Pověsti z Peček a okolí, vypráví Adéla Kubačáková a Jan Kačer aneb není audiokniha jako audiokniha

17.08.2021 18:27

 

POVĚSTI Z PEČEK A OKOLÍ

Vypráví: Adéla Kubačáková a Jan Kačer

Autoři: Václav Ziegler, Miroslav Fořt, Vladislava Tomanová

Audiokniha

 

Říká se, vývoj nezastavíš. Když jsme v roce 2014 v této rubrice upozorňovali na čtivou a povznášející knihu o zdánlivě malém městečku Pečkách, považovali jsme ji za dokonalou. Uplynulo od té doby pouhých sedm let a kniha se stala překonanou…

 

Pověsti z Peček a okolí totiž zaujaly čtenářskou obec natolik, že její zásoby v knihkupectvích došly a nadešel čas pro druhé vydání. Jenže, těch sedm let přineslo ještě mnohé, co v prvním vydání nebylo, a tak, když už tak už, a je na světě rozšířené a přepracované vydání. A protože nakladatelství Gal Erie Ef Ef, jde s dobou, pamatovalo i na milovníky dnes tak oblíbených audioknih a zajistilo také její audioverzi.

 

 

Audiokniha by neměla být jen kniha jen tak někým načtená

 

Nakladatelství Gal Erie Ef Ef si při vzniku audioverze jedné ze svých nejpopulárnějších a nejžádanějších publikací bylo vědomo, jaká síla poslechová, zážitková a lidovým moudrem požehnaná je v pověstech z Peček ukryta. To přece nelze svěřit k načtení jen tak nějakému hlasu, jen tak nějakému přednesu, to musí číst hlas s velkým H. Mistrem hlasu, přednesu a krom toho i herecká osobnost bez výhrad, je Jan Kačer. Svěříme-li přednes těchto půvabných příběhů jemu, budou nejen znít, ale budou i herecky ztvárněny. Dostanou tak nový rozměr a ještě větší citovost. A tak oslovili mistra nad jiné. A Jan Kačer, sevřen osudem a locdownovou odlukou od jeviště, s povděkem svolil.

 

 

Šťastná chvíle jedné knihy

 

Dá se tedy bez přehánění říci, že Pověsti z Peček a okolí se tímto narodily potřetí. Po dvou verzích tištěných, vznikla verze třetí, znělá. A vůbec není důležité, že slova druhé verze jsou táž, jaká lze po té slyšet z úst herce tak vyspělého a moudrého. Ta slova totiž, v podání Jana Kačera, získávají, ještě více na významu, dostávají barvu, dozrávají, nabývají přídechu tajemství dávnověku, historie a zní tónem uvážlivé pokory.

 

 

Řeč je zatím jen o hlasu muže, ale zazní i hlas ženský…

 

Ač by dáma měla bývala mít přednost, nestalo se. Ale dáma to jistě pochopí. Ta dáma, jež této audioverzi knihy propůjčila svůj hlas, není totiž nikdo jiný, než paní Adéla Kubačáková. Dcera Jana Kačera a herecká hvězda Jihočeského divadla. Škarohlíd uštkne, že rodinný podnik… Soudný, ale ocení rodinný souzvuk a hereckou vzácnost, kdy se tyto dva hlasy, tyto dvě herecké osobnosti setkávají pospolu. Ne, sice, v tomto případě na jednom jevišti, ale alespoň za jedním mikrofonem. A i to, už je událost a zážitek, a řečeno módně – bonus – pro vděčného posluchače.

 

 

Oč je rozšířené vydání rozšířené?          

 

 Kniha doc. dr. Václava Zieglera, znalce historie a přírody, Pověsti z Peček a okolí, se věnuje jeho rodnému kraji. Autor v ní sestavil zcela unikátní soubor pověstí, tak, jak je zaznamenával - po vzoru buditelů z rodu Němcových a Erbenů - po mnoho let.

Pověsti jsou sice pověsti, ale na každém šprochu je pravdy trochu. Pověsti vykládají většinou staří a moudří lidé, kteří si je ještě pamatují z vypravování svých předků. Ale aby ty pověsti byly ještě krásnější, než bývaly při tom prvotním vypravování, přidávají k nim všichni po generace své vlastní znalosti i začasté i svou, ale povětšině velmi půvabnou a malebnou, fantazii.

Každá z 23 kapitol knihy, každá z 23 pověstí, nese v sobě opravdu racionální jádro. V mnohých dokonce vystupují i zcela skutečné, historicky doložené, osobnosti, zaznívají ozvěny ověřených dějů a událostí, tedy děje nezpochybnitelné. Ale podány jsou malebně a obohacené o lidovou moudrost. A přesto vypovídají. Byť s tajemnem, dávkou fantazie, různě přikrášlené, avšak v podstatě tedy pravdivě.

A tak se dozvíme, jak to bylo se založením Peček, O lupičích v Tatcích, O hradě Kotkově, a vyprávění se dotýká i Velkých Chvalovic, Ratenic, najdeme pověst z Kandie, Bačova tedy z onoho v názvu připomenutého okolí. Oproti prvnímu vydání se totiž v tom druhém – rozšířeném - počet kapitol téměř zdvojnásobil.

A vše je v té současné verzi navíc doplněno - pro srovnání – informacemi o tom jak to bylo podle historiků. Jako důkaz, že lidová pověst v zásadě nelže, jen nese stopy autorské – či spíše autorských – licencí. Zkrátka, jako důkaz, že na každém … ale to už tu zaznělo.

Knihu navíc ilustroval svými foto-grafikami Miroslav Fořt, novinář, fotograf, scénárista a hlavně pečecký patriot.  

 

Každý jsme jiný

 

Nelze tedy s klidným svědomím rozseknout tento skoro až „Paridův soud“ která verze je lepší, nelze jednoznačně doporučit, zda volit verzi načtenou, nebo naopak novou verzi tištěnou. Obojí by bylo ublížením té druhé. Obě jsou svébytné a každá bude vyhovovat někomu jinému. Někdo rád čte, jiný se zaposlouchá. Jak kdo a jak kdy. A právě proto - jak kdy - by bylo možná ideální vlastnit verze obě. Ale to už je věcí každého z nás, nikoli této naší malé upoutávky.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Gal Erie Ef Ef a internet 

 

Tištěná verze:

 

POVĚSTI Z PEČEK A OKOLÍ

Autoři: Václav Ziegler, Miroslav Fořt, Vladislava Tomanová

Nakladatel Praha: Gal Erie Ef Ef

Rozměr knihy: 21 x 24 cm

Vazba: V8 vazba

Barva:  4/4

Rozsah: 102 plnobarevných stran

Materiál: křída 135 g

Ilustrace: foto-grafiky Mirka Fořta

Knihy lze zakoupit u všech moudrých knihkupců

nebo na www.kosmas.cz

 

Audiokniha:

 

POVĚSTI Z PEČEK A OKOLÍ

Autoři: Václav Ziegler, Miroslav Fořt, Vladislava Tomanová

Nakladatel Praha: Gal Erie Ef Ef, [2020]

Rozměr audiodisku: 12 cm

Formát kódování: MP3

Čtou: Adéla Kubačáková, Jan Kačer  

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4povesti-z-pecek-a-okoli%c2%b4-aneb-neni-malych-mist/