářské a literární práci.
  • K hudbě se naplno vrátil až s comebackem Nasycenu. Jako posluchač vyrostl Ilja na klasickém hardrocku 70.let, přes kapely jako Jethro Tull, Rush a osobnosti typu Petera Gabriela a Stinga.  Zajímá ho hudba od folklóru, jazzu a klasiky po progresivní rock a alternativy.
  • V Nasycenu hraje na baskytaru jazzbass Ibanez a používá aparaturu Gallien Krueger, MarkBass a Solton.

Pavel Ivanovský (bicí)

  • Jako syn kavárenského hudebníka se s muzikou setkával už od dětství. Krátce navštěvoval hodiny na bicí v LŠU, dále pak pokračoval jako samouk.
  • Působil ve skupinách Taurus, Ariston ,Centrum, Hokr, Domino, Nasycen.  Giggi 21, Premier, Wayne,  Babička a Kochta Band. Po svých  začátcích ovlivněný hardrockorovou hudbou je nyní příznivcem  jazzu, blues, rocku, taneční hudby a elektroniky.
  • Hraje na bicí soupravy Sonor Designer,DW Collector’s a činely Zildjian.

www.facebook.com/nasycen
www.bandzone.cz/nasycen
www.soundcloud.com/nasycen

 

Pražský restaurant ´U Svobodných Zednářů´ (FreeMasonic pub club)

Nově otevřenou restauraci najdeme ve sklepních prostorách  historické budovy z 15 století  domu ´U třech ořechů´ blízko Týnského chrámu.  Interiér restaurace  jsme  stylizovali do dobových prvků se zaměřením na odkaz a smysl hledání ´Svobodných zednářů´. Celou restauraci jsme plně odvětrali  a klimatizovali. Přijďme si pochutnat na skvělé české kuchyni (česká svíčková, guláš, pečená kolena, žebra, kuřecí křidélka). Můžeme také využít WIFI připojení k internetu a  sledovat sportovní přenosy.

 

Freemasonic pub club

Praha 1

Týnská 10

 

Máme otevřeno:

Po-So:  12:00 do 24:00 hodin (denní menu podáváme do 15:00 hodin)

      Ne: 12:00 do 23:00 hodin

 

Hodnocení koncertu skupiny Nasycen: 90 %

Žánr: progresivní rock

www.nasycen.cz

 

Kapela Nasycen: Zahrajeme opět progresivní rock, navíc s kapelou HUSH !

A to v úterý 21. května  2013 v Rock Club Kain!

 

Kapela Hush má nový hormon štěstí - album Endorphin!

Rockovou kapelu známe od roku 1996. V posledních dvou letech skupina prošla zásadní personální změnou, která se odrazila na stylu a zvuku jejich čerstvě vydaného alba. CD nese název Endorphin.

 

  • Jak zpěvák Michal Kurilla nám řekl:Endorfin patří mezi hormony štěstí. Asi každý řekl člověk miluje jeho účinky a vzrušení s tím spojené – a pro naši desku snad nemůže existovat lepší titul“.

 

Do kapely v roce 2011 nastoupilo nové duo muzikantů – basista Martin Bouchal a kytarista Ondra Rusnák. Jejich invence mění sound kapely a směruje tvorbu nového materiálu směrem k mnohem zemitějšímu a hutnějšímu projevu.

 

  • Bubeník Jan Kubánek dodal: „Chtěli jsme dostat do nahrávky a nové muziky co možná nejvíc pozitivní energie, kterou jsme touhle změnou nasáli. Do tvorby songů se plně zapojila většina kapely a na výsledku se to začalo hned projevovat. Pociťovali jsme poryvy štěstí, když jsme muziku skládali a zkoušeli – doufáme a věříme, že je to působení endorfinů přenosné i na posluchače“.

 

Kapele se až s touto 5. deskou podařilo dosáhnout zvuku, který jejich žánru přísluší. Nahrávání proběhlo v improvizovaném studiu na horské chatě v Krkonoších a dokončeno bylo v libereckém Spin Studiu za asistence zkušeného Jana Rejenta. Na konečném dobrém výsledku má velkou zásluhu i finální mastering alba, který provedl mezinárodní mistr v oboru - Jens Bogren ve švédském studiu Fascination Street.

 

  • „Spolupráce s Honzou Rejentem i s Jensem Bogrenem byla moc příjemná – a dle výsledku soudě, byla to dobře zvolená kombinace. Bylo nám ctí a potěšením, že Jens Bogren svolil k práci na naší muzicedoplnil bubeník kapely.

 

Ani po vzniku desky Hush neusínají. Na pořadu dne je podpora alba v médiích – net, rádia, časopisy a křty desky. Ty proběhly celkem tři – 12. 4. 2013 v libereckém Rock Pubu a  19. 4. 2013 v jabloneckém Klubu Na Rampě. Na obou křestech s Hush vystoupila jako host znovuobživlá legendární pražská kapela Nasycen, na Rampě doplnila tuto dvojici kapel ještě seskupení Silent Session.

 

21. května 2013 proběhne pražský křest ve známém klubu Kain. Další důležitou etapou bude natáčení nového videoklipu k úvodní písni alba - Ignite the fire.

 

  • Přípravy ke klipu okomentoval zpěvák Michal Kurilla:„Klip s námi bude dělat v oboru uznávaný Pavel Sadílek, který už má na kontě vizuální ztvárnění písní pro hudebníky jako např. Anna K., Chinaski, Lenka Dusilová a další. V těchto dnech vzniká storyboard klipu a prozradíme, že bude částečně animovaný. K vidění bude zhruba na začátku léta. Moc se na novou zkušenost těšíme“.

 

Nové CD Endorphin si můžeme zakoupit na všech koncertech Hush a objednáme si jej také na adrese hushmusic@seznam.cz.  K poslechu je celé album zdarma u profilu kapely na serveru www.bandzone.cz/hush. Jako rozcestník na všechny hudební a sociální aktivity této kapely použijme  jejich vlastní web www.hushmusic.cz.

 

e-mail:  www.hushmusic.cz

www.facebook.com/hushcz

www.bandzone.cz/hush

https://soundcloud.com/hush-cz


 

Terminy nejbližšího koncertu: 21.květen  2013 Praha – RC Kain + Hush

Adresa: Husitská 1/106, Praha 3

www.kain/program/eventlist

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet