Proces/Trial: Michail Chodorovskij aneb Soudce, Státní zástupce, Obhájci, Svědci, Obžalovaní..My všichni jsme přece součástí každého soudního procesu

31.07.2015 13:55

Centrum současného umění DOX
31. 7. - 14. 9. 2015

 

 

Na vernisáži kontroverzní výstavy ´Proces´, která je  inspirována 2. soudním procesem s Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem, jenž probíhal od 2/2009 do 12/ 2010, jsme zhlédli vskutku obří komiksové instalace. Nejde však o rekonstrukci tohoto procesu, ale spíše o snahu poukázat na vnitřní mechanismy ruského justičního systému a atmosféru soudních procesů.

 

Již Jahelka zpívá o soudnictví, které bývá vždy absurdní...

Vleklost a absurditu soudních procesů zachytili ve svých dílech Franz Kafka, Lev Tolstoj či Fjodor Dostojevskij. Zdánlivě zcela absurdní soudní přelíčení mají ale závažné důsledky. Ti, kdo pronásledují hlavního hrdinu Kafkova románu Josefa K., mají jasný cíl. A také ho dosáhnou. Systém funguje podle vlastní logiky, která většinou zůstává nezasvěcenému člověku skryta. Přesto to není nic nového, vezmeme-li v úvahu např.  texty a zkušenosti našeho JUDr. Iva Jahelky,  populárního českého advokáta a folkového písničkáře, známého také jako ´zpívající právník´. (Wikipedie)

 

Dokumentárním základem výstavy jsou zprávy z procesu Chodorkovskij-Lebeděv představené ve formě komiksů umělce Alexandra Kotljarova. Tyto komiksové stripy byly v průběhu procesu Chodorkovskij-Lebeděv pravidelně každý týden publikovány na internetových stránkách Denního žurnálu (www.ej.ru ).

 

Hlavními hrdiny instalace, kterou vytvořil kurátor Anton Litvin, nejsou konkrétní zúčastněné osoby tohoto procesu, ale spíše prototypy účastníků soudního přelíčení: Soudce, Státní zástupce, Obhájci, Svědci, Obžalovaní. Návštěvník výstavy se stává součástí zvláštního a emocionálně vypjatého ´obřadu´, který nejméně ze všeho připomíná zákonný soudní proces. (tisková zpráva)

 

Můžeme říci, že instalace je nápaditá, motáme se mezi jednotlivými komiksovými panely, tak jako bychom se motali a zmítali v soudní síni... kdy ani zákonný soudní proces nebývá výjimkou... při odchodu z výstavní síně Auditoria se usmíváme, a náhle na nás vyrazí poslední obraz,  kde nás odcházející návštěvníky kárá muž - soudce slovy: "Čemu se smějete?! Nechám vyklidit soudní síň!!!"

Tak ať vyklidí, vždyť by byl pak bez práce...

 

Kurátor: Anton Litvin

 

 

 

 

 

 

 

Kresby: Alexander Kotlyarov

Video: Anton Litvin

Máme otevřeno:

pondělí: 10.00 - 18.00 hodin
úterý: zavřeno
středa: 11.00 - 19.00 hodin
čtvrtek: 11.00 - 21.00 hodin
pátek: 11.00 - 19.00 hodin
sobota: 10.00 - 18.00 hodin
neděle: 10.00 - 18.00  hodin

 

170 00 Praha 7

Poupětova 1

 

Hodnocení:  50 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková