Praha - Evropské hlavní město sportu 2016 aneb příští rok každý Pražák zhubne?!

23.12.2015 10:56

 

Magistrát hl. m. Prahy – tiskové centrum

22. 12. 2015

 

Uprostřed vrcholících příprav vánočních svátků jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz  zajímali o tiskovou konferenci, která se konala na půdě Magistrátu hl. m. Prahy a týkala se - zatím pohříchu ještě nepříliš prezentované - mezinárodní akce – ´Praha -Evropské hlavní město sportu 2016´.

 

 

Tiskové konference se kromě Víta Hofmana, tiskového mluvčího Magistrátu hl. m. Prahy, zúčastnil dokonale připravený Jan Wolf (KDÚ-ČSL) (na foto vpravo), radní pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch, sport a volný čas, zvolený do funkce za radniční Trojkoalici.   

 

Nejprve pár slov o akci

Tak jako je v rámci Evropské unie každoročně jmenováno například Hlavní město kultury (v roce 2015 jím byla úspěšně Plzeň), volí se v EU každoročně i Evropská města sportu. Jedno z nich je navíc vyhlášeno tzv. Evropským hlavním městem sportu. Pro rok 2016 bylo takto vyhlášeno celkem 60 měst, zhruba polovinu tvoří města italská, druhá polovina je z ostatních států Evropy a Praha se stala tím ´hlavním´. Akce běží v EU již 15 let. Praha je tedy 16. Evropským hlavní městem sportu.

Praha se tak zařadila k předním evropským metropolím, jako byly v minulosti třeba Stockholm, Copenhagen, Varšava, Istanbul, Rotterdam, Dublin či Antwerpy  a  v loňském roce itlaský Turín (viz. www.torino2015.it).

 

Titul Evropské hlavní město sportu uděluje sdružení ACES (Sdružení evropských měst sportu) městům z členských států EU.

Cílem celé akce je podpořit rozvoj sportu v jednotlivých městech a státech, a tím i v Evropě jako takové. Oficiálními slovy řečeno -   hlavním cílem ACES je „dosahovat kvalifikovaného rozvoje sportu v členských městech a současně zvyšovat význam sportu v celospolečenském měřítku“, jak zní doslovná citace.

 

366 dní sportu v Praze není pro Prahu problém

Idea pořadatelů akce je přispět k většímu zájmu občanů daného města o sport. Jak podotkl Jan Wolf, mají to být ve výsledku zhruba 3/5 obyvatel. Jako meta.

Praha však podle průzkumů dosahuje této hranice běžně i bez této akce. Masovost ve sportovních aktivitách, včetně turistiky, je v Praze obdivuhodná i bez akce z EU. Od světových klání na nejvyšší úrovni po bezpočet tradičních akcí s nadšením přijímaných veřejností, jako pražské maratony (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/behame-si-pro-radost-aneb-prague-marathon-2012/),  různé tradiční závody či sportovní akce s dávnou tradicí jako Běchovice či Kunratice a podobně až po nejrůznější místní, lokální akce pořádané na spoustě míst hlavního města.

 

Praha není jen dějiště vrcholových sportovních akcí a domov řady špičkových profesionálních klubů či sportovců. V Praze je díky bohaté sportovní infrastruktuře a dlouhé sportovní tradici možné vykonávat téměř každou sportovní aktivitu.

 

Vedení města se navíc soustředí na to, aby v rámci městské infrastruktury měly dostatek příležitostí ke sportovnímu vyžití všechny kategorie obyvatel, od malých dětí s maminkami až po seniory a handicapované osoby.

 

Praha by tedy měla s přehledem a úspěšně splnit a přeplnit vše, co si pořadatelé představují. Což ostatně také zástupci Prahy, jak nám tlumočil Jan Wolf, slíbili při přebírání štafety v Bruselu v listopadu 2015.

 

Praha má co nabídnout a ještě přidá něco navíc

To nevážné, co míní Praha přidat k plnění svého závazného úkolu plynoucího z role Evropského hlavního města sportu, je jakási podakce, charakterizovaná heslem „každý Pražák během roku 2016 při účasti v některých z chystaných či tradičních aktivit, jedno kilo tělesné hmotnosti dolů“. (Nebo, že by raději dvě?) Radní Wolf nám prozradil, že jeho cílem jsou kila dvě. Za www.www-kulturaok-eu.cz se k němu a jeho výzvě připojujeme. A protože jsme zatím pořád ještě aktivní turisté, budeme usilovat také o dvě. Bylo by nám toho třeba, ne že ne!

Ale teď už vážně…

 

Sport v Praze je chvályhodnou a běžnou součástí života mnoha lidí. Řada různých úspěšných aktivit, iniciativ a projektů obyvatele již ke sportu přitáhla. Přesto je mezi námi stále ještě mnoho těch, komu je sport cizí, nebo kteří doposud nenašli odvahu a motivaci k nějakému byť jen vysloveně rekreačnímu sportování. Akce Praha - Evropské hlavní město sportu 2016 si proto klade cíl nalákat a zapojit do sportu, pohybových aktivit a aktivního životního stylu ještě víc obyvatel Prahy.

 

Návštěvníci Prahy a především sami Pražané se tedy mohou v nadcházejícím roce těšit na všechny tradiční a osvědčené aktivity běžné dosud, ale i na mnohé další navíc. Celkový výčet představuje cca 400 aktivit, o nichž bude během roku k dispozici na příslušných webových stránkách Magistrátu hl. m. Prahy i na jiných zdrojích pod heslem Praha -  Evropské hlavní město sportu - dostatečný přehled.

 

Tomu bude odpovídat samozřejmě i oblast turismu. Příspěvková organizace hl. m. Prahy Prague City Tourism připravila- už s předstihem - kampaň ´Praha v pohybu´, kterou zve do Prahy návštěvníky nejen tradičně za kulturou a památkami, ale také za sportem.

 

Ukázalo se totiž,  že města, která jsou nositeli titulu evropských sportovních metropolí, se stávají vyhledávaným cílem mnoha netypických návštěvníků a turistů, kteří rádi provozují různé sporty nejen u nich doma, ale v i v rámci Evropy. V neposlední řadě je cílem projektu Evropské hlavní město sportu představení Prahy nejen jako známý a významný evropský turistický a architektonický skvost, ale také jako sportovní metropoli nacházející se v srdci Evropy.

 

Putovní vlajka bude vyvěšena v budově magistrátu na Mariánském náměstí

 

V rámci tiskové konference nám radní Jan Wolf – jako prvním – ukázal rozvinutou vlajku, která je od počátku evropské akce v podstatě tatáž, pouze variována pro dané město.  Její umístění v budově Magistrátu není sice v této chvíli definitivně určeno, ale bude takové, aby si každý návštěvník magistrátu mohl vlajku osobně prohlédnout.

 

Však si to, a nejen to, přijede pořadatelská instituce náležitě zkontrolovat. Už dnes má Magistrát nahlášeno 36 návštěv - kontrol pořadatelů. Jinými slovy si tu budou podávat dveře. Praha se ale nemusí obávat. Naopak všichni věříme, že budou mile překvapeni, jak u nás v Praze sport frčí…

 

Zahájení roku sportu proběhne už v pátek na Nový rok - 1. ledna 2016!

Magistrát hl..m. Prahy jde do celé akce tvrdě a nekompromisně. Zahájení se proto uskuteční hned na nový rok 2016 na holešovickém Výstavišti. Zde bude v rámci tohoto zahájení otevřeno přes den kluziště pod širým nebem a připraven bohatý doprovodný program s řadou soutěží o lákavé ceny. Vyvrcholením a symbolickým startovacím výstřelem celého sportovního maratonu bude 1. 1. 2016 v 18 hodin tradiční pražský ohňostroj, tentokrát odpálený netradičně, z vrchu Vítkov.

 

„Oheň je jedním ze symbolů olympijských her a sportu vůbec, proto jsme zahájení naplánovali na první lednový den, aby ohňostroj symbolicky zahájil i rok ´Praha Evropské město sportu 2016´, vysvětil nám symboliku celého aktu, Jan Wolf. 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček: připraveno s využitím tiskových materiálů Magistrátu hl. ml Prahy

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet

Slavní pražstí sportovci

Štěpánka Hilgertová/ vodní slalomářka

 

Martina Navrátilová/ tenistka

Lukáš Pollert/ vodní slalomář

David Svoboda/moderní pětibojař

Emil Zátopek/atlet

Některé z nejvýznamnějších akcí roku 2016

Czech Squash Junior Open Česká asociace squashe squash - leden 2016

 

Pražský pětiboj všestrannosti OVOV ČOV pětiboj - únor 2016

  • největší halová soutěž pro žáky z více než 40 základních škol v Praze. Soutěží se celkem v 5 disciplínách. Součástí závodu je exhibiční pětiboj hvězdného týmu.
  • https://www.ovov.cz/petiboj

 

1/2maraton Praha Prague International Marathon běh - březen 2016

  • první ze 7 závodů Run Czech běžecké ligy již tradičně zahajuje běžeckou sezónu 1/2maraton Praha - tvoří největší běžeckou událost v České republice. Jeho kvalitu dokládá nejen zájem běžců, ale i nejvyšší ocenění Mezinárodní asociace atletických federací IAAF – zlatá známka kvality.
  • https://www.runczech.com/cs/akce/sportisimo-1-2maraton-praha-2016/index.shtml

 

Prague Handball Cup Prague Handball Cup házená - březen 2016

  • tradiční mezinárodní mládežnický házenkářský turnaj, kterého se účastní více jak 447 družstev z 23 zemí celého světa a Prahu tak navštíví přibližně 10 tisíc mladých házenkářů a házenkářek, včetně jejich doprovodu. S těmito čísly se turnaj stává opravdovým festivalem házené a jedním z největších turnajů na světě. Předpokládá účast 360 družstev v 10 kategoriích a sehrání cca 2 000 utkání ve 27 sportovních halách po celém území hl. m. Prahy.
  • https://www.phc.cz/turnaj/o-turnaji

 

Mezinárodní velikonoční turnaj mládeže Basket Slovanka basketbal - březen 2016

  • tradiční mezinárodní basketbalový turnaj pro děti a mládež, který je největší akcí svého druhu v Evropě. Turnaj se jako každoročně koná v areálu PVA Letňany. Za účasti více než 150 týmů s celkovým počtem přes 2 tisíce účastníků z celé Evropy. Pro účastníky je zajištěn kulturní program, semináře pro trenéry a školení rozhodčích.
  • https://www.basketslovanka.cz/index.php?typ=BSA&showid=2

 

McDonald´s Cup Asociace školníchsportovních klubů České republiky – duben - květen 2016

  • turnaj v minifotbalu pro děti ze základních škol v celé ČR ve spolupráci s FAČR a MŠMT. Soutěž je určena pro všechny děti na prvním stupni základních škol. Do celorepublikového turnaje zapojilo celkem přes 3 tisíce škol a 80 tisíc dětí.
  • https://www.mcdonaldscup.cz

 

Superfinále ve florbalu/Česká florbalová unie florbal - duben 2016

  • Superfinále bylo představeno v roce 2012 jako převratná novinka v rámci České republiky v halových sportech. Jedno utkání rozhodne o držitelích titulů Mistr České republiky ve florbale mužů a žen.
  • https://www.ceskyflorbal.cz/superfinale

 

WTA Sparta Prague Open/Tenisový klub Sparta Praha - duben -  květen 2016

  • Mezinárodní tenisový turnaj žen, který je součástí ženského okruhu ITF a nejvýznamnějším turnajem žen na území ČR. Turnaj buduje novou tradici pořádání prestižních sportovních akcí nejen v Praze, ale celé ČR. Vstupné pro diváky je po celou dobu konání turnaje zdarma.
  • https://www.jtbopen.cz/cs/turnaj

 

Maratonský víkend 2016/ Prague International Marathon běh - květen 2016

  • Jeden z nejkrásnějších maratonů světa patří se svými více než 10 tisíci běžců k tradičním běžeckým svátkům Česka. Odstartujte ze Staroměstského náměstí, nechte za sebou slavný Orloj a vydejte se Pařížskou ulicí k Vltavě. Proběhněte přes Karlův most, gotický klenot Prahy, a kochejte se výhledem na majestátní Pražský hrad.
  • https://www.runczech.com/cs/akce/volkswagen‐maratonsky‐vikend‐2016/index.shtml

 

Pražské schody/Kolo pro život - cyklistika - květen 2016

  • Mezinárodní cyklistický závod horských kol za účasti nejlepších světových jezdců, mistrů světa a OH vítězů. Unikátní závod v atraktivním prostředí Prahy. Díky přenosům a záznamům nejen doma, ale i v zahraničí představují Pražské schody skvělou reprezentaci Prahy.
  • https://www.prazskeschody.cz

 

Primátorky/Pražský veslařský svaz veslování - červen 2016

  • tradiční veslařský závod, který založil v roce 1910 spolek pražských radních a věnoval pro tuto příležitost pamětní cenu ‐ Primátorský štít. Primátorky se již od prvních ročníků staly svátkem veslování s vynikající diváckou kulisou. Samotnou regatu na Vltavě předchází tradičně řada doprovodných akcí, zejména na pražských univerzitách.
  • https://www.primatorky.cz

 

ATP Sparta Prague Open/Tenisový klub Sparta Praha tenis - červen 2016

  • Mezinárodní tenisový turnaj mužů ATP Challenger, který je součástí mužského okruhu a patří svým významem k prestižním akcím na území ČR. Vstupné pro diváky je po celou dobu konání turnaje zdarma.
  • https://www.pragueopen.cz/2015/index.php

 

Pražský baseballový a softbalový týden Eagles Praha baseball a softball - červen 2016

  • Turnaj byl založen v roce 1980 hráči baseballového oddílu VSBH Praha (později KOVO Praha). Pražský baseballový týden hraje celkem šest týmů v jedné základní skupině nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Týmy hrají vzájemné zápasy každý s každým. Po skončení základní části je stanoveno pořadí ve skupině. První a druhý tým turnaje hrají finále o celkové vítězství v turnaji.
  • https://www.praguebaseballweek.eu/softball/index.asp

 

Memoriál Josefa Odložila/Memoriál Josefa Odložila/atletika - červen 2016

  • Mezinárodní atletický závod zařazených do seriálu předních světových mítinků se statutem Evropské atletické asociace. Na závodech startují hvězdy české i světové atletiky, olympijští medailisté, držitelé světových a evropských rekordů, mistři světa a Evropy. Součástí programu jsou také atletické závody žáků škol České republiky s názvem ´O pohár pražského primátora´ a národní atletické závody
  • https://www.memorial-odlozil.cz

 

Speedway Grand Prix/Auto klub Markéta při PSK Olymp Praha motocyklový sport – červen 2016

  • Velká cena České republiky v Praze na Markétě je tradičním závodem kalendáře Mistrovství světa v ploché dráze. Pražský závod je dlouhodobě Mezinárodní motocyklovou federací velmi kladně hodnocen a jako každoročně se očekává vysoká účast především zahraničních diváků.
  • https://www.speedway‐prague.cz

 

Mystic Skate Cup/MYSTIC SKATES skateboarding - červenec  2016

  • Světový pohár ve skateboardingu Mystic Skate Cup je největším evropským závodem ve skateboardingu. Tento sportovní svátek každoročně během tří dnů navštíví přes 12 000 diváků nejen z Prahy, ale i z celé ČR a mnoha zemí Evropy.
  • https://www.mysticsk8cup.cz

 

Pražský mezinárodní streetballový pohár (Prague international streetball cup/Česká streetballová federace - červenec 2016

  • Pražský mezinárodní streetballový pohár na Václavském náměstí je nejstarším mezinárodním turnajem v Evropě, který je zároveň jedním z nejprestižnějších na starém kontinentě.
  • https://www.streetball-mania.cz

 

Prague Games/Tělovýchovná jednota Tatran Střešovice - červenec  2016

  • Mezinárodní florbalový turnaj mládeže, kterého se zúčastní přes 5 800 hráčů z 12 zemí Evropy, kteří tvoří 332 družstev rozdělených do 9 soutěžních kategorií.
  • https://www.praguegames.cz

 

Velká cena a Kritérium Prahy na horských kolech - Kolo pro život cyklistika - červenec 2016

  • tradiční závod horských kol pro s vysokou účastí ze seriálu Kolo pro život s významným dopadem na popularizaci sportu a zdravého životního stylu, zejména mezi mladými Pražany. Každoročně se na start závodu v Praze ‐ Velké Chuchli postaví více než 2 500 závodníků, amatérů, ale i jen prostých nadšenců včetně dětí.
  • https://www.kolopro.cz

 

Handy cyklo maraton ´Cesta za snem´/sport handicapovaných – červenec - srpen 2016

  • unikátní sportovní podnik na podporu aktivního života s handicapem a integraci osob s postižením mezi širokou veřejností. 40 smíšených cyklistických týmů zdravých a handicapovaných amatérských sportovců, cca 250 cyklistů (zdraví, nevidomí, vozíčkáři, amputáři, neslyšící, DMO, dystrofici), se utká v závodě na trati napříč ČR a Slovenskem. Trať vede přes 24 rehabilitačních ústavů, speciálních center, spinálních jednotek nebo lázní a aktivně je propojí.
  • https://www.cestazasnem.cz

 

Prague Wheel Open/Tělovýchovná jednota Tatran Střešovice sport handicapovaných - srpen 2016

  • florbalový turnaj pro handicapované, kterého se účastní více jak 15 družstev z ČR a dalších zemí. Turnaj je obohacen řadou doprovodných akcí, jako jsou soutěže v nájezdech, individuální soutěže ve florbalových dovednostech, exhibiční utkání zdravých proti handicapovaným, exhibice florbalu na elektrických vozících.
  • https://www.praguewheelopen.cz

 

ČLTK Prague Open I. ČLTK Praha tenis - srpen 2016

  •  tradiční ATP Challenger mužů s dotací 50.000 USD. Turnaje se zúčastňují pravidelně hráči kolem stého místa světového žebříčku a zároveň je příležitostí pro mladé české hráče vstupující na světový žebříček. Pořádající organizace nevybírá na akci vstupné. Během posledního dne turnaje se pořádají doprovodné akce pro diváky.
  • https://www.cltk.cz/home

 

Pražský triatlonový víkend/Česká triatlonová asociace triatlon - srpen 2016

  • jedná se o třídenní mezinárodní akci spojenou s triatlonovými aktivitami a závody pořádanými na území Prahy. Vrcholem by měl být mezinárodní závod ve středně dlouhém triatlonu, který bude mít ambice v dalších letech růst na úroveň akcí Ironman s tisícovou účastí a organizační kvalitou spojenou s kulturně‐historickou a sportovní tradicí Prahy.
  • http://www.triprague.cz

 

Grand Prix Praha Prague /International Marathon běh - září 2016

  • Grand Prix je součástí Run Czech běžecké ligy. Z původního závodu pro špičkové atlety se stal otevřený závod, ve kterém nastupují amatéři všech věkových kategorií společně se světovými top atlety. Ústředními závody jsou běh na 10 km a běh žen na 5 km. Doprovodné kulturní a zábavní akce jsou organizovány nejen v prostoru startu a cíle na náměstí Republiky, ale i podél trati.
  • https://www.runczech.com/cs/akce/birell‐grand‐prix‐praha-2016/index.shtml

 

Pražská padesátka MoHiLa‐ SPORT cyklistika - září 2016

  • závod na horských kolech, který je určen zejména pro širokou veřejnost z Prahy a celé ČR. Kategorie závodu jsou elite, muži, ženy, tandem, firemní tým, umělecký tým, ženský tým a rodinný tým. Závodu se zúčastní přes 900 účastníků.
  • http://prazska50.cz

 

Mistrovství ČR v silničním běhu a veřejný závod na 10 km Běchovice ‐ Praha SDRUŽENÍ ZÁVODŮ BĚCHOVICE - září 2016

  • Mistrovství ČR v silničním běhu na 10 km a současně veřejný závod, kterého se účastní sportovci nejrůznějších odvětví, neorganizovaní běžci a několik desítek zahraničních účastníků. Soutěží se ve 26 kategoriích. Závodu se každoročně zúčastňuje 2 až 3 tisíce běžců, z nichž je cca 50% mimopražských. Závod je nejstarším běžeckým závodem v Evropě a druhým nejstarším na světě, pořádaným bez přerušení na stejné trati. Proto je závod velice prestižní a populárním jak v ČR, tak ve světě.
  • https://www.bechovice-praha.cz/2/vse-o-zavode

 

Sportovní hry seniorů hl. m. Prahy ´Buď Fit Seniore´/různé sporty - září  2016

  • akce je určena neregistrovaným aktivním lidem, kteří si zasoutěží v nenáročných pohybových disciplínách podle věkových kategorií 60 ‐ 64, 65 ‐ 70, 71+, v individuálních disciplínách muži a ženy zvlášť. Celý den probíhá velké množství doprovodných akcí ‐ setkání s bývalými vrcholovými sportovci, přehlídka činnosti zájmových klubů seniorů, edukační pásmo první pomoci, preventivní vyšetření tlaku, glykemie, sluchu i zraku a další.
  • http://www.budfitseniore.cz

 

City Cross Run Prague Sportify - říjen 2016

  • City Cross Run Prague (dříve City Trail Run) je unikátní běžecký projekt, který se v roce 2014 uskutečnil poprvé. Akce je určena pro širokou veřejnost z řad občanů Prahy nebo jejím návštěvníkům ze zahraničí, který svou koncepcí, v bohaté nabídce městských běhů v České republice, zcela vyniká a byl první u nás. Tento běžecký projekt je doposud jedinečný díky několika zásadním rozdílům oproti jiným městským běhům. Je to především díky jeho pečlivě vybrané trase, která nabízí nový rozměr běhu městem, protože v sobě objevuje netradiční spojení města a přírody. Jde o terénní závod městem a městkou přírodou, využívající přirozených podmínek.
  • https://citycrossrun.cz