RICHARD STIPL & JOSEF ZLAMAL aneb kde propojujeme svou lidskost a zrůdnost ?!

17.10.2014 20:04

Dvorak Sec Contemporary – Praha

16. 10.  – 20. 11 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Na výstavy v pražském  Dvorak Sec Contemporary  na www.kulturaok-eu.cz vždy těšíme. Vždy je nám nabídnuto něco nového, většinou šokujícího,  v příjemné atmosféře starobylých výstavních místností  včetně sklepení staroměstského domu, osvěžující sekt a neuhasínající  zájem návštěvníků, protože se nudit nemůžeme…   a tak jsme se opět dočkali.

 

Na vernisáži nejnovějších  a doposud nevystavených prací  (po třech letech, kdy vystavoval  sochy voskové)  opět vystavujícího česko-kanadského výtvarníka Richarda Štipla – super star na zahraničních veletrzích umění a  povětšinou černobílých kreseb tuží (tiskařskou černí) na papíře českého kreslíře Josefa Zlamala jsme ještě navíc zhlédli  ´Project Space´  Jana Morávka a přehlídku oděvů  ´The Other  Skin´ Markéty Šohajové.  No, bylo toho hodně k dívání se. Všichni autoři byli při zahájení svých výstav přítomni. 

 

Richard Štipl (* 1968)

Pracoval na svém na svém  jedinečném konceptu 32 propracovaných hlav odlitých z různých kovů devět  let.

 Hlavním artefaktem je sochařská instalace ze dřeva ´Procesí´, jež je alegorií dnešní doby. Můžeme si zblízka prohlédnout hyenu s vůdcem, opilého krále, jak jede na svém sluhovi a celé procesí uzavírá intelektuální šašek.  Práce na tomto díle autorovi zabrala tři čtvrtě roku a je zároveň nejdražším vystaveným dílem v hodnotě milionu korun,“ řekl Petr Šec, druhý spolumajitel galerie.

I jeho další práce se vyznačují silným emotivním nábojem. Autor pracuje s odkazem klasického evropského sochařství, které dál rozvíjí (Výsměch, Chtíč, Přízrak).

 

 

 

Moje autoportréty můžete chápat jako  soudobou výpověď o vypjatosti lidské existence“,  míní  autor.

 

Výstava Štipla i Zlamala  ještě poputuje do Berlína a do Paříže,“ prozradila  Olga Dvořák, spolumajitelka galerie.

 

Josef Zlamal (* 1983)

Malíř a kreslíř Josef Zlamal dlouhodobě rozvíjí odkaz klasického středověkého, jeho kresby (na výstavě zde většinou  ´bez názvu(untitled(´ jsou plné citací a odkazů. Autor rozvinul techniku práce s tuží na ručním papíře. Jeho kresby nevznikají spontánně, naopak je provází dlouhodobý proces vrstvení.

 

Kresby  opakovaně namáčím ve vodní lázni následně je vymývám. Část motivů mizí, ale to podstatné zůstává,“ řekl autor.

 

Jako výchozí bod k platformě, ze které oba autoři analyzují fenomén lidského údělu, slouží oddanost materiálu a technice. Ve svém díle se vztahují ke směsi složené ze zvrácené, zkreslené krásy, znechucení a obscénnosti, sloužící nikoli jako prostředek společenské kritiky nebo páchání násilí na divácích, ale spíše jako poukaz směrem do nitra, kde se dualita lidskosti a zrůdnosti propojuje.

 

Jan Morávek (* 1978) - Project Space

Dělejte, že tu nejsem …jen procházím

 

Můžeme se potěšit novou sólo show českého sochaře a multimediálního umělce Jana Morávka v rámci programu ˇProject Space´´  v dolní galerii.  Jedná se o 6 prostorových sochařských instalací (Dekor není zločin, Gang bang teorie, Veroniko -  díky, Zrcadlo). Objekty autor dosvěcuje divadelní technikou, stíny, které postavy vrhají,  dotvářejí atmosféru tělesnosti.  Autor využívá tělo, schránku na duši, jako projekční plochu pro svá svádění.

 

 

Ironizuje vyprázdněnou znaků euro-atlantické kultury postaveném křesťanství. V této souvislosti reflektuje adoraci jako způsob zaslepení, který může mít až fatální následky.

Morávek stále hledá smysl bytí, a to v náladě české ironizace a skepse jako možného  východiska vyrovnání se se světem.

 

Fashion designérka Markéta Šohajová – přehlídka modelů ´The other skin/Jiná kůže´

A když napochodovaly vysoké, štíhlé modelky v modelech Markéty Šohajové, jen jsme zírali. Např. jeden z modelů přesně kopíroval na modelce dokonale natolik přesně její  prsa, takže podprsenka nebyla už skutečně na místě.

Autorka, vystudovaná na UMPRUM pod vedením Doc. Liběny Rochové,  vyhrála s ´Jinou kůží´ první l. místo v soutěži Start-Up, jež se uskutečnila na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend 2013.

Modely jsou především z kůže, autorka balancuje na hraně oděvní  formy, obuvi a doplňků.

 

Dvorak Sec Contemporary  

Praha 1

Dlouhá 5

www.dvoraksec.com

 

Máme otevřeno:

Pondělí – pátek: 10.00 – 18.00 hodin 

Sobota:  11.00 – 19.00 hodin

 

Galerie je tvůrcem unikátního ročního programu Art Lovers Academy,

vzdělávání na poli investic a současného umění

 

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková