Prague - 16th International Coeliac Disease Symposium (ICDS 2015) aneb na celiakii platí jen dieta!

20.06.2015 11:49

 

 

 

 

 

 

 

Hotel Clarion Congress Hotel

21.- 24. 6. 2015

 

V Praze se již od neděle 21. 6. 2015 koná 16. ročník International Coeliac Disease Symposium (ICDS 2015), kterého se zúčastní  600 lékařů a nutričních terapeutů a  80 pacientů z České republiky, i dalších států Evropy i světa. Budeme jednat o dosti nepříjemné a finančně náročném onemocnění – o celiakii.

 

Lidí nemocných touto chorobou v současnosti stále přibývá. Můžeme to pozorovat i v prodejnách s potravinami, kde můžeme zakoupit i speciální potraviny bezlepkové, které můžeme konzumovat i my ostatní, kteří celiakií netrpíme.

 

 

Celiakie (celiakální sprue, glutenová enteropatie)

je onemocnění způsobující poruchu střevního vstřebávání. Jeho podstatou je nesnášenlivost glutenu (lepku, bílkoviny obsažené v obilí) zřejmě na imunologickém podkladě. Onemocnění začíná v dětství nebo v dospělosti, uplatňují se u něho dědičné vlivy. Příznaky malabsorpce (průjmy, nedostatek živin z porušeného vstřebávání, hubnutí) se objevují po požití potravin obsahující lepek a mizejí po jeho vyloučení ze stravy. 

Pokud nemoc není správně léčena dodržováním bezlepkové diety (tj.  musíme dodržovat zákaz konzumace potravin z pšeničné a žitné mouky, kterou lze nahradit moukou kukuřičnou, sójou, rýží, bramborami),

mohou se objevit

komplikace, mezi které patří chudokrevnost, osteoporóza, neplodnost, zvýšené riziko spontánních potratů či předčasného porodu, vyšší frekvence nádorových onemocnění.

 

 

Přestože v České republice trpí celiakií 1 % populace (prevalence je 1:100), lékaři na ni často nemyslí, a latence do stanovení správné diagnózy může činit 8-12 let.

 

Jedinou možnou léčbou

celiakie

je v současné době bezlepková dieta, kterou pojišťovny nehradí ze zdravotního pojištění, a tak je její dodržování finančně náročné.

Kromě celiakie budou tématem mezinárodního sympozia i další choroby způsobené nesnášenlivostí lepku, především neceliakální glutenová intolerance

 

Dodržování bezlepkové diety se stává v posledních letech fenoménem i v populaci, která celiakií netrpí.

Známými příznivci této diety jsou například tenisté

 Novak Djokovič a Tomáš Berdych

 

Zájemce z řad novinářů srdečně zveme na tiskovou konferenci, na které promluví  prezident kongresu, prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

 

Tisková konference se koná v úterý 23. června 2015 - 14.00 hodin v hotelu Clarion Congress Hotel Praha

 

190 00 Praha 9 – Vysočany

Freyova 33

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: Martin Vokurka, Jan Hugo: Praktický slovník medicíny, e-mail agentury XENT)

Foto: internet a Ing. Olga Koníčková