Prodejní Showroom v Knupp Gallery Praha aneb „oblečené sklo“ na vlastní oči

07.07.2022 12:05

 

 

 

Od poloviny června letošního roku má Praha o jednu atrakci víc. Na rozdíl od ryze komerčních a často silně podúrovňových „takyatrakcí“ zaměřených na tahání peněz z kapes naivních hostů města, jde ovšem v tomto případě o něco zcela jiného.

O možnost prohlédnout si špičkové výrobky předních sklářů na vlastní oči a případně si i tohle „oblečené sklo“, jak označují své výrobky skláři ze sklárny EVPAS, pořídit pro potěchu i užitek.

 

 

Již jednou jsme psali na našem webu o společnosti EVPAS. Bylo to v souvislosti s prezentací jejich práce, jenž se konala v luxusních prostorách Knupp Gallery Praha, z níž pravidelně přinášíme informace o zajímavých výstavách osobitých umělců. Zájem o prezentaci sklářského řemesla byl tehdy obrovský, a tak, slovo dalo slovo a vedení Knupp Gallery Praha poskytlo sklárně EVPAS jednu ze svých výstavních prostor, k vytvoření stálé expozice vynikajících výrobků jejich „oblečeného skla“.

 

 

                 

Křehká krása „oblečeného skla“

 

Když k nám do redakce dorazila pozvánka ze sklárny EVPAS, lákající nás na otevření „prvního prodejního showrromu“ této sklárny, umístěného do Prahy, do námi často navštěvované Knupp Gallery Praha, bylo jasné, že se tam musíme jít podívat.

V den slavnostního zahájení nás ale povinnosti plynoucí z našeho webu povolaly jinam. To se stává, nelze být všude. Ale na malou výstavu velkého skla jsme se samozřejmě vypravili -později. Uprostřed záplavy křehké krásy jsme ani nedýchali. Z opatrnosti i z ohromení.

 

 

Z malé dílny do světa

 

Sklo – ať už umělecké, užitné či slučující v sobě oboje tyto funkce – patří pro www.www-kuolturaok-eu.cz od počátku jeho existence k prvořadým sférám zájmu.

O sklárně Evpas, jsme však dosud – až na ono setkání při zmíněné přehlídce tvorby „oblečeného skla“ - vlastně nic nevěděli.

Tak jsme se začali nejprve pídit po cestách sklárny EVPAS vedoucích k jejímu současnému postavení.    

Historie EVPASu, je story, obdobná typickým cestám z ničeho až na výsluní.

Na počátku byla jen malá dílna v kraji sklářské tradice, v České Lípě. Nízká kapacita dvou nadšených zakladatelů, manželů Zlatohlávkových, spolu s vysokou kvalitou výrobků a tvůrčí invencí, záhy přinesla možnost i nutnost přesunu do velké sklárny. Tou se stala sklárna Jezvé, jež dodnes tvoří základnu sklárny EVPAS.

Rychlý úspěch a velký zájem o výrobky sklárny zapříčinila její důsledná orientace na tradiční a osvědčené postupy. Převažuje totiž i nadále ruční, tedy unikátní, výroba a přesné sklářské stroje. Vše vzniká pěkně po kusu kus. Žádné výrobní pásy, co chrlí unifikované produkty. Ne, téměř umělecká práce na každém výrobku zvlášť. Klasický manufakturní výrobní proces. A co vytvoří skutečná lidská ruka, to pak v sobě nese jedinečnost, jakou pozná a ocení jak odborník, tak i laik, uživatel. A lidských rukou, rukou zkušených sklářů, se každého výrobku dotýká hned několik, až „pouhého“ výrobu se stává - artefakt.

V tom tkví kouzlo veškeré produkce sklárny, a to je i základem jejího úspěchu. 

 

 

Oblečené sklo

 

nápojové…

Nápojové sklo z EVPASu je sice, co se funkce týče, plně užitné, ale uživatele „oslní“ navíc svou řemeslnou hodnotou, což je základ, a především eestetickou hodnotou, co je bonus navíc. A při tom nejde o nějak „božihodové“ kusy, které se staví na stůl jen při mimořádných příležitostech a se zatajeným dechem se berou do ruky, aby se po akci ihned raději přepečlivě zase uložily. Byla by to škoda. Tyhle skleněné výrobky lze - a chce se - klást na stůl každodenně. Napití z takové sklenky je totiž radost a zážitek sám o sobě. Tak proč si jej neužít.  Jak říkají ve sklárně EVPAS: „Dobré pití, dělá dobrá sklenice“.

 

 

… a bytové

Tak, jako veřejný a jinak přísně účelový prostor oživí intervence uměleckého díla, tak stejně tak, oživí interiér bytu cosi pěkného. Něco nač je radost pohlédnout, co zútulní obytný prostor a přemění ho v opravdový domov.  A to je pole pro sklárnu EVPAS, a to jsou jejich bytové sklo. Střídmé, neinvazní, zdobení, decentně tlumené odstíny, stejně jako transparentní průzračné barvy. Drobné, milé, detaily a výrazný design. Jak komu libo. A jak třeba. Bytové sklo se totiž vybírá citem, protože jen tak dotvoří interiér do podoby, která sdílí duši svého uživatele.

 

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

EVPAS spol. s r.o.

Jezvé 127, 471 08 Jezvé

Telefon: +420 771 135 530

Email: shop@evpas.cz

https://evpas.cz/  

 

Knupp Gallery Praha

Revoluční 17, Praha 1, IČ 71791043

+420 731 152 095

ales@knuppgallery.com

​Otevřeno:

PO na objednání 

ÚT - PÁ 10:30 – 19.00

SO 11 - 18

https://www.knuppgallery.com/

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/interaktivni-prodejni-vystava-sklenicek-a-vaz-v-knupp-gallery-aneb-chceme-dodat-spetku-krasy-do-kazde-domacnosti-manzele-zlatohlavkovi/ 

 

 

 

<span style="font-size:12.0pt;font-family:" times="" new="" roman","serif";times="" roman""="">