Pražská Studentská Thálie 2013 aneb ´Sláva vítězům a čest poraženým´

08.03.2013 12:22

Pražská Studentská Thálie 2013  aneb ´Sláva vítězům a čest poraženým´


V Praze na Nové scéně Národního divadla  jsme se zúčastnili v pondělí  4.března 2013 slavnostního  vyhlášení  vítězů nové prestižní soutěže  autorské tvorby středoškoláků. Primátor hl.m. Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda  převzal  nad  nultým ročníkem Studentské Thálie 2013 záštitu a současně se  předání cen  mladým talentům také osobně zúčastnil. Rovněž nechyběl  prezident Herecké asociace MgA. Jiří Hromada, ekonom PhDr. Tomáš Sedláček, předseda Klubu pražských spisovatelů Lubomír Brožek, bývalý ředitel ND Ondřej Černý  a textař a hudebník Ondřej Ládek alias Xindl X, který nám rovněž zazpíval a zahrál aspoň tři písně!  

Mladé a rozjásané tváře studentů korunovaly  finálový večer, kterému předcházel  odpolední soutěžní a doprovodný program.  V něm vystoupili mladí tvůrci z Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského, Gymnázia Nad Kavalírkou, Gymnázia Na Vítězné pláni, Gymnázia Na Pražačce, Prvního obnoveného reálného gymnázia, Gymnázia Jaroslava Seiferta, Gymnázia Na Zatlance, Gymnasia Jižní Město, Pražské konzervatoře, Mezinárodní konzervatoře Praha, Tanečního centra Praha- konzervatoř, Anglicko-českého gymnázia AMAZON aj. Na nutném ročníku spolupracovaly i neziskové organizace ´Máme otevřeno?  o.s.´ a Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická s Divadlem MIMO MÍSU.

 Studentskou Thálii  2013 považujeme za  impuls a příležitost pro talentované studenty, které chceme inspirovat i během školního roku. Klademe si za cíl vytvoření neformálního okruhu mladých autorů a chceme vybízet studenty  k tomu, aby vytvářeli původní autorské tvary a počiny. Uspořádáním Studentské  Thálie jsme napomáhali  vzniku nových tvůrčích kontaktů  studentských týmů s divadly a médii (Nová scéna ND, Divadlo Na Prádle, Café teatr Černá labuť aj.).

 

´Jako poprvé´

Studenti soutěžili  v ´sekci ´Autorský tvar a ´Autorský počin´. Pro obě sekce bylo určeno téma: „Jako poprvé.“

 Autorský tvar - přihlašovali jsme krátké autorské divadelní tvary či mini hry (do 25 minut)

 Autorský počin - zasílali jsme básně a písňové texty, povídky, scénáře her (1 autor může poslat až 3 díla v poezii a písňovém textu, 1 dílo u povídek a scénářů her)

 

Do nultého ročníku Studentské Thálie se přihlásili studenti nebo herecké soubory z 22 neuměleckých i uměleckých pražských středních škol.  Vybírali jsme z 66 divadelních tvarů, poetických textů, výtvarných objektů a jejich autorů.  

 K ocenění Cenami Studentské Thálie 2013 jsme vybrali  šest  6 autorských tvarů, interpretů a souborů. Během slavnosti jsme předali rovněž Cenu Divsalónu /Divsalón = autorské kabaretní večery mladých talentů v Divadle Kampa/ za předchozí divadelní sezónu.


A ceny konečně předáváme!

 S mírným  zpožděním jsme se mohli zúčastnit slavnostního předávání cen nadějným studentům. Slavnostním večerem nás prováděli  Dana Benešová-Trčková a Jan Václav Čep.  Jako prvního hosta jsme přivítali a vyslechli řeč milovníka šermu a divadla primátora hl.  m. Prahy Bohuslava Svobody. Nadchla mě jeho brilantní úvaha o tom, že všechno v životě je jednou poprvé, jako v této soutěži, a opakování věcí, kdy už to není poprvé, pak vzbuzuje jen nostalgické vzpomínky na to, kdy to bylo poprvé…Bravo! Mluvit primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda tedy umí!   A že pod slovy ´múzy´  si můžeme představovat zejména úspěch, snažení i Studentskou Thálii 2013. Dál nás varoval, abychom my ocenění studenti ale počítali s tím, že takový úspěch se v životě už nemusí opakovat, ale že je to poprvé, a tak musíme tu snahu rozvíjet dál, abychom dosáhli úspěchů dalších. „Máte to teprve před sebou, hezký večer!“ dodal zvesela Bohuslav Svoboda.

 

Dále jsme přivítali Tomáše Sedláčka,  slovutného ekonoma  a usměvavě sympatického muže v kostkovaných kalhotech , který nám neustále utíkal z  červeného koberce,  na který byl vyzván, aby konečně vstoupil.  A jak jsme pochopili   z jeho řeči, je přece ekonom, ale stejně že se k umění dostal přes  ekonomii , na ND, protože zde kromě jiného inicioval své slavné ´Interpelace´….a v divadelní kavárně je každodenním hostem …když se přiřítí  z Vinohrad na svém kole bez helmy … a za to všechno jsme ho potom, nešťastníka , posadili na nějakou tu ze sedmi umělecky  ztvárněných a křivých kovových židlí. Dlouho tam však nepobyl…   

 

Jaké ceny jsme vybrali pro vítěze? Jak nám řekla Dana Benešová-Trčková a Jan Václav Čep, přemýšleli o způsobu předání ceny Studentské Thálie 2013, o tom, že by cena měla být především užitečná a praktická, a tak se rozhodli pro červené stolní lampy, jejichž futuristický návrh pochází z dílny šéfdesignéra Studentské Thálie  2013 a studenta 3. ročníku produktového designu Fakulty architektury ČVUT v Praze - Petra Strejčka. Byli jsem překvapeni, jak byly lampy nenápadně zakomponovány do obrovské svítící židle. A naše překvapení nebralo konce, když jsme  jednotlivé ´špricle´ ze židle vyndávali  a předávali šťastným vítězům.

 

Peněz nemáme, my studenti, nikdy dost!

MgA.  Jiří Hromada, prezident Herecké asociace, udělil absolutnímu vítězi Studentské Thálie Cenu prezidenta Herecké asociace  a v obálce finanční obnos, aby si oceněný užil večírek,protože Hromada dobře ví, jak řekl, že studenti peněz nemají nikdy dost…

 

Komu jsme ceny rozdali?

Cena Studentské Thálie za Autorský tvar (neumělecké školy)
Tančírna - DS Zpátečníci, Ivana Sobková a kol.

Cena Studentské Thálie za Autorský tvar (umělecké školy)
Only you and me - Lubomír Kábrt, Taneční centrum Praha – konzervatoř

 

Cena Studentské Thálie za Autorský počin
Juliana Vaculíková, Gymnázium Amazon

Cena prezidenta Herecké asociace
Valentine - Bartholomew Veselý, Mezinárodní konzervatoř Praha

 

Cena Divsalónu
Tereza Nálevková  a kol., Pražská konzervatoř

 

V porotě ´Autorského tvaru´si  zasedli:

Petr Hruška, dramaturg, režisér, ředitel Divadla Na Prádle

Petr Kolečko, dramatik, scénárista, umělecký šéf A Studia Rubín

Eva Čechová, herečka, pedagožka, absolventka katedry autorské tvorby a pedagogiky DAMU

Valérie Zawadská, herečka, dabérka, pedagožka, vedoucí sekce Mladí, Herecká asociace

Jan Bochňák, herec, zpěvák, student Pražské konzervatoře


V porotě ´Autorského počinu´ si zasedli:

Petr Koudelka, spisovatel, publicista, televizní scénárista

Petr Borkovec, básník, překladatel, redaktor nakladatelství Fra, nositel Ceny Jiřího Ortena

Jonáš Hájek, básník, překladatel, nositel Ceny Jiřího Ortena

Marie Doležalová, herečka, autorka, televizní moderátorka

Matěj Vejdělek, scénárista, herec, student katedry činoherního divadla DAMU

 

Tým Studentské Thálie

Základní tým Studentské Thálie tvoří  -  Mgr. Dana Benešová-Trčková (moderátorka, ředitelka a zakladatelka projektu), student FSV UK Praha Daniel Ryška (ekonomický a marketingový ředitel), Lubomír Brožek (předseda Klubu pražských spisovatelů), Jan Václav Čep (patron), student produktového designu Fakulty architektury ČVUT Praha Petr Strejček (šéfdesignér), studentka oděvního designu Anna-Kristyna Sion (výtvarný program).

 

www.studentskathalie.cz

www.studentskathalie.cz

www.novascena.cz

www.cernalabut.cz

www.napradle.cz

 Ing. Olga Koníčková

Foto: internet