Předvánoční Telefonotéka v Českém rozhlase aneb setkání s Kateřinou Englichovou, harfistkou

04.01.2015 18:18

Český rozhlas – Praha

17. 12. 2014

 

V rámci předvánočního dne otevřených dveří do studia Českého rozhlasu, kde hostem Telefonotéky byla půvabná a sympatická  Kateřina Englichová, přední harfistka světového renomé, jsme si dovolili zhlédnout a vyslechnout přímý přenos z nahrávání v rozhlasovém Studiu 2. Celou akci moderovala neméně půvabná a sympatická Jitka Novotná.

 

V rámci skoro dvouhodinového natáčení  jsme  na vlastní oči viděli a slyšeli Kateřinu Englichovou v přátelském rozhovoru s Jitkou Novotnou.

V Telefonotéce Kateřina  Englichová představila své nahrávky a zároveň zahrála na své harfě (má doma 4 harfy) jako sólistka i v živé hudební produkci.  Dozvěděli jsme se např., jak to všechno zvládá s výchovou svých dětí, když musí jet na zájezd.  Připustila však, že zájezdy již nejsou tak dlouhé jako dříve, že se všude šetří, a že má báječného manžela a že má radost, když se jí ozve nějaký nadšený posluchač třeba až z Dálného východu. Dozvěděli jsme se, že její otec byl fotograf v Semaforu, kam také jako malá Kateřina často docházela, že je nadšenou obdivovatelkou Jiřího Suchého. Dozvěděli jsme se, že dříve nepřipouštěla možnost úprav skladeb, které hraje, ale nyní že hraje už skladby upravené ...stále romantičtěji… jak probíhá nákup nové harfy... Dozvěděli jsme se také, jestli pro hudebníky je lepší zima nebo horko v prostorách, kde koncertují…rozhlasové natáčení probíhalo svižně, ve velmi optimistickém duchu. Paní Jitka Novotná vedle Kateřiny Englichové je rovněž vynikající profesionálkou a  akci měla pečlivě předem připravenou  (doporučujeme  přečíst si starší rozhovor  v Telefonotéce s Janem Rosákem a Kateřinou Englichovou).

 

Oficiální pozvání Českého rozhlasu

Sejdeme se ve Studiu 2 v budově rozhlasu, odkud budeme tentokrát Telefonotéku vysílat a kam jste jako posluchači od 9:50 do 11:30 zváni. Ať už budete sledovat naše vysílání v rozhlase nebo na internetu, anebo se přijdete osobně podívat. (oficiální pozvání)

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.

Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz

Až do přelomu dubna a května 2014 nabízela stanice Český rozhlas Vltava každý nedělní podvečer pořad Telefonotéka. Oblíbené živé vysílání, do kterého se mohou telefonicky zapojit posluchači a jehož součástí je i soutěž o CD, je nyní, ve vysílacím schématu, pod stejným názvem na programu každý všední den dopoledne od 9:50 do půl dvanácté.

Hosty tohoto setkávání budou nadále osobnosti z různých kulturních oblastí - hudebníci, malíři, literáti či filmaři – a jejich spektrum obohatí i řada osobností z oblasti vědy, medicíny atd. Jedno však budou mít pořád společné - a to kulturní pohled na svět v tom nejširším smyslu slova. A nadále je také v pořadu velký prostor věnován znějící hudbě, z velké části ve vlastním výběru hostů. Hudba tvoří určitě o něco víc než polovinu plochy pořadu a nebývá stahována, jde o skladby a jejich části, v závěru pořadu i rozsáhlejší. Každou středu se živě vysílá za účasti publika ze Studia 2. Přijďte se zúčastnit natáčení pořadu! V ostatních dnech se živě vysílá z diskusního studia.

Telefonní spojení do studia: 221 553 223

e-mail: telefonoteka@rozhlas.cz , autor:  Jitka Novotná

Odpovědný redaktor: Jana Vašatová

Své dotazy a náměty pište na e-mail: vltava@rozhlas.cz

 

Připravují: Lukáš Hurník, Robert Tamchyna, Markéta Vejvodová, Veronika Paroulková, Jana Klusáková, Vojtěch Babka, Eva Ocisková, Blanka Stárková, Ivan Ruml aj. Pravidelná účast regionálních moderátorů (Michal Bureš, Renáta Spisarová ad.) vysílajících živě ze svého působiště.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nová Galerie Vinohradská 12

Současně jsme objevili novou Galerii Vinohradská 12, což nás na www.www-kulturaoke-eu.cz  jako bývalé zaměstnance Československého rozhlasu velmi potěšilo a nostalgicky jsme si zavzpomínali na časy, kdy ještě televize nebyla.

 

 

 

 

 

Páternoster nezanikl!

V Galerii jsme si přečetli i historii paternosteru, kterým jsme používali a který v Českém rozhlase funguje dodnes.   

Správný oficiální název  tohoto typu výtahu je oběžný výtah neboli vertikální oběžné průběžné šachtové osobní dopravní zařízení – soustava kabin zavěšených těsně za sebou na ´nekonečném´ řetězu. Kabiny za poslední stanicí změní pomocí polygonového (řetězového) kola dopravní směr….je nejstarším dosud funkčním strojem svého druhu v českých zemích.  Byl vyroben firmou Prokopec v roce 1920, i když instalován a uveden do provozu byl až roku 1929… 18 kabin projíždí jedním směrem 8 stanic a překonává zdvih 32,95 metru rychlostí 0,25 metru za vteřinu díky motoru o výkonu 10 kW…

V 90. letech měl být tento historický páternoster nahrazen novějším (ale proč nebyl, si zjistíme sami v Galerii , ne?) . … a tak do roku 2007 spolehlivě sloužil starý oběžný výtah, který poté prošel celkovou rekonstrukcí a  nyní slouží dál…

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková