POP UP galerie Září aneb co je malé, to je hezké!?

20.07.2015 13:02

Veletržní palác – Praha

26. 6. – 27. 9. 2015

 

Pražská galerie Září, která obyvatelům hlavního města vytrvale představuje současný autorský šperk z České republiky i ze zahraničí, se na prázdniny přesunula do Veletržního palác Národní galerie. Přímo nad knihkupectvím v prostorách Malé dvorany vznikla výstava POP UP Galerie Září, která v letních měsících ukáže novinky ze světa českého autorského šperku i limitovanou (do 50 ks) kolekci náhrdelníků, náušnic a broží navrženou významnými osobnostmi české výtvarné scény.

 

O koncepci  výstavy se postarala kurátorka a šperkařka Eliška Lhotská, která přizvala ke spolupráci studenta  AVU Ondřeje Vicenu, který provedl instalaci, jež se nese v duchu tvarosloví zaoceánských nákladních lodí.

 

Září, jako nezávislá platforma pro současný šperk, představila své balancování na pomezí užitého a volného umění i nový projekt ko-lektiv, ko-lekce, ko-lektor. V rámci něho vybrané osobnosti výtvarného umění se vžili do role šperkaře a  vytvořili limitovanou kolekci náušnic, náhrdelníků nebo broží, a vznikla tak unikátní sběratelská kolekce. Vedle prodejní výstavy českého současného šperku se můžeme tedy těšit i na tuto 1. prezentaci projektu ko-lektiv, ko-lekce, ko-lektor.

 

Naší myšlenkou bylo posunout umění blíže lidem, nabídnout nový pohled na sběratelství. Projekt jsme nazvaly ko-lektiv, ko-lekce, ko-lektor, vybrané osobnosti jsme rychle zasvětily do základů uměleckého šperku a pomohly jim zhmotnit jejich návrhy a vytvořit tak unikátní sběratelskou kolekci,

vysvětlila Lhotská s tím, že mezi oslovenými umělci jsou například laureát

ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther, její finalista Richard Loskot, světoznámý sklář Zdeněk Lhotský, sochaři Michal Cimala a Čestmír Suška, designér Jakub Berdych nebo teoretici Veronika Ruppert a Adam Štěch.

170 00 Praha 7

Dukelských hrdinů 47

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková