Punk v české architektuře aneb když ´punk´ ovládne stěny galerie Jaroslava Fragnera

20.10.2014 15:27

Galerie Jaroslava Fragnera  - Praha

17. 10. – 7. 12. 2014

Je to již 40 let od éry, kdy se slovo „punk“ stalo součástí kulturní a společenské scény

 

 

Na nové  výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera ´Punk v architektuře´ nezhlédneme  jen  díla tvůrců ze zlaté éry punkového hnutí, ale naopak i  stavby desítky let starých, či naopak novější. Představují díla architektů, které spojuje jinakost vůči tomu, co bylo v dané době středním proudem.

 

"Mohou to být postoje ironické, antinormativní, utopické - vždy ale výrazné,"

řekl  Filip Šenk.

 

„Osobně si myslím, že není punk jako punk.

Není to jen o hudbě…punk je kultura, umění, styl života …

i v tom se může odrážet tvrdá práce…

tvrdá práce, abys jako jednotlivec něco dokázal…“

 

Vystavili jsme  vize, nenaplněné i zhmotnělé v podobě realizací, které se vymykají - z kontextu doby svého vzniku, uceleného rukopisu jejich autora anebo osobou samotného tvůrce. Architektů, kteří tvořili programově na okraji, mimo establishment, bychom mezi vybranými tvůrci našli hned několik. A mnozí z nich díky svému přesvědčení, výdrži a neústupnosti posunuli hranice možného v architektuře o kus dál. Což platí i pro mnohými podceňované či přehlížené domácí prostředí: ať jde o dřevěné kreace s novátorskými konstrukčními prvky od Martina Rajniše, ekologické stavby s četnými udržitelnými ´fígly´od Petra Suskeho nebo inteligentní fasády a další hi-tec konstrukce Mirko Bauma.

 

 

Jednotlivé realizace propojují výňatky z textů předních filozofů a historiků umění Aarona Betskyho, Hanse Ibelingse nebo Petra Rezka. Architektonickou koncepci vymyslel Jakub Fišer ze studia Aulík Fišer architekti.

 

 

 

 

kreativita, odpor proti zavedeným konvencím, ochota jít proti proudu, individualismus, schopnost improvizace a řešení problémů ve stylu ´udělej si sám´ , to jsou vlastnosti typické pro …punkery obecně

 

I s ohledem na vytěžení punku a punkové subkultury v mnoha odvětvích včetně reklamy a showbyznysu nabízí výstava Punk v architektuře četné přesahy. I proto výstavní část doprovází citace a ukázky z tvorby Davida Bowieho, Alfreda Jarryho, Iggyho Popa nebo Vivienne Westwoodové.

Mezi autory prezentovaných projektů najdeme  i ty, kteří ve zlaté punkové éře v 70. a 80. letech  20. stol. vyrůstali nebo je zastihla v již tvůrčím období. „Punk vnímáme jako určitý generační fenomén. A zajímalo nás, nakolik ovlivnil postoje architektů a zda se nějak promítl do jejich tvorby,“  doplnil Dan Merta.

 

Kurátoři: Dan Merta, Filip Šenk

 

V Lapidáriu Betlémské kaple  se paralelně koná výstava NAHRAJ!. Připravilo ji studio Archwerk a sestává z drobných experimentálních realizací vybraných českých ateliérů.

www.gjf.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková