Profil - Jan Kaplický aneb dokument, který nás donutí zamyslet se

19.12.2022 18:59

 

  

Profil - Jan Kaplický

Dokumentární / Životopisný

Režie: Jakub Wagner

 

 

Film nazvaný Profil – Jan Kaplický měl premiéru 2. 12. 2004 v kině Světozor. Není tedy novinkou. Natočen byl pět let před Kaplického smrtí, v roce 2009. Jan Kaplický se narodil v roce 1937, takže v době vzniku tohoto dokumentu mu bylo 72 let. Vlast opustil v roce 1968, ve svých 31 letech. Do vlasti se vrátil až po roce 1989 po padesátce. Plná dvě desetiletí svého života prožil v jiném prostředí, v jiném systému, v Londýně. A nesporně to byla léta jeho nejvrcholnější tvůrčí formy. Data a údaje je třeba vzít v potaz při poslechu Jana Kaplického při natáčení tohoto dokumentu. Poslechu muže bilancujícího svůj život, který byl poznamenán dobou, která ho provázela a osudy, které ho potkaly.

Díky laskavosti Vily Winternitz, kam jsme byly pozvání na výstavě Janu Kaplickému věnovanou, nám byl promítnut i tento film, který jsme dosud neviděli.

 

 

Těžko říci, jaké cíle si kladli tvůrci pořadu, oč jim opravdu šlo, zda o pouhou vizitku jedné osobnosti o níž se toho u nás vědělo pramálo, zatímco ve světě proslula, nebo o sondu do duše osobnosti, o níž se mluví, ale u nás se v té době skoro nic neví.

Tvůrci dokumentu si vzali náročné sousto, jakým byla tak rozporuplná a kontroverzní osobnost Jana Kaplického. Jeho dlouhý život a osudy se musely podepsat na jeho duši a mysli. Vždyť se mu v životě poštěstilo spolupracovat a poznat osobně styl práce, myšlení hvězd světové moderní architektury.

Sám měl na svém kontě několik z hlediska dějin architektury nezapomenutelných staveb.

Ale u nás nerealizoval žádnou výraznou stavbu.

Díky věku a stavu mysli se stal osobností plnou mimořádně vybočujících vzletných vizí, které se však namnoze setkávaly s nepochopením, což vedlo k jeho zatrpklosti z nepřijímání jeho vizí, jež předbíhaly dobu.

Zjevně sice respektoval architekturu minulosti, pohrdal však většinovou architekturou současnosti a budoucnost svého oboru spatřoval daleko za současnými trendy, mimo navyklý rámec.

 

 

Rozumná cesta do mysli a duše J. K.

 

Těžko tedy říci, jaké cíle si kladli tvůrci pořadu, ale podařilo se jim zachytit vhled do myšlení tohoto muže. Nezahltily diváka fakty, nevytvořili slavobránu opěvující genia, neudělali film, který by Kaplického stavěl před stavby, jež by hodnotil, před stavby, jaké uznával či neuznával a nevynucovali si tak přímou názorovou konfrontaci s těmi či oněmi objekty.

Ne, a tím vytvořili jakousi názorovou zpověď muže, který je v té době nesporně na vrcholu sil, ale také muže, který už si uvědomuje, že se nachází před koncem své hvězdné pouti.

Šlo by to, bývalo, samozřejmě natočit klidně i od stolu. Jako tak častou, ale tak neinvenční „mluvící hlavu“. Naštěstí to tak nedopadlo. Naštěstí nechali tvůrci Jana Kaplického mluvit. Nic víc a nic míň. Mluvit. Nevznikl tedy nějaký upachtěný rozhovor, i když je jasné, že byl nějakými otázkami provokován a mimo záběr i v mezích možností veden, ale fakticky mu bylo umožněno pohybovat se v různých prostředích a nechat tam plynout myšlenky hlasitě vyslovované a maximálně, sem tam, zareagovat na vnější popud, jenž právě nastal (nebo mu byl režií nachystán?)

Divákovi se tak dostává - v dobře a přirozeně sledovatelné formě - „mudrování“ starého, lehce zatrpklého muže, nezlomně však věřícího ve své vize, k nimž lidstvo jednou dospěje. Smysluplné „mudrování“ moudrého muže.

A i když nám Jan Kaplický otázky neklade, jako kdyby je kladl. Jako kdyby nás oslovoval a nutil nás odpovídat si na to, o čem se vyjadřuje on. Vést s ním - na plátně či obrazovce - dialog. Což v nás dokonce přetrvá i po odchodu z kina a často i později doma, či dokonce i další den při řešení vlastních úkolů a starostí. A to je to, nejlepší, co mohli tvůrci udělat, zachytili styl myšlení, pohledy na věci a názory - autentického - Jana Kaplického.  

 

 

Profil - Jan Kaplický

 

Filmová producentka Eliška Fuchsová a režisér Jakub Wagner natočili v koprodukci s Českou televizí a firmou Sipral dokumentární film Profil, který je portrétem architekta Jana Kaplického. Jan Kaplický patří k nejproslulejším architektům českého původu, kteří žili a pracovali v cizině.

V Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, v roce 1968 odešel do Velké Británie. Spolupracoval se světově proslulými architekty, například s Renzem Pianem, Richardem Rogersem a Normanem Fosterem. V roce 1978 založil vlastní kancelář Future Systems, o deset let později se jeho profesionální partnerkou stala Amanda Levete. V průběhu 80. let společně rozvíjeli vizi možné budoucí architektury a stali se jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Jedinečná zkušenost a práce pro kosmický výzkum a znalosti materiálu i technologií ovlivňují praxi Future Systems dodnes.

 

 

Malá vizitka velkého J. K.

 

Jan Kaplický je držitelem mnoha ocenění, z nichž nejznámější je nejprestižnější britská cena za architekturu Stirling Prize za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu. Magazín The Independent jeho díla zařadil do přehledu nejvýznamnějších moderních staveb na světě. Jan Kaplický je zastoupen dokonce dvěma stavbami. Lord's Media Centrem a obchodním domem Selfridges v Birminghamu. Realizace vzniklé ve Future Systems lze ale nalézt i v Evropě, Asii a dokonce také v Americe. Kaplického projekty byly publikovány ve více než třiceti zemích světa. Kancelář Janem Kaplickým založená, si vydobyla respekt projekty a realizacemi, které se chovají šetrně k životnímu prostředí, aniž by rezignovaly na hledání nových forem architektury.

 

 

O dokumentu Profil – Jan Kaplický

 

Dokument Profil se natáčel ve Velké Británii, v Praze v Národním technickému muzeu a na Ořechovce, kde Jan Kaplický bydlel. Na trh byl film uveden tiskovou konferencí a slavnostní premiérou za účasti architekta Jana Kaplického 2. 12. 2004 v kině Světozor v Praze.

Během slavnostní premiéry bylo pokřtěno i DVD filmu, obohacené o fotografie a realizace Jana Kaplického. Film se představil na Košickém festivalu Arch Film a festivalu Finále Plzeň. Česká televize uvedla dokument Profil – Jan Kaplický na jaře 2005.

 

Text připravil: Richard Koníček

Foto: distributor

 

 

Profil - Jan Kaplický

Dokumentární / Životopisný

Česko, 2004, 52 min

Režie: Jakub Wagner

Scénář: Eliška Kaplicky Fuchsová, Jakub Wagner

Kamera: Viktor Smutný

Hudba: Varhan Orchestrovič Bauer

Hrají: Jan Kaplický, Eliška Kaplicky Fuchsová, Josef Abrhám

Produkce: Eliška Kaplicky Fuchsová

Střih: Martin Hůlovec

Zvuk: Lukáš Moudrý

https://www.youtube.com/watch?v=q0pyT23jYWk

 

Více k tématu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jan-kaplicky-interierovy-dialog-aneb-pribeh-rekonstrukce-londynskeho-bytu-deyana-sudjice/