Robert Galbraith: Ve službách zla/Career of Evil aneb když se mi zachce, bude to mý

08.06.2016 15:55

Nakladatelství Plus ve společnosti Albatros Media a. s. opět mělo šťastnou ruku, když opakovaně  sáhlo po novém detektivním románu Ve službách zla, který je dílem kritikou ceněného Roberta Galbraitha (pseudonym J. K. Rowlingové, autorky řady knih o Harrym Potterovi a románu Prázdné místo). 

 

 

Románová novinka Ve službách zla, je  3.  dílem úspěšné bestselerové série.  (Předchozí dva díly vyšly pod názvem Volání Kukačky a Hedvábník).

 

 I třetí případ charismatického soukromého detektiva Cormorana Strika má ambice navázat na úspěch předchozích románů Volání Kukačky  a Hedvábník, které se po celém světě i v České republice staly ihned po vydání bestsellery a nadchly jak čtenáře, tak literární kritiky.

 

Všechny tyto romány s detektivem Cormoranem Strikem budou zfilmovány jako televizní seriál pro stanici BBC One ve společnosti Bronte Film and Television Ltd. (No, máme se co těšit na spoustu rvaček s lidmi z podsvětí, asi to bude horor.)

 

Zatímco ve Volání Kukačky (2014) soukromý detektiv Cormoran Strike vyšetřoval smrt modelky Luly Landryové, v románu Hedvábník (2015) zkoumal záhadné zmizení spisovatele Owena Quinea. Obě díla čtenáře zaujala nejen propracovanou zápletkou, ale také přesvědčivým vykreslením života obyčejných lidí. V knize Ve službách zla se ve smrtelném nebezpečí ocitne sám Cormoran Strike a čtenáři se můžou těšit nejen na ďábelsky rafinovanou zápletku plnou nečekaných zvratů, ale také na poutavý příběh o vztahu muže a ženy na křižovatce jejich osobních i profesních životů. (oficiální anotace).

 

Proč název knihy zní ´Ve službách zla´/´Career of Evil´?

Název detektivního románu byl použit na základě části textu Patti Smith z písně skupiny Blue Öyster Cult, kde se zpívá: „Když se mi zachce, bude to mý. Jsem totiž ve službách zla…“ .

 

A vskutku, jakmile začneme číst, tak jsme uchváceni dynamickým rytmem, v něm se pravidelně objevují vhledy do minulosti jak jednonohého detektiva Cormorana Strikeho, tak i jeho sympatické a skromné asistentky Robin Ellacottové.  

 

Dostaneme-li v detektivní kanceláři zásilku, kde najdeme useknutou ženskou nohu, takže z tématu jde jen hrůza, což uznal i autor, pak už jen čekáme, jak to dopadne. A že autor nás umí pořádně natahovat na skřipec, se musí uznat, např. ještě na straně č. 177 (tj. skoro v 1.  třetině románu) vůbec nemáte tušení, jak to půjde dál… naopak se dozvíme o minulém životě obou hlavních postav. Policie se sice zaměří na jednoho z podezřelých, ale Strikovi je jasné, že právě ten pachatelem není. A tak se Strike s Robin pustí do pátrání na vlastní pěst a ponoří se do temných a zvrácených světů zbylých tří podezřelých. Záhy dojde k dalším hrůzným činům a Strikovi i Robin začne rychle docházet čas….

 

Díky tomu, že autorovi byla jedním poslancem povolena fascinující návštěva u 35. sekce Speciální vyšetřovací jednotky Královské vojenské policie na Edinburském hradě, díky tomu můžeme vychutnávat profesionální přístup detektiva Strikeho při vyšetřování zapeklitého případu, kdy se na scéně objevují čtyři podezřelí, kteří přicházejí v úvahu jako viníci, a o nichž víme, že žádný z nich se neštítí ani nejhoršího násilí. Pochopíme také, že zlé dětství se často podepíše na charakteru dospělých….  

 

Krimi román Ve službách zla vyjde s původní anglickou obálkou. Kniha bude dostupná také v elektronické a audio verzi a opět i v Braillově slepeckém písmu.

 

Titul:  Ve službách zla

Autor:  Robert Galbraith

Počet stran: 572

Doporučená cena:  441 Kč

 

www.nakladatelstvíplus.cz

 

 

www.robert-galbraith.com

 

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková