Praha ve stínu hákového kříže aneb když jsme dlouho netušili, že Netušil tehdy také fotografoval okupovanou Prahu

18.05.2015 11:03

Galerie Portheimka - Praha

 5. 5.  - 3. 7. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy ´Praha ve stínu hákového kříže´, abychom si připomněli  70. výročí konce II. sv. války a okupace, tentokrát zejména v Praze 5, jsme zhlédli černobílé fotografie z pražské okupace.  Zatímco evropské metropole po kapitulaci nacistického Německa slavily mír, oslavovaly své hrdiny a oplakávaly mrtvé, v Čechách v Praze se stále bojovalo. Mír přišel v průběhu vrcholících bojů Pražského povstání, jehož symbolem se stali stateční obránci barikád. Povstání v posledních dnech války bylo spontánním vyjádřením touhy obyvatel Prahy definitivně skoncovat s šestiletým útlakem českého národa  v Protektorátu Čechy a Morava. Pan Kaplan nebyl na vernisáži k naší velké lítosti bohužel přítomen.

 

Výstava vznikla kompilací několika sbírek fotografií. Předně se jedná o fotografie Jana Kaplana, známého českého historika, ale podařilo se získat také sbírku fotografií pana Nechvátala,” řekl radní MČ Praha 5 Petr Hnyk.

 

Výstavu připravil Jan Kaplan ve spolupráci se Středočeským muzeem v Brandýse nad Labem

  •  
  • Jan Kaplan je pražský rodák, český, v Londýně a Praze žijící filmař, dokumentarista, držitel ceny britské královny za dokumentární film o R. Heydrichovi, ale také sběratel dobových předmětů, dokumentů a artefaktů, dokumentujících epochu německého Protektorátu a působení nacistů a jejich organizací (např. SS) na českém a moravském území.
  • Jan Kaplan vydal už několik knih s touto tématikou
  • Jan Kaplan také objevil naprosto unikátní sbírku dosud nikdy nevystaveného souboru dobových dokumentárních fotografií pražského fotografa Jaroslava Netušila, který zachytil život za okupace, Pražské povstání a příjezd osvobozujících vojsk zejména na území Prahy 5.

Co netušil pan Netušil

Na plakátku na výstavě umístěném se můžeme dočíst, jak došlo k objevu pana Netušilových fotografií.  Pan Kaplan se jednoho dne ještě před odjezdem domů do Velké Británie rozhodl jít do vetešnictví u Anděla. Toho únorového dne zavítala do krámku jistá žena, že má po pantátovi Netušilovi doma spoustu fotek a neví, co s nimi…(kolem 50 čb negativů). Snímky byly kvalitní, dosud nepublikované a čišel z nich génius loci. Pan Netušil v pol. 60. let 20. stol. již zemřel. Zůstal po něm deník a důkladná katalogizace očíslovaných snímků. A tak jsme zachránili vzácný dobový archiv pro další generace…

 

Výstavu jsme  doplnili  o řadu dobových publikací, knih, časopisů a dalších tiskovin dokumentujících všední život za okupace, ale i  unikátní sérií protektorátních vyhlášek, nařízení , oznámení, propagandistických plakátů a letáků, které rámovaly každodenní realitu občanů Protektorátu a utvářely tam smutné a dramatické pozadí jejich životům nacistické okupace.

 

Při prohlídce  výstavy zní  zvuková koláž dobové hudby, a to jak české taneční či jazzové hudby, kterou známe z dobových filmů či divadla, tak klíčové hudební ilustrace samotného nacismu (hitlerovská hymna, Horst Wessel Lied atd). Zazní úryvky z projevů Adolfa Hitlera, protektorátního prezidenta Háchy,  premiéra Krejčího i  další  útržky záznamů z protektorátního rozhlasu. “Výstava je koncipována tak, že na obrázcích nejsou popisky. Návštěvníci si tak mohou sami dotvořit příběh, který se na fotografii odehrává. V tuhle chvíli, kdy na Východě zuří, dalo by se říci, občanská válka , je důležité si připomenout, co se tenkrát odehrálo. To proto, aby se hrůzy II. sv. války už nikdy neopakovaly,” řekl radní MČ 5 Petr Hnyk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavu doplňuje i venkovní panelová expozice o II. sv. válce (Paměť národa) před kostelem sv. Václava na nám. 14. října v Praze 5 - Smíchov.

 

150 00 Praha 5

Štefánikova 12

www.praha5.cz

 

Máme otevřeno: úterý  - neděle: 13.00 – 18.00 hodin

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, Ing. Vladislava Hujová)

Foto: © Ing. Olga Koníčková