Richard Štipl & Josef Zlamal: East of Eden aneb od primitivních pudů až po spirituální propojení či umění má také svá tajemství …

02.10.2018 13:48

 

 

Muzeum Montanelli/ MuMo Praha - Praha

28. 9. 2018 -  26. 5. 2019

 

Vernisáž zcela expresivní výstavy East of Eden, která se konala v Muzeu Montanelli, které se nachází na jedné z hlavních cest vedoucích k Pražskému hradu, uvedla a představila dosud největší a nejreprezentativnější projekt uměleckého dua Richard Štipl (* 1968, sochař) a Josef Zlamal (* 1983, kreslíř a malíř). Oba autoři byli osobně přítomni. Vedle jejich společného díla našli prostor i další autoři. Zahájení se ujala Dadja Altenburg Kohl, kurátorka výstavy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expozice se bude v průběhu konání výstavy proměňovat, některé objekty budou nahrazeny jinými.  Tato dynamika výstavy má ambici nejen poukázat na neúprosnost času, kterému lidské životy podléhají, ale i na to, jak tato dynamika naše životy ovlivňuje.  Expozice East of Eden by se tak měla stát jakýmsi experimentem a projektem do budoucna, jak pro umělce, tak pro instituci našeho muzea. Kresby, malby, sochy a sběratelské předměty ve vzájemném vztahu by měly oslovit návštěvníka pocitově a evokovat vjemy jako:

počátek života

znovuzrození

zranění a uzdravení

lásku

erotiku

spiritualitu včetně alternativních historických narativů.

 

Naděje a víra je všudypřítomná a čitelná v díle obou umělců a tvoří jakousi neviditelnou spojnici. Jakou roli zaujímáme v řádu vesmíru? Naplňuje nebe i zemi? V imaginárním prostoru budeme společně hledat širší význam existenciálních zkušeností, často i těch, které nás děsí a fascinují zároveň. Dialog dvou autorů evokuje duální atmosféru, pobízející k vnitřnímu diskurzu panteistickému, k němuž se hlásí Giordano Bruno, Goethe, Hegel, C. G. Jung nebo Albert Einstein, ale i řada jiných filozofů a hnutí. Jednotlivé figury jsou součástí přirozeného věta a jejich identitu definují emoce a vztahy od primitivních pudů až po spirituální propojení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tři části výstavy a dva autory propojilo společné dílo na výstavě East of Eden v Museu Montanelli. Kresby, malby a skulptury se v labyrintu muzea prolínají tak, aby oba autoři našli prostor jak pro svůj individuální výtvarný projev, tak i pro společné dílo. Jednotlivé figury jsou součástí přirozeného světa a jejich identitu definují emoce a vztahy od primitivních pudů až po spirituální propojení. Symbolika plná světla a kontrastů kulminuje v multimediálním díle Finále a představila tak zcela novou pozoruhodnou formu autorské spolupráce. Pozoruhodné místo uvnitř výstavy pak zaujímá kabinet rarit a obrazů z mimořádné české a zahraniční sbírky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Stále nevíme, kde přesně Edenskou zahradu ve světě hledat

a zda takový kus země vůbec existoval.

Kraj sevřený horami a přístupný pouze z východu, tam,

kde lze za noci spatřit oheň vysokého vulkánu

a

kde lidé ctí kult posvátného stromu stráženého okřídlenými bytostmi.“

Kurátorka: Dadja Altenburg Kohl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

118 00 Praha 1

Nerudova 13/250

Máme otevřeno:

út - pá: 14.00 – 18.00 hodin

so - ne: 13.00 – 18.00 hodin

 

Vstupné:

Základní: 50 Kč

Zlevněné: skupinové vstupné (8 osob a více): 10 Kč

20% sleva ze vstupného: pro držitele karty Sanquis

Zdarma: držitelé karty ICOM, studenti, děti důchodci, ZTP, novináři

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.museummontanelli.com