Prague Sounds - program pro rok 2023 aneb unikátní výběr hudby, kterou jinde neuslyšíte

07.06.2023 14:52

 

Prague Sounds 2023

Od 1. 11. do 18. 11.

Praha

 

 

27. ročník festivalu Prague Sounds,

dříve známého jako Struny podzimu,

zveřejnil

hlavní program pro rok 2023.

 

„Těší mě, že festival Prague Sounds letos představí umělce a program, které na žádném jiném festivalu u nás letos neuslyšíte. To vše v prostředí vybraných pražských sálů, které činí z každého koncertu svátek pro diváka i umělce. Nepřestává nás vzrušovat objevování nových jmen, rozeznívat genia loci a otevřít dveře Rudolfina třeba takové osobnosti, jakou je Benjamin Clementine.“

Zakladatel a ředitel festivalu Marek Vrabec

 

 

Unikátní hudebníci v atraktivních prostorách hlavního města

 

Jak už je pro Prague Sounds zvykem, uvítal nás zakladatel a ředitel festivalu Marek Vrabec na programové tiskové konferenci, konané dne 31. 5. 2023, aby nás seznámil s připraveným programem letošního ročníku. Koncerty se budou opět konat v předních sálech Prahy a to, ve dnech od 1. do 18. listopadu 2023.

Stejně jako loni poskytl nám pro konání této významné tiskové konference své útulné prostředí Filmhub Edison (Jeruzalémská 2, Praha 1).

Marek Vrabec ve svém úvodním slově zdůraznil dvě výjimečnosti letošního festivalu.

Tou nejdůležitější je výběr mimořádných účastníků, kteří přislíbili svoji účast.

Tou druhou výběr sálů, kde se jejich unikátní koncerty budou konat.

Připomněl také, že prostředí, v němž se koncert odehraje, vždy maximálně koresponduje se stylem hudby, jakou zúčastnění umělci prezentují.

Za všechny byl v sále přítomen Albert Romanutti, frontman kapely Bert & Friends, se kterým vedl Marek Vrabec nejprve krátký dialog, aby nám posléze Romanutti zahrál komorně na – za tím účelem na podiu připravený - klavír.

Následně nás Marek Vrabec seznámil prostřednictvím komentovaných video-medailonků s jednotlivými účastníky festivalu, včetně ukázek hudby, jakou provozují a na jakou se můžeme na podzim těšit.

 

 

Přehlídka osobností, které je dobré poznat osobně

 

Kromě již dříve oznámené zpěvačky Angelique Kidjo představují i další hvězdy elitu mnoha žánrů. Od světa soudobé hudby, přes hiphop, jazz až po elektroniku.

Festival zahájí v pražské premiéře zpěvák a klavírista Benjamin Clementine.

V následujících festivalových dnech se představí legendární jazzový basista Ron Carter, přední smyčcové kvarteto JACK Quartet s programem k poctě Johna Zorna, průkopník elektronické hudby Alva Noto ve speciálním audiovizuálním projektu se souborem Ensemble Modern či Owen Pallett, hudební osobnost kombinující hru na housle, kytaru a klávesy se zpěvem a mistrovským loopingem v působivé sólové show.

Závěrečnou část festivalu obstará elektronická hudba v podání Nathana Fakea, rapper Kofi Stone a definitivní tečku za letošním ročníkem udělá domácí kapela Bert & Friends, která zahraje překvapivě v Rudolfinu.

 

Něco málo o velkých osobnostech hudby

 

·         Benjamin Clementine

 

 

Festival zahájí 1. listopadu v Rudolfinu trubadúr z jiného světa Benjamin Clementine. Klavírista, zpěvák a držitel prestižní Mercury Prize označovaný jako „Nina Simone v mužském hávu“, se do záře reflektorů prozpíval doslova z ulice. Na jeho albech i živých vystoupeních se proplétají prvky klasické hudby, šansonu i jazzu. Právě naživo se však zvláštní síla jeho hudby projevuje nejpřirozeněji.

 

·         Ron Carter

 

 

Na stejném místě zahraje 3. listopadu basista Ron Carter. Ten se může pochlubit nejen zápisem v Guinessově knize rekordů za počet nahraných desek, ale především nepomíjející láskou k hudbě a neuvěřitelnou muzikantskou kondicí. Díky této kombinaci jsou jeho koncerty i v požehnaném věku 86 let stále obdivuhodné a inspirativní.

 

·         JACK Quartet

 

 

Přední smyčcové kvarteto JACK Quartet se na festival po čtyřech letech vrátí, aby po nezapomenutelném večeru věnovaném Xenakisovým skladbám tentokrát na Prague Sounds představilo speciálním program k poctě Johna Zorna u příležitosti 70. narozenin tohoto významného skladatele. Koncert hostí 6. listopadu La Fabrika.

 

·         Angelique Kidjo

 

 

O den později se Prague Sounds přesune do Fora Karlín, kde se návštěvníci mohou těšit na hudební svátek v podobě koncertu charismatické africké zpěvačky Angelique Kidjo. Umělkyně čerstvě oceněná prestižní Polar Music Prize představí vlastní osobité pojetí kultovního alba kapely Talking Heads.

 

·         Alva Noto

 

 

Vůbec poprvé otevře festival brány Veletržního paláce, kde 8. listopadu průkopník elektronické hudby a vizuálního umění Alva Noto spojí síly s předním evropským souborem soudobé hudby Ensemble Modern, aby společně vytvořili jedinečný audiovizuální zážitek.

 

·         Owen Pallett

 

 

 

Owen Pallett představí14. listopadu v Dox+ svoji ohromující sólovou show. Tato výrazná hudební osobnost dříve známá pod pseudonymem Final Fantasy spolupracovala s ArcadeFire a Brianem Enem, aranžovala pro Taylor Swift a Pet Shop Boys. Zdaleka nejpůsobivější emoce však přináší právě vlastní tvorba, kdy se na pódiu vytvářejí, cyklí, vrství a prolínají linky houslí, kláves, kytary a zpěvu v reálném čase.

 

·         Nathan Fake

 

 

Dalším místem, kam Prague Sounds zamíří vůbec poprvé, se 16. listopadu stane multimediální galerie CAMP, kde zahraje Nathan Fake. Tuto výraznou tvář elektronické scény obdivují mimo jiné ThomYorke, Four Tet nebo Jon Hopkins. Britský hudebník vystoupí na Prague Sounds s živým setem, do kterého zakomponuje vlastní videoart, pro který je multimediální galerie CAMP jako stvořená.

 

·         Kofi Stone

 

 

Festival pokračuje také v představování začínajících umělců. Před mnoha lety takto poskytl prostor dnes již světově proslulým umělcům, jakými jsou Ghostpoet či Young Fathers. Nyní na Prague Sounds přijede vycházející hvězda britské hiphopové scény Kofi Stone. Svoji oduševnělou, jazzem ovlivněnou hudbu a působivé texty představí 17. listopadu v Lucerna Music Baru.

 

·         Bert & Friends

 

 

Prague Sounds pak 18. listopadu zakončí rudolfinský debut kapely Bert & Friends s názvem Klasirdo. Ten představuje klavírně laděné pojetí klasických písní Berta a jeho přátel. Kapela umí – jako jedna z mála v Česku – skloubit chytlavé melodie s nadsázkou, hudební sofistikovaností a novátorským duchem.

 

 

Program Prague Sounds 2023 (1. – 18. 11., Praha)

 

1. 11. Rudolfinum

Benjamin Clementine

 

3. 11. Rudolfinum

Ron Carter:Foursight

 

6. 11. La Fabrika

JACK Quartet: Zorn

 

7. 11. Forum Karlín

AngeliqueKidjo: Remain in Light

 

8. 11. Veletržní palác – Velká dvorana

Alva Noto&Ensemble Modern: Xerrox Vol. 4

 

14. 11. DOX+

Owen Pallett

 

16. 11. CAMP

Nathan Fake

 

17. 11. Lucerna Music Bar

Kofi Stone

 

18. 11. Rudolfinum

Bert & Friends: KLASIRDO

 

Text připravil z tiskových materiálů: Richard Koníček, ve spolupráci s Radkem Babičkou

Foto: Prague Sounds

 

 

Prague Sounds 2023

Od 1. 11. do 18. 11.

Praha

Podrobné informace ke koncertům a vstupenky na webu www.praguesounds.cz

Další informace:

Radek Babička

mediální servis

M: +420 723 036 041

E: babicka@praguesounds.cz