Restaurujeme pomník Jana Husa aneb vše o jeho minulosti, přítomnosti i budoucnosti

31.07.2014 08:21

Dům U Kamenného zvonu – Praha

29. 7. 2014

 

Jak možná návštěvníci našeho webu www.www-kulturaok-eu.cz postřehli, sledujeme mimo mnohé jiné kulturní události a aktivity, také osudy jednoho ze stěžejních pražských pomníků, sochy mistra Jana Husa na pražském Staroměstském náměstí. Důvody pro to máme dva. Tím prvním je fakt, že probíhá dlouhodobá rekonstrukce tohoto pozoruhodného a bytostně národního sousoší, a tím druhým je kvapem se blížící 600. jubileum upálení mistra Jana Husa, k němuž došlo v roce 1415, a 100. výročí odhalení pomníku, k němuž došlo v roce 1915. Je tedy zřejmé, že k oběma výročím a akcím v té souvislosti plánovaným musí být pomník do 6. 7. 2015 opět ´jako nový´.

Proto jsme uvítali další informační tiskovou konferenci, která se konala opět v koncertním sále Domu U Kamenného zvonu,  na kterou byla přizvána i www.kulturaok-eu.cz,. uspořádanou vstřícnou Galerií hl. m. Prahy (jmenovitě ředitelkou GHMP PhDr. Magdalenou Juříkovou). Právě GHMP má totiž Husův pomník ve své péči.

 

O průběhu druhé etapy rekonstrukce jsme vás už informovali:  

 

  • V listopadu loňského roku byla www.www-kulturaok-eu.cz přizvána k účasti na speciální odbornou tiskovou konferenci, věnovanou informacím o průběhu a dokončení tzv. II.  etapy rekonstrukce.

Podrobně jsme vás tehdy o závěrech, které zazněly na této tiskové konferenci, informovali na našem webu v článku nazvaném ´Restaurování pomníku mistra Jana Husa aneb chvála práce našich předků´ (viz. https://kulturaok-eu.webnode.cz/news/restaurovani-pomniku-mistra-jana-husa-aneb-chvala-prace-nasich-predku/).

Dnes vás tedy budeme informovat o tom, co bylo potom, tedy o aktuálním stavu právě probíhající III. etapy. Vše jsme se dozvěděli z úst dvou nejpovolanějších osob celé akce. První z nich byla, za GMPH, zjevně pro celou záležitost přímo zapálená, paní Mgr. Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky, ale také autorka vysvětlující panelové výstavy, konané přes letní měsíce (do 30. 9. 2014) na Staroměstském náměstí v bezprostředním okolí sochy.

Druhou osobou pak byl návštěvníkům webu www.www-kulturaok-eu.cz již dostatečně známý a podrobně tam i představený, restaurátor Husova pomníku, akademický sochař, Andrej Šumbera.

 

Jak tedy probíhá III. etapa restaurování?

První a nejdůležitější výstup z celé tiskové konference (která se konala v koncertním sále Domu U Kamenného zvonu, dne 29. 7. 2014) byl potěšující a uklidňující. Restaurátorské práce probíhají podle plánu a jsou  z hlediska harmonogramu dokonce v mírném předstihu. Tímto sdělením nás uklidnil osobně pan Andrej Šumbera.

 

Co zahrnuje III. etapa restaurování?

Především to jsou restaurátorské práce na bronzovém plášti pomníku, a to z vnější části a samozřejmě i v jeho podzemní a vnitřní části. Protože práce lze provádět jenom za odpovídajících klimatických podmínek, tedy od jara do podzimu, tudíž v největší turistické vytíženosti náměstí, přinese to samozřejmě i jisté nepříjemnosti turistům a pražské veřejnosti.


Při postupném čištěné figurálních partií sousoší bude totiž na určitý nezbytně nutný čas potřebný k provedení prací (od 15. 8. do 15. 9. 2014), pomník zakryt lešením. Lešení je bezpodmínečně nutné pro kvalitní pohodlný přístup restaurátorů i k těm nejvyšším částem bronzového pláště pomníku.

I když se nám to totiž ze země a z odstupu tak nezdá, sousoší je obrovské a poměry nadživotních velikostí postav oproti reálné lidské velikosti jsou opravdu značné. To nám konečně zcela názorně doložil sám Andrej Šumbera svým vtipným snímkem, kde je vidět mohutná ruka jedné z postav a vedle ní reálná ´ručička´, jak ji ak. sochař  A. Š. po právu označil.

 

Zajímavá kompenzace způsobených nepříjemností

Galerie hl. m. Prahy a konkrétně pak Mgr. Marie Foltýnová, jakožto autorka, připravily do bezprostředního okolí sousoší venkovní panelovou expozici věnovanou pomníku mistra Jana Husa.

Expozice mapuje historii pomníku, osobnost jeho autora Ladislava Šalouna, práci našich předků a samozřejmě i současné restaurování díla.Vneposlední řadě informuje zájemce také o tom, že vyvrcholením celé náročné akce bude klíčové datum Jana Husa i jeho pomníku, tedy výročí upálení a instalace pomníku, obojí připadající na státní svátek, pondělí  6. července 2015.

O panelové výstavě

Jak nás informovala Marie Foltýnová, a jak jsme se i na vlastní oči přesvědčili, výstavní projekt je instalován na 5 velkoplošných trojbokých panelech. Konkrétně jsou umístěny v zádech pomníku, ve směru komunikace mezi ústím Pařížské ulice a ústím Dlouhé třídy. Panely jsou instalovány u sochy až do 30. září 2014.  Obsah jednotlivých, dvojjazyčných panelů (česky a anglicky), je tematicky uspořádaný.

  • 1. první panel seznamuje s vlastním zrodem myšlenky na stavbu a reflektuje i dobové reakce společnosti
  • 2.  panel se zabývá vypsáním soutěže a podobou pomníku (návrhy a jejich autory)
  • 3.  panel přestavuje průběh restaurování figurální části
  • 4.  panel je věnován restaurování kamenné části pomníku a dokumentaci jinak utajených podzemních prostor
  • A konečně, 5. panel demonstruje na vybraných názorných detailech stav před restaurováním a po restauraci. Sem je přidána i nezbytná faktografie a historická řada událostí spojených s pomníkem v chronologii historických dat

 

Zdalipak víte, že:

 

+ železné šrouby po 100 letech zkorodovaly! Musely být kompletně - jako jediná část pomníku – vyměněny.Bylo jich použito 6 000! Jejich náhrada – nerezové šrouby – mají plánovanou životnost na celá staletí…

 

+ pokud se bude provádět každých 5 let údržba a povrchová úprava obnovovat jednou za 10 let (což se po za prvních sto let pomníku ne vždy dělo, naposledy byl pomník dokonce 30 let zcela zanedbán) bude tu v takovém stavu,  v jakém je,  věčně

 

+ ošetření vnějšího povrchu sochy zvyšuje také násobně čitelnost soch jako takových a hlavně pak jejich detailů. Nicméně, snahou restaurátorů je zachovat také přiměřenou míru patiny povrchu, která dodává celému sousoší na vážnosti

 

+ konstrukce pomníku je samonosná (350 dílů), ale není dimenzována na váhu davů, které na pomník při různých příležitostech vyšplhávají. Proto byl vytvořen systém zpevnění a pro větší trvanlivost je prováděna i konzervace vnitřního povrchu (do 30. 9. 2014). 

 

+ se uvnitř sochy kondenzuje v důsledku vnějších tepelných vlivů voda, proto byl vyčištěn a obnoven odvodový a kanalizační systém

 

+ kamenné části sousoší budou ošetřeny proti ničení nežádoucími sprejery. Na sochu jsou také už nyní zaměřeny kamery a v případě jakéhokoli ohrožení poníku, vyjíždí policejní hlídka

 

+ po dobu restaurátorských prací, je dokonce začátek a konec činnosti restaurátorů nedaleké policii předem avizován, aby snad nedocházelo k planým výjezdům

 

+ zatímco v cizině je běžné, že podobné restaurování objektů, trvající podobně dlouho, je doplněno automaticky i panelovou výstavkou o tom, co se provádí a proč, u nás se to zatím nedělo. Instalace u Husova pomníku je tedy mimořádně žádoucím průlomem  (jen se za www.www-kulturaok-eu.cz domníváme, že na panelech je příliš mnoho textu…jak jsme také odposlouchali z řad netrpělivých návštěvníků)

 

+ na Staroměstském náměstí v okolí pomníku  (po II. sv. v.) byla stanice tramvaje,  resp. tramvaje č. 2, kam jsme mohli dojet  až z pražských Vinohrad  (www.www-kulturaok-eu.cz -  zrušeno 1. 1. 1960)

Linka 2 vznikla v roce 1908 očíslováním linky, která dosud byla na jízdenkách značena zkratkou Sp (podle Spálené ulice) nebo Ž (podle Žižkova).[6]

  • od 1908 zastávky (provoz polookružní, neuzavřený okruh) Křižovnické náměstí - Nábřeží - Národní divadlo - Šlikův palác - Myslíkova - Česká technika - Štěpánská - Komenského náměstí - Tylovo náměstí - Purkyňovo náměstí, Národní dům - Budečská - Vodárna - Měšťanský pivovar Vinohrady - Tržnice Vinohrady - Jungmanova, Olšany - U Bezovky - Vítkova - Proutkova - Trocnovská - U Bulhara - Nádraží státní dráhy - U Modré hvězdy - Celetná - Staroměstské náměstí - Mariánské náměstí - Křížovnické náměstí[7]
  • (zdroj: Wikipedia)
  • foto: Stratil.blog.idnes.cz

Investor: Hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy

Průběh restaurátorských prací: duben 2013 – červen 2015

Rozpočet akce: 7.450.000 Kč bez DPH

Odpovědný restaurátor: ak. soch. Andrej Šumbera, a.sumbera@volny.cz

 

Odborný dohled: Mgr. Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky GHMP

Marie Foltýnová, marie.foltynova@ghmp.cz

 

 

 

110 00 Praha 1

Staroměstské náměstí 605/13

www.ghmp.cz

 

www.kralovskacesta.cz

 

Hodnocení: 99 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková