RƎVƎRSƎ : Pasta Oner, Jakub Matuška aka Masker, Vladimir 518, Michal Škapa, Epos 257, David Krňanský, Jiří Georg Dokoupil – Lui aneb když graffiti již patří do prostoru současného umění

22.07.2016 12:49

DSC Gallery - Praha

21. 7. – 30. 8. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy v monumentálním výstavním prostoru DSC, výstavy  Reverse, jsme si  měli jako návštěvníci podle kurátora výstavy Edmunda Čučky klást otázky typu: „Co dělají graffiti umělci v galerii?“.

 

Nám to na www.www-kulturaok-eu.cz  však divné nepřišlo a s touto otázkou jsme nepřišli. Umělci, kteří pracují s graffiti, jsou totiž v současnosti  mimo index a oficiálně již vystavují zcela normálně, dokonce dostávají zakázky na výzdobu fasád domů, např. v Rakousku. On ten šedý beton moc na koukání totiž není. Vystavená díla všech umělců byla vytvořena v roce 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava RƎVƎRSƎ  nám však umělce ( Pasta Oner/Street Celllular,  Jakub Matuška aka Masker/Energie, Lesklé amatné hlavy, Lesklé a matné hlavy a lebky, Vladimir 518/Komiks, Michal Škapa/The Fragile, Wrong, Bez názvu , Epos 257/Blue and Yellow, David Krňanský/Bez názvu z cyklu Everything is Nice, Jiří Georg Dokoupil – Lui/Bez názvu) ukázala z jejich druhé strany.

 

Překvapivé je  zařazení Jiřího George Dokoupila, tím spíš, že o jeho graffiti minulosti, která se váže k době po emigraci do Německa, se obecně ví velmi málo. Výstava ho chce představit jako zřejmě prvního českého writera vůbec a právě tu pro tuto příležitost s odstupem několika desítek let nově vzniklo unikátní ´graffiti s chybou´, které je zde vystaveno ve světové premiéře.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Může se to zdát v přímém rozporu, protože graffiti je umění ulice, ale jen zdánlivě.  Výstava RƎVƎRSƎ ukazuje, k čemu díky svým někdejším zkušenostem ve svém uměleckém vývoji dospěly důležité postavy  tuzemské streetartové scény. „Vystavovat budou tu stránku své tvorby, kterou sice graffiti nějakým způsobem podmiňuje, ale přímo nevytváří. Přestože se na jednotlivých artefaktech může objevit práce se sprejem, nejen že není podmínkou, ale pravděpodobně bude spíš výjimkou, vysvětlil Edmund Čučka. „Výběr je zaměřený na respektovaná jména, která s sebou nesou jistotu přesahu a originálního řešení, přičemž všichni autoři mají za sebou i bohatou galerijní zkušenost.

 

Výstava RƎVƎRSƎ dává prostor  různým médiím i generacím tvůrců. Nejde  v ní o odvrácenou stranu graffiti, ale o naopak o společný prostor, unikátní stopu, která se vrývá do prostoru současného umění a vytváří jeho nový vizuální terén, který má stejně blízko k potagovaným městským fasádám jako čistým stěnám galerií“, řekl kurátor netradiční výstavy Edmund Čučka.

 

Kurátor: Edmund Čučka

 

 

 

 

110 00 Praha 1 - Staré Město

Dlouhá 923/5

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková