Raubíř Ralf aneb kdy padouch začne toužit po uznání!? (Wreck-It Ralph)

25.02.2013 12:02

Raubíř Ralf  aneb kdy padouch začne toužit po uznání!? (Wreck-It Ralph)

 

Walt Disney Pictures v minulém roce 2012 v kinech uvedl dlouho avizovaný, originální a vychvalovaný videoherní animák ´Raubíř Ralf´, a soudíme-li podle premiérových tržeb ve výši 49 milionů dolarů, legendární studio opět trefilo do černého. Na počátku projektu tvůrci sice uvažovali, že by celý film vypadal jako stará 8bitová hra´Fix-It Felix Jr.´ z 80. let. Naštěstí nakonec ale od nápadu upustili. 

 

Přesto ale museli tvůrci trávit spoustu času hraním her, aby pochopili herní zákonitosti řady her, aby stvořili uvěřitelný herní svět. Na rozdíl od tvůrců klidně můžeme film zhlédnout, aniž bychom byli fanoušky videoher. Ve filmu nejde totiž vůbec o pravidla her, ale o postavičky v nich účinkujících. A že jich je hodně!

 

Postavičky z videoher

Kdo máme rádi videohry, pak víme, že mnohé postavičky v nich vypadají často jako živé, jen z té obrazovky vypadnout! Nápad se ujal a dal vzniknout filmu, kde hrdinové z videoher ožijí a řeší své problémy. Walt Disney Animation Studios a režisér Rich Moore, držitel Emmy® (televizní seriály „Simpsonovi“, „Futurama“) nás tedy vzali na velmi rychlou a akční cestu videohrou.   

 

Kdo Ralf a proč je raubíř?

Obr Ralf ztělesňuje ve videohře  padoucha,  jenž svými obrovskými pěstmi vše rozbíjí a jenž  je po celých 30 let ve stínu sice vzrůstem malého hlavního hrdiny jejich společné hry z 80. let, ale u návštěvníků videoheren  velmi populárního Felixe, který pomocí svého kouzelného kladívka  všechno, co Ralf rozbije, spraví.  Raubíř Ralf si však u příležitosti oslav 30. výročí jeho videohry náhle uvědomí své smutné postavení  a  značně rozběsněný zjistí, že pro něj žádný dort nepřichystali, že je u všech hráčů  neoblíbený a touží  se stát perfektním kladným hrdinou jako je Felix. Ralf začne uskutečňovat svůj sen a touží dostat jakoukoliv medaili za každou cenu stůj co stůj a stát se kladným, milovaným hrdinou, protože začal přemýšlet o tom, zda nemůže v životě dosáhnout víc.  

 

Jak získáme medaili?

Takže když si nainstalujeme moderní hru ve stylu ´kdo dřív vystřelí´, objevíme drsnou a neoblomnou krasavici, blond seržantku Calhounovou, u Ralfa jeho jednání považujme za příležitost k hrdinství a štěstí.  Seržantka vede ve střílečce Heroś Duty, v  nejnovější a nejmodernější videohře současnosti, četu vojáků, kteří bojují proti zákeřným kybernetickým broukům, snažícím se zničit celý vesmír. A my se vplížíme tedy do hry s jednoduchým plánem – vyhrát medaili pro Ralfa – ale zničíme brzy všechno a nechtěně vypustíme smrtelného nepřítele, který ohrožuje v arkádě každou hru (invaze vesmírných brouků).

 

Jak se spasíme?

Jediná Ralfova naděje?  Kouzelně okatá a hubatá holčička Vanilopka von Schweetz, mladá problémistka ze hry o závodění, která je tou jedinou, kdo může Ralfa naučit, co to znamená být kladný hrdina. Jenže jak zjistíme, že je natolik dobrý, aby se stal hrdinou před tím, než se objeví pro celou arkádu nápis „Game Over“? Ale ouha, co se nestane? Odchodem raubíře Ralfa z videoher se octneme v situaci, kdy není proti komu bojovat, kdy nás ohrožují zákeřní vesmírní brouci, kteří umějí jen žrát, ničit a množit se, a uzavíráme jednotlivé stojany s videohrami tak rychle, jako mizejí štamgasti videoherny, kde už žádné videohry nefungují.    Jedinou slabinou brouků je, že je přitahuje světlo (jsou to nakonec brouci, že??!).

 

A co je ve filmu nejzajímavější pro naše dětičky?

I já jsem byla u vytržení, když raubíře Ralfa vystřelili do cukrkandlové země Sugar Rush, kde kromě neuvěřitelné barevnosti scény je všechno sladké, lízátka, japonské sladkosti, závodní autíčka, krajiny, všechno sladké a dobroty z celého světa. Výtvarníci i jako animátoři museli  hodně na této části zapracovat. Nezbylo jim, než navštívit továrny na výrobu sladkostí a v německém Kolíně nad Rýnem dokonce i světovou cukrářskou výstavu, největší svého druhu.  Výtvarník ze Španělska zase navrhl jako obecný styl světa Sugar Rush architekturu Gaudího a dalších modernistů, kdy tvůrci zase konzultovali své návrhy budov do světa sladkostí  se skutečnými architekty. A jak se vyrábí sladké závodní autíčko, to zase okoukali v Detroitu na výrobní lince nákladních automobilů a v cukrárně a pekárně, kde sledovali, jak se vyrábí cukroví a pečivo. V celém filmu objevíme 190 unikátních postaviček, které si jistě my i děti zamilujeme, kde spojovacím prvkem je mezi nimi Ralf, který se vydává na svou pouť ve snaze získat si respekt. Jinak je příběh, dodejme, skutečně velice akční, i když nutno přiznat, že těch sladkostí je tam nějak moc. Alespoň pro mne, protože já sladké moc nemusím, ale naše dětičky - ty to s radostí jistě zkousnou.  

 

„Ralf je prostě Ralf, bez ohledu na to, v jakém prostředí se zrovna nachází,“ řekl scénárista Phil Johnston.

 

 „Ralf je jediným stálým prvkem a v každém světě je osvětlený naprosto stejně,“ dodal hlavní osvětlovač Adolph Lusinsky.

 

Kolik to stálo?

Výroba novinkové rodinné 3D podívané o sympatickém videoherním záporákovi Ralfovi přišla producenty na stále ještě dost macatých, ovšem již ne zas až tak závratných a pro velké animáky dokonce celkem standardních 165 milionů dolarů. To je suma, kterou by měl Ralf bez větších potíží bohatě překonat už z domácích tržeb a zbytek světa pak jistě přidá ještě o něco více. Jestli se celosvětové tržby dokodrcáme k oněm šesti stům milionů, v případě Ralfa bude úspěch a zisk jednoznačný. A vzhledem k nadšeným ohlasům od kritiků, ale především diváků, tohoto raubíře tu v top- ten budeme mít ještě dlouho. Novinka od tvůrce skvostů jako ´Forrest Gump´ a trilogie ´Návrat do budoucnosti´ se tedy s přehledem zaplatí už na domácí půdě v USA.  Až na sedmou příčku s propadem o 52 % procent byl nástupem Raubíře Ralfa vystrnaděn do té doby držák ´Hotel Transylvánie´.

 

Raubíř Ralf (originální název ´Wreck-It Ralph´ (Ralf, rozbi-to) USA, 2012

Režie: Rich Moore

Scénář: Jennifer Lee, Phil Johnston

Produkce: Henry Jackman, MonicaLago-Kaytis, John Lasseter, ClarkSpencer

Produkce:  Walt Disney Animation Studios

Střih: William J. Caparella

Hudba: Henry Jackman

Hrají: John C. Reilly, Jack McBrayer, Sarah Silverman, Jane Lynch, Scott Menville, Jamie Elman, Skylar Astin, Alan Tudyk, Ed O'Neill, Rachael Harris, Mindy Kaling, Dennis Haysbert

Režie českého znění: Vít Karas

Český dabing: Roman Štabrňák (Ralf), Veronika Žilková (Vanilopka), Ondřej Lážnovský (Felix), Josef Carda (Král Cukřík), Zuzana Slavíková (seržantka Calhounová)

 (Jak už to tak u většiny amerických animovaných filmů bývá, herci role nadabovali společně v jedné místnosti.)

 

Česká premiéra: 15. 11. 2012  

Distribuční společnost: Falcon - www.falcon.cz

Přístupnost: neomezená

Stopáž: 100 minut

Žánr: rodinná, animovaná komedie

Formát: 3D s dabingem, 2D s dabingem

Hodnocení: 75 %

 

ing. Olga Koníčková

Foto: Falcon