Ptačí svět na Zámku aneb kdepak ty ptáčku hnízdo máš?!

15.04.2015 15:30

Chvalský zámek – Praha

11. 4. -  14. 6. 2015

 

Znovu a znovu se vracíme na Chvalský zámek. Činíme tak rádi. Pro radost, poučení i proto, že nás laskavé vedení rádo zve a mile vítá. Tentokrát, jak už jsme avizovali v jiném našem článku věnovaném jiné právě probíhající výstavě na Chvalském zámku, výstavě motocyklů Jawa (viz zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vystava-historickych-motocyklu-jawa-aneb-kazdy-kluk-chtel-byt-nekdy-franta-stastny/),  jsme zamířili do malebného sklepení zámku, kde - díky nezdolné péči organizátorek - vznikl doslova ptačí ráj, výstava nazvaná Ptačí svět.

 

Ptačí nářečí

Tři podzemní sály Chvalského zámku jsou tentokrát přímo přeplněny informacemi o ptáčcích všeho druhu, všech druhů, a ze všech končin světa. Od suchých a žhnoucích pouští až po věčně ledová pole poblíž pólu. Z přírody, stejně tak jako z našich zahrad, ale dokonce i kurníků, dvorků ba i domácích klícek či voliér. Prostě odvšad, kde ptáčkové žijí.

Z amplionů nás provází autentické záznamy ptačích zpěvů, vždy s informací, o jakého mistra pěvce se právě nyní jedná.

 

Všude kolem vás se tu nalézají nespočetné panely, modely, informace ze světa našich létajících souputníků. Záludné a rafinované otázky na tabulkách prověří vaši paměť, a tam kde paměť selhává, nebo při nejistotě o správnosti vaší odpovědi stačí tu tabulku otočit a na rubové straně si přečíst srozumitelnou leč precizní odbornou odpověď. Zvídaví aktivní človíčkové si tu mohou – opět poučně – hrát při plnění různých úkolů a zase – i touto formou – se dozvídat mnohé z tajů ptačí říše.

 

Nejen pro děti

Výstava je jednoznačně orientována především na děti. A ty se mohou opravdu výborně bavit na této vtipně a lákavě interaktivní výstavě. Ale nedejte se mýlit, i když jde o výstavu prvotně opravdu hlavně dětskou, poučíme se na ní, a to navíc zábavnou formou, i my dospělí. Nás na www.www-kulturaok-eu.cz nevyjímaje. Dokonce se tu teď můžeme veřejně přiznat, že jsme se až divili, kolik z toho, co se na výstavě dá dozvědět, jsme už od dávných školních let zapomněli a co všechno jsme si tu mohli oživit. A samozřejmě, že jsme zjistili i mnohé, co jsme až do té chvíle nevěděli vůbec.

 

Neučit se, poučit se

Lze tu prostě být,tak dlouho, jak dlouho vydrží vaše pozornost. A přitom nenásilně a zábavnou formou poznávat jednotlivé obyvatele zatím ještě mocné vzdušné ptačí říše. Z vlastní zkušenosti tedy potvrzujeme, že tahle interaktivní výstava, pojmenovaná trefně jako Ptačí svět, vás stoprocentně vtáhne do světa, který – troufáme si tvrdit - jen tak někdo z nás pořádně nezná.

 

Pojďte s námi probudit přírodu na Chvalský zámek!

Máme otevřeno: 9.00 – 17.00 hodin

www.chvalskyzamek.cz

 

Hodnocení: 80 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková