RANDOM aneb první výstava v nové galerii na Pragovce/white cube

21.06.2016 11:47

Pragovka – Praha

16. 6. – 14. 7. 2016

 

 

 

1. KONEC ILUZÍ: Konstrukční řešení změny

2. POST RUBBISH: Podvádění samolibosti

3. REMIX SYSTÉMU: Retrospektiva kolektivního šarmu

 

Na vernisáži 1.  výstavy v nově vzniklé oficiální galerii na Pragovce nesoucí název RANDOM/podtitul 1. 2. 3. (vyber),  jež se  nesnaží postihnout výše zmíněnou různorodost ani ji tematicky následovat, jsme v rekonstruovaném výstavním sále, v prostředí bývalého průmyslového komplexu Pragovka, v hale E,  zhlédli  práce kolektivu mnoha známých umělců. Autonomní kurátorský výběr představil při této události 18 umělců z Pragovky. Kromě jiných jmen vystavuje např. Anna Hulačová, Adam Štech, Martina Chloupa, David Pešat, Vladimír Merta, Lawrence Wells, Lucie Nováčková nebo Zuzana Růžičková.

 

Hlavní polohou je generovaná nahodilost, která od počátku autonomně řídí a taktuje osazenstvo Pragovky, které se následně noří do rituální koupele v této postindustriálně krásné Ganze. Tato iniciace prostředím vyvolává, přes všechnu různorodost, kolektivního ducha, jenž spoluutváří tvůrčí principy a myšlenky, které se na sebe vážou za zdmi ateliérů jako kovalentní vazba mezi atomy vodíku a kyslíku ve vodě. Odehrává se tu jev, který lze klasifikovat jako prosakování kolektivního, či více pregnantně telepatické štětcové přemostění, což lze uvažovat za tematické poselství výstavy.

 

Možná je to vše rovněž zapříčiněno pamětí místa, které bylo svou povahou vždy prostředím se silným kolektivním duchem, jakkoliv pejorativně to lze chápat. Nabízí se ale také jiná paralela, která může mít s popsaným propojením souvislost.

 

 

Podle jednoho historického pramenu existuje domněnka, že v areálu Pragovky, v době druhé světové války vyvíjeli nacisté program pro komunikaci s mimozemskou civilizací. Pro tento účel údajně používali  ´enigmatické´ stroje, které šifrovali dětská říkadla typu:  “ Ententýky dva špalíky, čert vyletěl z elektriky...” a posílali je 777-krát za sebou do éteru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavující další umělci:

Martin Šilhán

Tomáš Beňadík

Petra Navrátilová

Pavel Tichoň

David Pešat

Patrik Čabla

Marie Ladrová

Milan Plešinger

Peter Kossok

Zbyněk Linhart

Jan Cileček

Michaela Munzarová

Kateřina Adamová

 

Spolutvůrci RANDOM skriptu/kurátoři: Lucie Nováčková a Pavel Tichoň

 

Hala E vysočanské Pragovky se jako umělecké ateliéry pronajímá od roku 2010. Celkem zde působí přes 70 umělců různého zaměření. Od roku 2010 umělci uspořádali několik akcí pro veřejnost, mimo jiné již tradiční podzimní salon a z nedávných akcí například Kolben Open 3.

 

Nově otevřením galerie typu ´white cube´ chtějí majitelé areálu podpořit své residenty a současné umění a zároveň tímto gestem kodifikovat svůj záměr postupného budování nového uměleckého centra v areálu Pragovky.

 

190 00 Praha 9 – Vysočany

Kolbenova 923/34

 

www.pragovka.com

 

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: oficiální text k výstavě)

Foto: © Ing. Olga Koníčková