PREZIDENTKA aneb jaké by to bylo, kdyby to Geislerová vzala po Zemanovi

22.06.2022 19:37

 

 

PREZIDENTKA

Romantická komedie

Premiéra: 23. 6. 2022

 

 

K filmu Prezidentka napsal scénář a film si i režíroval Rudolf Havlík, který si už vrtkavou přízeň našich diváků získal takovými filmy, jako byly Pohádky pro Emu (2016), Po čem muži touží 1 a 2 (2018 a 2022) nebo třeba Bábovky (2020).

Do hlavních rolí obsadil herecky mimořádně silnou dvojku,

Aňu Geislerovou a Ondřeje Vetchého.

Tak co víc dodat…

 

 

„Nápad natočit film o prezidentce – ženě vznikl už v roce 2016, když jsem dotočil Pohádky pro Emu. Chtěli jsme nabídnout pohled za fasádu politických funkcí a profesních rolí. Snažili jsme se vytvořit postavu, která by mohla lidi inspirovat a připomenout nám, že milovat a být milován je něco, co potřebuje opravdu každý z nás,“

scenárista a režisér Rudolf Havlík

 

 

Pohádka jako hra na „kdyby“

 

Představa, že by na Hrad přišla po řadě diskutabilních prezidentů, jakými se může předvést snad jen naše republika, je značně svůdná. Zejména, když nám bratři Slováci předvedli, že to jde, že to dobře působí a že – neznáme úplně detaily stavu věcí pod Tatrami – ale zdá se, že to i funguje. Tím vším je filmová fikce lákavá a zvědavost vzbouzející.

My Češi jsme prý specifičtí, že za každé ano, vsuneme slůvko – ale. Ale…

Film Prezidentka je romantická komedie, nikoli pletichářská realita, která tu doopravdy vládne, víc než premiéři, vlády, parlamenty, senáty a než hlava státu. Film nás naštěstí a to je třeba podtrhnout této drsné a často, a dokonce stále častěji, odporné reality ušetří. To je třeba prozradit předem. Opravdu to není hrubozrnný triler v němž jde o krky, ale opravdu to je pohádka postavená jako hra na kdyby a té politiky je – zaplať pánbůh a sponzoři snímku - tam jen mlhavě ťuknuto, aby se vědělo, že pořád ještě jde o tu prezidentku. Navíc chytře v prostřizích na práci obou protagonistů, která je víc než odlišná. Ale v jádru by měla cílit stejným směrem. K lidskosti. No.

Odmyslíme-li si různé pohádkové detaily, jako že z hradu vede tajná chodba, že monitorovací zařízení na každém milimetru objektu není (nedejbůh, kdo ví, jestli to tak nakonec není opravdu), že panovnice se po vzoru Václava IV. vydává v přestrojení po nocích mezi „normální“ lidi ven do šenku na žejdlík, jde především o příběh dvou lidiček, kteří si k sobě cestu sice našli, ale jejich společenské role, jim bourají ten jejích klenoucí se most ke štěstí. Nebo ne? Ale to už je až ve filmu a – skoro – dotaženo.     

Divák si zkrátka a dobře prožije s herci, jimž se dají jejich role i činy v podstatě věřit, cvičně představu jak je asi vězenkyni vlastních ambicí a jak je asi poctivému chlapovi, co přišel o svou milovanou ženu a plácá se osamělým žitím, poctivě, ale jak se dá. To je na snímku to hlavní, a o tom si může divák - jda z filmu - popřemýšlet.

 

       

Jak naznačuje synopse filmu

 

Kateřina Čechová (*Aňa Geislerová*), historicky první česká prezidentka, má za sebou rok v úřadu. Je zahlcená prací: její program je každý den nabitý k prasknutí. Občas by si chtěla v klidu odpočinout bez pozornosti celé republiky. Jednoho dne se odhodlá k riskantnímu kousku. Vezme si paruku a v dokonalém převleku se v noci potají vytratí z hradu. Plán jí vyjde

dokonale. Kateřině se noční dobrodružství inkognito v podhradí mezi lidmi zalíbí. Seznamuje se se sochařem Petrem (*Ondřej Vetchý*), kvůli kterému se do města vydává každou noc. Petr nemá ani ponětí, kdo okouzlující žena, do které se zamiloval, ve skutečnosti je. Situace se však brzo vymkne kontrole a prezidentčiny noční výlety se provalí. Kateřina se musí hodně snažit, aby si vybojovala právo na lásku, které jí náleží stejně, jako kterémukoliv jinému člověku na světě.

 

 

Aňa Geislerová o své roli

 

·         Kateřina bytostně cítí potřebu něco měnit, pomáhat a skutečně má charakterové kvality, které z ní dělají dobrou prezidentku. Dokáže dávat věci do pořádku a lidi sbližovat, ne rozdělovat. Kateřina je zodpovědná, empatická, silná, odvážná a vytrvalá. Což jí ale nebrání v tom, aby byla zároveň i křehkou ženou. Pro mě je Kateřina v podstatě člověkem, který by se o takový post měl ucházet.

·         Není to ale tak, že by Kateřina v té funkci trpěla. Ona si ji vybrala, ona za ní šla a uspěla. Takže je na místě, kde si přála být, a je v tom dobrá. Ale přece jen jí určitá míra svobody chybí. Protože v každém momentě nereprezentuje jenom sama sebe, ale celý stát. Nemůže si jen tak zajít na víno, posedět a poslouchat, o čem se lidi baví. Takže to není o tom, že by jako prezidentka trpěla. Ale zároveň ji trápí, že už nemůže být sama sebou, tak jako dřív… 

·         Moje postava ví, že má zodpovědnost k lidem, k funkci, k zemi, nechce to nijak šidit, i na úkor sebe. Což je pak samozřejmě problém. Spolupráce s Ondrou je vždycky báječná. Je to specifický člověk, ale skvělý partner, se kterým se hodně nasmějeme. Umí takovým svým specifickým způsobem povzbuzovat, je mi s ním prostě dobře.

 

 

Rudolf Havlík, scénárista a režisér filmu

 

·         Náš film může být inspirací a minimálně lidem ukázat, že za rolemi, které každý den hrajeme, jsme stále lidmi. Že všichni toužíme po pochopení a spřízněné duši. Aňa je buldok, má neuvěřitelnou vůli a je velmi přímá, otevřená, schopná prosazovat svoje názory. Mě její vlastnosti baví. Kolikrát se spolu neshodneme, a je super, že si ty věci umí odargumentovat. Její filmová prezidentka je stejná. 

·         Přišlo mi to jako zajímavé a neotřelé téma. Za několik měsíců nato byla zvolena slovenskou prezidentkou paní Čaputová. Projekt jsme pak několik let vyvíjeli v Marlene Film Production, než jsme se do toho pustili. Můj scenáristický záměr byl apolitický. Chtěl jsem natočit romantický film.

·         Žijeme stále trochu v mužském světě a ať už je to politika nebo byznys, víme, že prosazování žen je pořád poměrně problematické. Pořád trochu zaostáváme a přitom ženský pohled na svět je podle mě v mnoha věcech racionálnější. Ženy jsou schopné se koncentrovat na jinou sortu problémů, než my chlapi.

·         Oskara Hese mám moc rád a myslím si, že je to skvělý herec a dobrý kamarád. S Veronikou Kubařovou jsem chtěl točit už dávno a konečně se to povedlo. Juraj Loj už zazářil po boku Ivana Trojana v Šarlatánovi a tahle role je pro něj jak dělaná. Velká naděje je Vanda Chaloupková, která hraje bodyguardku prezidentky. Ta na tuhle roli dokonce trénovala v Thajsku.

 

 

Tajemníky prezidentky hrají Veronika Khek Kubařová a Juraj Loj

 

Osvědčená kombinace známá už z klasických operet - romantická dvojka milenců překonávajících překážky, Aňi Geislerové a Ondřeje Vetchého, na straně jedné a jejich protihráči, spíše flirtující a škádlící se dvojice obstarávající nezbytnou porci humoru, tajemníci ústřední hrdinky, Veronika Khek Kubařová a Juraj Loj.  

 

Pro Veroniku Khek Kubařovou role netypická. Je už skoro zaškatulkována do rolí romantických hrdinek (Modelář / 2020, Přání Ježíškovi / 2021, Tajemství staré bambitky 2 / 2021 a další) a tady se stává šedou myší v nezbytném upjatém looku.

„Pár lidí na place mi řeklo, že mě nepoznalo, to jsem měla radost! Je to pro mě trošku netypická poloha - mladá holka, která vlastně veškerý svůj volný čas zasvěcuje paní prezidentce. Jsme taková komická dvojka s Jurajem Lojem a navzájem se špičkujeme“.

 

Podobně to platí i pro fešného Juraje Loje, proslulého slovenského lamače dívčích srdci, u nás známého především z filmu Šarlatán.

„Verču jsem znal z jiných projektů, které jsem viděl jako divák, a na spolupráci jsem se hodně těšil. Máme spoustu společných známých ze Slovenska, kteří mi o ní říkali, že je úžasný člověk a pozitivní osoba. To se mi naprosto potvrdilo. Z hereckého hlediska hlavně vybalancovat vtipnost a uvěřitelnost, protože já s Veronikou reprezentujeme ve filmu komickou linku. Takže to bylo o neustálém hledání, co ještě uvěřitelné je, a co už není.“

 

 

Že není malých rolí, dokazuje Vanda Chaloupková

 

Silným ženským charakterem je její tělesná strážkyně. Vanda Chaloupková, kvůli téhle roli prošla dokonce náročnou a specifickou přípravou.

Vanda pochází z Ostravy, má Janáčkovu konzervatoř a začínala v Národním divadle moravskoslezském. Pozornosti široké veřejnosti jistě mimo jiné i díky svému exotickému zjevu jistě neunikla v TV seriálech (Ulice, Ordinace v růžové zahradě a hlavně pak Slunečná).

Dnes je členkou souboru Divadla Na Fidlovačce. Od roku 2021 si roli bodyguardky už ozkoušela v seriálu Slunečná (Eva Kozáková, hlídající Janka Linharta). Z filmů se objevila například ve filmech Fotograf (2015), Abstinent (2019) anebo Láska hory přenáší (2022).  

 

Ve snímku Prezidentka, ale dostala příležitost opravdu k nepřehlédnutí. A chňapla po ní všemi deseti. Adekvátní výsledek se dostavil.

Vanda Chaloupková tu představuje opravdu drsnou dívku, zejména v předscéně před úvodními titulky, před kterou se musejí mít muži fakt hodně na pozoru… Tak i tak…

„Jde o osobní strážkyni, která chtěla být původně mistryní světa v kickboxu, ale protože utržila zranění, zlomila si ruku, už nemohla pokračovat se šampionátem. Nakonec se dostala do party ochránců prezidentky. A s prezidentkou naváže určité přátelství. Chtěli jsme, aby všechny scény vypadaly reálně a abych měla skutečně svaly, takže jsem několik měsíců měla speciální jídelníček a svoji osobní trenérku. Vystoupila jsem ze své komfortní zóny a žila jsem naprosto jiný život, než na jaký jsem byla zvyklá. Byl to skutečně jiný svět, pro mě úplně nový.“

I Aňa Geislerová její výkon ocenila. A nejen ten fyzický, ale i herecký a hlavně její nasazení.  „Vanda má perfektní přípravu a oceňuji její herecký zápal.“

Vanda přiznává, že pro roli, je jako správná herečka, schopna nemalých obětí.

„Já bych si i oholila hlavu, kdybych třeba hrála ve válečném filmu. To je právě to nejzajímavější na mém povolání. Člověk si zkusí něco, co by normálně neudělal.“

 

 

A ještě nepřeslechnutelný song, který už nějaký čas zní z mnoha rádií 

 

Ve filmu Prezidentka uslyšíme posluchačsky chytlavou a obsahově kvalitní song od Chinaski - Dvě srdce vejpůl. Příhodně romantickou pecku vytvořila partička kolem Michala Malátného během covidového koncertního embarga.

„Tvůrcům zapadla do filmu, to jsem moc rád,“ dodal lakonicky Michal Malátný.

 A ke vzniku songu, dodal.

„S klukama jsme se scházeli, skládali a vymysleli během toho období spoustu písniček na desku. Dvě srdce vejpůl úplně nejdřív uzrály a najednou to byla píseň, která byla hotová. Byli jsme z ní nadšení.“

Pro Malátného je to prý hodně osobní věc.

„Nesmírně rád chodím v noci po městě, a čím to město méně znám, tím líp. Když v něm zabloudím, tak jsem šťastný. A tahle píseň je o tom, že my chlapi se někdy prostě musíme sebrat a jít, jako kdybychom měli boty toulavý. A neznamená to, že nemilujeme, že se nevrátíme, ale někdy prostě musíme někde o samotě prožít nějaký čas, zklidnit se a srovnat si věci v hlavě.“

 

 

Text připravil: Richard Koníček a Bioscop

Foto: Bioscop  

 

PREZIDENTKA

Romantická komedie

Premiéra: 23. 6. 2022

Stopáž: 97 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Produkce: Marlene Film Production – Šárka Cimbalová, Aleš Týbl – výkonný producent

Režie a scénář: Rudolf Havlík

Střih: Jan Mattlach

Kamera: Václav Tlapák

Hudba: Ondřej Konvička

Zvuk: Roman Čapek

Masky: Martina Buhrová, Renata Zelinková     

Kostýmy: Tatiana Kováříková

Scénografie: Milan Býček

Hrají: Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Denisa Biskupová, Oskar Hes, Vasil Fridrich, Vanda Chaloupková, Jiří Štrébl, Daniel Krejbich a další.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=TiCTGcL-4-Y