Putovní výstava: SALVE PRACHATICE aneb připomínáme si sv. Jana Nepomuka Neumanna a mistra Jana Husa

05.11.2015 15:47

České centrum –  suterén - Praha

5. - 14. 11. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy Salve Prachatice, jež představila projekt s podtitulem ´Prachatice, město renesančních památek a velikánů české historie v obrazech současných umělců EU´, jsme zhlédli   díla, která vznikla v rámci sympozia SALVE Prachatice. K dispozici jsme dostali zdarma i katalog. Akce probíhala nejdříve v Prachaticích a postupně se připojovali umělci ze  zemí za hranicemi Česka, např. i Moldavská republika.

Výstavní kolekce 50 obrazů nesoucí podtitul ´Prachatice, město renesančních památek a jeho velikáni´, je novým pohledem výtvarníků na město, ale i  na 2 osobnosti české historie, sv. Jana Nepomuka Neumanna a mistra Jana Husa, který zde získal své první vzdělání i významné celoživotní přátele.

Výstava je doplněna autorskými fotografiemi Zdeňka Přibyla, patrná je i zřejmá propojenost účastníků mezinárodního výtvarného workshopu  Salve s historií města i spolutvůrci, kterých za 10 let trvání je kolem 80. Vlastní průřez výstavní kolekcí je pak ukázkou malířských a grafických stylů.

Nad sympoziem převzala záštitu Asociace jihočeských výtvarníků, ale také starosta města Prachatice.

 

"Díky těmto sympoziím se v Prachaticích v základu každoročně navzájem potkávají a poznávají umělci a umělkyně 3 zemí Česka, Německa, Rakouska, ale také umělci ze Slovenska i daleké Francie i dalších zemí Evropy. Umělci mají společné zážitky, diskutují nad svou výtvarnou prací a v tomto společenství dochází k vzájemnému porozuměn íi navázání přátelských vztahů. Jsem nesmírně rád, že naše město ve své novodobé historii může vítat tyto umělce. Každý ročník je zaměřen na určité téma, které se nás v daném roce nejvíce dotýká. Umělci vytváří díla, která nás, běžné občany nejenom našeho krásného města, obohacují. To, co mnohdy vnímáme jako všední, umělci zobrazí jako nevšední skvosty. Proto se snažíme tato díla představit i široké veřejnosti, jak doma, tak v zahraničí.

Děkujeme všem umělcům, kteří se na dílech podílejí svou fantazií, ale hlavně svým srdcem dokázali to, co většinaz nás může pouze obdivovat." (úvodní slovo starosty města Prachatice Ing. Martina Malého v katalogu k 10. výročí výtvarného workshopu SALVE Prachatice)

 

 

 

Doprovodný text k výstavě připravili Mgr. Václav Kuneš, kurátor výstavy a Jiřina Dolejšková.

www.czechcentres.cz/prague

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková