Pražská muzejní noc 2015 aneb tančeme s Národní galerií!

10.06.2015 15:07

 

 

Anežský  klášter – Praha

13. 6. 2015 v 20.00, 21.30 a 24.00 hodin

Dostali jsme tiskovou zprávu, že v rámci 12. ročníku Pražské muzejní noci vystoupí v Anežském klášteře norská taneční ikona Monica E. Herstad. 

 

Vrcholem programu v klášteře sv. Anežky České bude letos vystoupení norské choreografky a tanečnice Moniky Emilie Herstad a jejího souboru herStay. Do Prahy přijíždí s autorským představením Sketches for Spring, které bylo vytvořeno přímo pro prostory Anežského kláštera v rámci projektu jeho revitalizace, realizovaného ve spolupráci s českými a norskými partnery.

Výrazový tanec, audiovizuální prvky a zpěv

 jsou klíčovými elementy tvorby norského tanečního souboru, který pod vedením Moniky E. Herstadt, držitelky významných mezinárodních ocenění, vystupuje v řadě zemí světa. Autorské performance, jejichž těžištěm je práce s konkrétním prostorem, jeho osvětlením a atmosférou, oživí během sobotní noci kostela sv. Františka, a to v 20.00, 21.30 a 24.00 hodin.

Vystoupením herStay nabídneme návštěvníkům výjimečný zážitek v mimořádných prostorách gotické architektury kostela sv. Františka, které autorské představení norských umělců využívá jako svébytný obsahový a scénický prvek. Ve zcela jiném kontextu tak ožívá jeho unikátní atmosféra a dějinná paměť,“ uvedla Štěpánka Chlumská, kurátorka Národní galerie v Praze a garantka odborných aktivit projektu ´Revitalizace kláštera sv. Anežky České. Historický skvost uprostřed metropole´ podpořeného  grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, díky kterému  budou od jara 2016 veřejnosti otevřeny doposud nepřístupné zahrady kláštera s nově vytvořenými expozicemi.

 

Národní galerie v Praze hraje a tančí

  • V Anežském klášteře budou až do půlnoci probíhat také hudební instalace s Orchestrem BERG v rámci výstavy Tajemné dálky Symbolismus v českých zemích, 1880–1914. Taneční vystoupení nabídnou během sobotní noci i další galerijní objekty

 

  • Indické choreografie Tance v květinách oživí v paláci Kinských výstavní projekt Skrytá řeč rostlin

 

  • Ve Schwarzenberském paláci vystoupí skupina En Garde! s ukázkou historického tance
  • V Paláci Šternberském  vystoupí  soubor La Fiamma
  • Napříč galerií proběhne samozřejmě také řada komentovaných prohlídek, krátkých komentářů či čtení

 

Podrobný program Pražské muzejní noci v Národní galerii v Praze

https://www.ngprague.cz/detail-novinky/prazska-muzejni-noc-v-narodni-galerii

 

 Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet