Radka Třeštíková: Bábovky aneb ať bohatá, či chudá, štěstí je jen muška zlatá

24.05.2016 13:26

Veletržní palác/Café 1 – Praha

16. 5. 2016

 

 

 

 

 

Na křtu knižní novinky ´Bábovky´, jejíž autorkou je jedna z nejtalentovanějších současných českých mladých spisovatelek Radka Třeštíková, jsme se sešli v hojném počtu včetně rodiny i příbuzných Radky Třeštíkové. Autorka nám prozradila, že téma na svou už 3. knihu  - ´Bábovky´ - nosila v hlavě. Šlo o příběhy 12 žen, a že knihu věnovala své mamince, a to, že povídkový román psala 4 měsíce (toho času na mateřské dovolené).

 

Knihu pokřtila herečka Klára Melíšková  (na foto vlevo), přičemž nám před vlastním křtem přečetla i úryvek z knížky. Současně jsme se od grafičky Radky Folprechtové (na foto vpravo) dozvěděli, jak vznikala obálka knihy. A protože to žádná kniha o vaření není, musela grafička zvolit abstraktní kompozici. A musíme uznat, že velmi zdařilou.

 

 

 

Psychologický, ale zároveň i zábavný román Radky Třeštíkové přináší 12 příběhů viděných očima žen. Jsou důmyslně propojeny do jednoho celku a postavy jsou věrohodně a mistrně vykresleny. Oblíbená autorka tak navazuje na svůj úspěšný debut Dobře mi tak (2014)  a čtenáři i kritiky skvěle přijatý román To prší moře (2015) . Opět totiž přináší psychologický a přesto zábavný román. A opět s překvapivou pointou.

 

Napadlo vás někdy, co v sobě řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra zmíněné manželky tak špatný vztah se svojí dcerou, a jak se vlastně cítí patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? Tyhle a mnohé další otázky si kladou Bábovky. V upřímných zpovědích hlavních hrdinek nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska.

 

Jednotlivé emotivní příběhy se v knize vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému a to vše pak k celé řadě zajímavých rozuzlení. A potom zase nerušeně pokračují osudy dál. Někdy šťastně, někdy ne, ale takový už je život. Autorka dokáže své postavy a jejich životy věrohodně vykreslit, a to vždy s vtipem a lehkostí sobě vlastní. (oficiální anotace)

 

Radka Třeštíková (na foto vpravo)

  • narodila se 1981 na jižní Moravě
  • vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy
  • v současné době se věnuje především svým dvěma dětem Ele a Jonatanovi
  • píše úspěšné sloupky do časopisů
  • se psaním začínala jako blogerka a svými texty si rychle získala široký okruh fanoušků

 

Sama přiznala, že jako autorka se ráda „nimrá“ v duších svých postav. Zajímá mě, co prožívají a jak s tím nakládají. Proč mi v knihách vždy vznikají rodinné propletence? Do hlav ani do srdcí druhých lidí nevidíme, víme jen to, co nám sami řeknou. I proto mě baví odkrývat další postavy, aby se čtenář dozvěděl, proč dané situace vznikly a jak je chápou ostatní hrdinové,“  dodala autorka.

 

Závěrem

Kniha se čte dobře, ale nečekejme vždy happy-end. Ba, jak můžeme za www.www- kulturaok-eu.cz říci, tak skoro nikdy tam není.  Příběhy jsou totiž odposlouchané ze současného (živelného, nepříliš přívětivého k ženám) života různých kamarádek a přítelkyň. Příběhy jsou mnohdy drsné, protože my ženy jsme někdy opravdu ´bábovky´, a tak se v nich možná - bohužel - mnohdy i zhlédneme.

 

Titul: Bábovky

Autor: Radka Třeštíková

Grafická úprava: Radka Folprechtová

Vydání: první, 2016

Nakladatelství:  Motto

Počet stran: 324

Doporučená cena: 299 Kč

 

 

www.motto.cz

 

 

 

Albatros Media a.s.

140 00 Praha 4

Na Pankráci 30

tel: +420 261 397 274

mobil: +420 702 187 181

fax: +420 234 633 262

 

 


Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková