Projekt ´ALMA FLAMENCA´ aneb víme, že flamenco = emoce?!

15.05.2014 16:16

´ JUAN POLVILLO & JANA DRDÁCKÁ´

SKUPINA FLAMENCO ELEMENT a hosté

TURNÉ 2014 (PRAHA-BRNO-PLZEŇ-VÍDEŇ-MNICHOV-BUDAPEŠŤ)

 

Institut Cervantes – Praha

13. 5. 2014

 

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci,  ve kterém jsme byli seznámeni  s turné Alma Flamenca. 
Na turné po zemích střední Evropy, z toho 3 x  v České republice, se představí  česká tanečnice flamenka Jana Drdácká, flamenkový kytarista  Morenito de Triana ze Slovenska  a sevillský tanečník Juan Polvillo, který  naší republiku již několikrát navštívil. Na tiskové konferenci se nám osobně  představili a vedli s námi besedu  vzniku, historii a hlavních atributech tance – flamenca:


Jana Drdácká (začala tančit flamenco až v 25 letech)

 

sevillský tanečník, choreograf a pedagog Juan Polvillo

 

 

 

Stanislav Kohútek( Morenito de Triana)  – flamenková kytara

 

 

El Cheito – zpěvák, netančí

Encarnación Casas Gumiel (Chabuca) – zpěvačka (zpívá se v sedě) i tanečnice

 

Flamenco - roztančíme  touhu, vášeň, melancholii, radost ze života či osamělost, tleskáme, dupeme…

 

Na tiskové konferenci jsme strávili skoro dvě hodiny a dozvěděli jsme se, že tancem flamenco tanečníci vyjadřují zcela spontánně své touhy, vášně, melancholii, radost či osamělost..že při nácviku flamenca nesleduje učitel své žáky přesně jejich pohyby, ale způsob, jakým žáci své  emoce  vyjadřují, protože flamenco je tanec spontánní…že flamenco je oblíbené po celém světě….že zájem o kursy flamenca neustále stoupá…že soutěže v tanci mají už mezinárodní dosah…že české publikum je emotivnější než španělské…ale zase skrýváme více emoce ve svém všedním životě… že ve světě při tanci lidé pláčí, smějí se a jinak ještě vyjadřují své city …že flamenco má desítky stylů, rychlé, pomalejší flamenco …někdy přechází i do tanga, dopředu je daná určitá struktura, pak se improvizuje, pohyby rukou si tanečník sdělí své tanečnici mnohé… stojí to mnoho let učení, ale lze se to učit a tančit až do konce života… že svatba ve Španělsku může trvat  4 – 5 dní… a tančí se a zpívá stále… flamenco se liší i  podle událostí – flamenco svatební….jak poznáme pravé flamenco – nejen podle šatů, jež  ženskost zdůrazňují, jež jsou  pohodlné kvůli tanci, volány tak zdůrazňují  ženské linie, muži zase svou mužnost – tančí v kalhotách, že flamenco bylo zařazeno jako dědictví UNESCO… že flamenco si  bez hudby a zpěvu představit nedokážeme…takže    si klademe otázku, zda-li byla  první hudba či tanec?... flamenco se tančí v Argentině, Austrálii, na Aljašce….a že  Romové dokáží otevřít svou duši, když tančí flamenco…..


Flamenková tanečnice Jana Drdácká a sevillský tanečník Juan Polvillo nám sdělili, v čem spočívá jejich první společný hudebně-taneční projekt, který je založen na vzájemně osobních kontaktech všech zúčastněných tanečníků, zpěváků, i hudebníků.

  • cílem představení je představit divákům, v rámci středoevropského turné, klasický formát flamenkových divadelních prezentací v osobitém zpracování tanečníků flamenka
  • tématem představení jsou základní lidské emoce - touha, vášeň, melancholie, radost či osamělost
  • flamenkový taneční styl přetavuje tyto emoce do formy, která je ojedinělá a přes své hluboké kořeny dokáže přinášet stále novou a novou inspiraci

Představení ´ALMA FLAMENCA - Juan Polvillo & Jana Drdácká´ nám nabídne výběr flamenkových stylů v autorských hudebních aranžích a originálních choreografiích, které odrážejí současný vývoj flamenka a jeho stylizace i osobitý přístup interpretů k této tradici:

  • pánská a dámská taneční sóla se střídají s instrumentálními skladbami a duety obou protagonistů
  • síla a kouzlo tradičního, čistého flamenka (flamenco puro) spočívá v kontrastech lyrických, pomalých pasáží s dupovými staccaty a náhlými, dramatickými zastaveními
  • v protikladu je zde i samotný mužský a ženský tanec a jeho výrazové prostředky
  • napětí a dynamiku představení výrazně posiluje improvizační princip, který je i v pečlivě choreograficky zpracovaných projektech nutnou součástí, aby se nevytratilo ´duende´ (jiskření, katarze, která se přenáší na diváky, duch, kouzlo, flamenkový šotek,…).

 

Turné 2014, v rámci kterého se projekt představil a představuje  v Praze (1. 6. 2014), Brně (23. 5. 2014), Plzni (24. 5. 2014 ), Vídni (11 5. 2014 ), Lublani (16. 5. 2014 ), Mnichově, Katowicích (28. 5. 2014), Budapešti, Bratislavě (22. 5. 2014) a Bánské Bystrici (7. 5. 2014), navazuje na předchozí projekty obou umělců a představuje možnost zažít živé flamenco v plné pestrosti a síle, a v tomto případě ještě v unikátním spojení tradičního sevillského mistrovství se středoevropskou melancholickou citlivostí.

 

Juan Polvillo

 významný flamenkový tanečník, choreograf a pedagog, vystupuje v Praze již po několikáté. Jeho představení je vždy příslibem přívalu strhující energie a autentické andaluské atmosféry. Juan je umělec, který svou nespoutanou silou dokáže manipulovat publikem, přivést ho až před brány sevillské koridy či do malého tablaa ve čtvrti Arenal. Budeme mít pocit, že jsme tam byli, že víme, jak voní Andalusie, a že vůně jasmínu a prach koridy se vám vpily hluboko do našich pórů. Na turné 2014 ho doprovodí charismatický zpěvák El Cheito, který spolupracovat s flamenkovou legendou Cristinou Hoyos a jedním z nejlepších flamenkových zpěváků Enriquem Morentem, a neméně nadaná zpěvačka Inma Rivero, která doprovází výtečné tanečníky, jako jsou Marco Flores, Olga Pericet nebo Manuela Ríos.

 

Jana Drdácká

 flamenková tanečnice, choreografka a pedagožka, je průkopnicí flamenka v České republice. Jana je zároveň dramaturgyní svých projektů. V letech 2004-2007 uvedla na scénu pražského Švandova divadla, Divadla v Dlouhé a Divadla ABC následující představení: COlor Flamenco (2004-2005), Tierra de Flamenco (2006) a Arena y Sal (2007). Pro divadelní hru Pláňka vytvořila choreografii v Divadle na Prádle v roce 2002. S operní pěvkyní Editou Adlerovou vytvořila představení Carmen a Flamenco, se kterým skupina hostovala na mnohých festivalech a kulturních akcích po celé ČR. Jako host španělských umělců tančila v představení Latido Flamenco sevillského tanečníka Juana Polvilla v Divadle ABC v roce 2003 a v představení 3 Mil Kilómetros se sevillským kytaristou El Pulgou ve stejném divadle v roce 2009. Pro ND Brno vytvořila Jana v roce 2008 s kytaristou Morenitem de Triana půlhodinové intermezzo Flamenco Element jako předehru k baletu Carmen. V posledních projektech Jana zkoumala rovnováhu připravené kompozice a improvizačních principů flamenka: Flamenco Element & Ismael Fernandez (duben 2011), Juan Polvillo & Flamenco Element (květen 2013), TEĎ (listopad 2013).

 

Hudebně-taneční skupina Flamenco Element (www.flamencoelement.cz) představuje nejlepší české a slovenské umělce v tomto oboru: tanečnice Jana Drdácká, tanečník Eduard Zubák, kytarista Morenito de Triana, cajonista Michael Cába, pianista Vašík Greif, flétnista Pavol Križovenský, baskytarista Marek Cába. Formace datuje svoji existenci od inauguračního plzeňského vystoupení 16. 10. 2010, i když spolupráce jednotlivých členů jde mnohem dále. Skupina absolvovala vystoupení v Čechách i v zahraničí a ve svém žánru patří k nejlepším ve střední Evropě.

 

Projekt se koná pod záštitou Španělské centrály pro cestovní ruch Turespaňa, cestovní kaceláře Monatour a Quality tour, Velvyslanectví Španělska v ČR a Institutu Cervantes a s podporou města Plzeň a Plzeňského kraje.

 

Juan Polvillo a Jana Drdácká, Praha 2013

https://flamencoelement.cz/juan-polvillo-flamenco-element/

https://www.youtube.com/watch?v=Nx5JUoSjCXI&feature=youtu.be

 

Juan Polvillo, Moskva 2012

https://www.youtube.com/watch?v=5soaw8UrII8

 

Jana Drdácká, El Cheito & Flamenco Element, Praha 2013

https://flamencoelement.cz/video-romera-con-bata-de-cola/

 

Skupina Flamenco Element s hostem, Divadlo ABC 2011

https://flamencoelement.cz/video-z-predstaveni-flamenco-element-a-ismael-fernandez-2/

www.flamencoelement.cz


*  Zveme na pondělní besedu: ´Umění zvané flamenco´ - kinosál IC

19. 5. 2014 (18.00 hodin – zdarma vstup)

Přijďme poodhalit tajemství energie a přitažlivosti flamenka na besedu s flamenkovým tanečníkem a zpěváky ze Sevilly. Juan Polvillo a jeho Compaňía Flamenca objasní principy, které vévodí spolupráci mezi třemi složkami flamenka - zpěvem, tancem a hrou na kytaru, a jak tato spolupráce funguje při tvorbě představení

 

* V neděli  1. 6. 2014 – Divadlo ABC – Praha - 120 minut – uskutečníme představení jako  závěr  turné

19.30 hodin www.m-d-p.cz

Vstupenky: v prodeji v pokladně ABC


Co nevíme o flamenku!

Tradiční flamenco sestává ze tří složek: tanec (baile), zpěv (cante) a hra na kytaru (toque)

Kvalita baile, jak u žen tak u mužů, se hodnotí podle duende, gracia, a compás

Duende je těžko přeložitelný termín, který ve flamenku označuje hloubku a čistotu projevu a schopnost vzbudit u diváků silný emoční zážitek

Gracia je elegance a ladnost pohybu, na rozdíl od prvního kriteria se toto vztahuje k estetice tance, ale zahrnuje i důstojnost a vznešenost

Třetí kriterium, compás, pak hodnotí muzikálnost tanečního interpreta, neboli schopnost udržet rytmus daného tanečního stylu (compás) přes náročné pauzy v tanci a contratiempa (synkopované podupy nohou)


 

Institut Cervantes - Instituto Cervantes de Praga
120 00 Praha 2
Na Rybníčku 536/6

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva Jany Drdácké)

Foto: internet, www.hellerdance.cz, autorka