Praha- Febiofest 2016: ´Babička tančí na stole´ aneb když my ženy nemlčíme, pak muži….

24.03.2016 15:11

Febiofest – Cinema Star Praha

20. 3. 2016

 

 

Pestrá kolekce filmů zařazených do sekce na Febiofestu již po léta zavedené a příznačně nazvané ´Proti proudu´ se vydala letos do teritorií, které ohýbají žánry i filmařské konvence a provokují divácká očekávání.  Vizuálně silné a imaginativní pojetí rozostřených hranic reality a magického vnitřního světa protagonisty ukotvuje také dospívání dívky Eini ve švédském debutu ´Babička tančí na stole´ . Eini rekonstruuje život své babičky v animovaných sekvencích kontrastujících s její izolací v lesích pod dohledem despotického otce, který Eini prý miluje.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Třináctiletá Eini žije daleko od lidí se svým násilnickým otcem, protože svět je nebezpečné místo - a podle otce Eini se svým křehkým hláskem, dospěle vážnýma očima a zkrvaveným nosem je také nebezpečná. Eini si v jejich temné chalupě čte dopisy a vypráví o své babičce a jejích dobrodružstvích, která jsou pohádkou i hororem a ztvárňují je oživlé panenky a loutky z Eininy fantazie. Atmosféricky silný, originální magicky realistický thriller funkčně spřádá hrané pasáže psychologického hororu dysfunkční rodiny z dívčího pohledu s animovanými legendami, z nichž vyrůstá osobní historie klíčová pro Eininu přítomnost a vzpouru (oficiální anotace).

 

Jak jsme to mohly tak dlouho vydržet?

Věta platí jak pro Eini, v hlavní roli děsivého příběhu, tak pro www.www-kulturaok-eu.cz.  Film je vskutku jen pro diváka s dobrými nervy.

 

Proč? No, nejdříve zjistíme, že jsme po celou dobu filmu v temném lese. A úniku není. Pro nikoho. Zbývá jen se dívat na těžké živobytí, které skýtá les, kam jsme do chalupy osamělého muže umístily dvě dívky -  dvojčata, aby unikly nástrahám války, která jim zabila již jejich matku.  A že je to život drsný!

 

Dávný příběh babičky, jedné z těchto dvojčat, té, která nakonec se vydá do blyštivého světa, se prolíná s krutým životním osudem vnučky Eini, která zůstala na krku svému, bohužel despotickému otci.  Eini  je jím fyzicky i duševně natolik šikanována  a týrána, aby nebyla schopna žádného odporu vůči němu.

 

Nemají televizi, nemají rádio, nemají spojení se světem….a tak Eini uniká do své fantazie (kdy vzpomíná na babičku), kterou oživují loutky z těsta (no, příliš krásné nejsou, ale filmový snímek skvěle doplňují).

 

Bohužel možná hned nepochopíme, proč ti muži, kteří zde ve snímku defilují jako otcové rodin, vyžadují jen ticho, mlčení žen a nabízejí jim za to jen bití… ale pochopíme brzy, proč tomu tak je, proč tito muži své ženy týrají, neboť nic jiného v dětství nepoznali... jakej byl táta k mámě, takovej budu i já!

 

V Eini, jakmile pohlavně dospěje jako žena, se náhle v hlavě rozsvítí a výsledek si porovnejme sami…stárnoucí otec – tyran – nemá už proti týrané mladé ženě šanci…i když už to sám pochopí, že udělal chybu, ale je už pozdě...

Titul: Babička tančí na stole / Granny's Dancing on the Table 

Režie:  Hanna Sköld

Země původu:  Švédsko

Rok výroby:  2014

Scénář: Hanna Sköld

Kamera: Ita Zbroniec Zajt

Střih: Patrik Forsell

Hudba: Giorgio Giampà

Producent: Helene Granqvist

Hrají:  Blanca Engström, Lennart Jähkel

Distributor: Nordic Factory

Délka filmu:  85 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění: švédsky

Titulky:  anglické, české

 

 

Ocenění a nominace:

MFF San Sebastián 2015 – Ve výběru (sekce New Directors)

MFF Toronto 2015 – Ve výběru

 

https://www.youtube.com/watch?v=Cp7VjRC3oTo&feature=player_embedded#t=3

4287

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková