Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově aneb změna je život a dobré jídlo radost´, aneb víme, co je raw food?!

10.06.2014 12:49

Klub Lávka – Praha 1

12. 5. 2014

V krásné květnové odpoledne jsme byli pozváni na křest nové ´kuchařky´, spojený se zcela mimořádným menu, které podle své knihy ´Zdravě a syrově´ připravila její autorka, vitariánka Radmila Zrůstková. Přítomny byly sama velmi štíhlá autorka a její také štíhlé dvě dcery, ´přičemž  jsme zjistili, že všechny tři jsou vitariánky!  K raw food má autorka se svými dcerami totiž  velmi blízký vztah!

 

Knihu do světa vyprovodil Jaroslav Dušek, který kladl usměvavé Radmile Zrůstkové otázky typu jako např., co ji k syrové stravě přivedlo…. No, byl to diabetes I. typu, který jí diagnostikovali před 13 lety.  A dále to byl film ´Simply Raw´ léčbě diabetu syrovou stravou, který jí přivezla dcera Linda z USA. A na dotaz-  co drží její jídlo pohromadě, jsme dostali odpověď,  že to  jsou třeba sýry, ale ty např. z ořechů ! V knize si můžeme  najít recepty i na omáčky,  dipy, polévky, džusy. ..

 

Kniha o vaření, či spíše nevaření, je vlastně způsobem stravování, (vitariánství praktikujeme, ať již ze zdravotních důvodů či pro odlehčení organismu), který je i životní cestou. Kdy vskutku nevaříme, nemůžeme nic spálit, nic rozvařit, nic převařit, jenom všechno krájíme (např. brokolici), případně připravujeme nálevy či sušíme…ani o sladké, kdo rádi, se neošidíme….

 

„Naučme se poslouchat své tělo.“

Úvodem

Dozvíme se, proč autorka od dětství nikdy netrpěla pocitem hladu, že byla neduživá, a teprve v těhotenství začala hodně jíst zeleninu a ovoce….. Poté se brzy dozvěděla, že trpí diabetem 1. typu.  A tak začala bojovat. Nejdříve zabrousila do čínské medicíny, kde jí doktor dokonce napsal a vytvořil vhodný jídelníček. Když zhlédla film ´Simply Raw´, nastudovala s dcerami spousty zdrojů na internetu i z knih, zhubla a dávky inzulinu si mohla snížit o polovinu, zlepšila se jí hodnota hladiny cukru v krvi i glykovaného hemoglobinu, dostávalo se spousty energie…kdy z chronicky unavené ženy středního věku se změnila v energickou propagátorku Raw Food.  Začala se cítit o polovinu let mladší.  

„Skutečná příčina nemoce je v destrukci energie.“

 

A co ještě autorka pro své zdraví dělá?

Snaží se obstarávat si zeleninu farmářskou, či doma vypěstovanou na zahrad,  a ještě další rady se dozvíme,  které nám autorka předává…ze svých zkušeností. Získáme přehled o doporučeném vybavení kuchyňského  náčiní . Je vhodné mít odšťavňovač, mixér, kuchyňský robot i sušičku na potraviny… ale lze se obejít   bez přístrojů a vystačíme si jen s nožem a prkénkem.

 

Živá strava není totéž co strava syrová?!

Protože autorka říká, že ne všechno, co je syrové, je zároveň živé.

Živé tělo potřebuje živou stravu. Pak nejlépe prosperuje.

(Příprava pokrmu nesmí překročit 42,5 stupňů Celsia)

Syrová a živá = zelenina a ovoce

Syrová = ořechy a semínka (oživíme máčením ve vodě)

 

„Čím jsem starší, tím  více si uvědomuji, jak důležité je být připravený učit se celý život.“

Radmila Zrůstková

 

Knihu o vaření jsme rozdělili do 6 kapitol

V kapitole Jaro se vrháme na jarní zeleninu, na bylinky (kopřivy),  ředkvičky,  saláty, a nenecháme si přece ujít recept na pohankové koláčky i mandlové máslo! Povšimněme si autorčiny chvály na banány…

 

V kapitole Léto nás nemine borůvková a melounová sezona. Můžeme si vyrobit podle receptu na str. 67 např. i gaspacho. Ke slovu přichází i velké variety zeleninových salátů…neopomíjme avokádo!

 

V kapitole Podzim  se vyřádíme na špagetách tří barev a opět si čteme jako vždy pod receptem uvedené informace o potravině, kterou v receptu využíváme.  

 

V kapitole Zima si vyhrajeme s konopným mlékem, vánoční polévkou i salátem.

 

V kapitole Naše tipy  si uvědomíme, že autorka ve svých receptech nikde nepoužívá mouku, žádnou živočišnou bílkovinu,  bílý cukr. Nejíme maso, mléko a sýry, …a dozvíme se, čím máme pokrmy sladit, jak sušit rajčata a co dělat, je-li nám zima!

 

V kapitole Dodatky jsme si se zájmem přečetli článek Pavlíny Brzákové s Jaroslavem Duškem: ´Z mých zkušeností s raw foodem´.  Dušek také vzpomíná na poselství, které k němu přišlo na posvátném aboriginském místě v Austrálii: „Následuj lehkost, jdi za tím, co přichází lehce.“  Doporučujeme vřele!

 

 Autorka se přiznala, že už netrpí tolik zimomřivostí, že má více sil a že je všechno zlé pryč. Na více než stovce receptů ukazuje směr, kterým se můžeme vydat i my. Zjistíme možná i to, že jsme veselejší, radostnější, zdravější, vitálnější a plnější energií…

  • Již se objevují  raw restaurace, rostou jako houby po dešti, ať už jsou v Praze, Brně, Ostravě, kde dostaneme pokrmy ze syrové stravy.   Při barevném tvoření vlastních jídel probudíme naši možnou tvořivost a fantazii, V závěru knihy si přečteme ´syrové vyznání´  Jaroslava Duška.

 

Závěrem

Byli jsme vyzváni, abychom se do jídla Zrůstkové konečně pustili. Nejvíce nás zlákaly kokosové kuličky,  nakrájené okurky a papriky, a na závěr jsme si dali ořechy…

 

Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. O zdravý životní styl se zajímá desítky let a po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde má ateliér a organizuje kurzy syrové stravy a společenské večeře.

Titul: Zdravě a syrově

Autorka: Radmila Zrůstková

Vydalo nakladatelství Eminent

Rok vydání: 2014

Počet stran: 208

Cena: 349 Kč

www.eminent.cz

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet, Eminent)

Foto: autorka (Eminent)