Poklady u Dunaje na River Park Bratislava aneb galerie pro všechny…

06.09.2018 14:00

River Park Bratislava

Srpen  2018

 

Není nutné cestovat až na kraj světa. Když jsme zvolili jako cíl naší dovolené Bratislavu, kde jsme asi před 40 lety pobyli jen několik dní, ani jsme si neuvědomili, že letos vlastně slavíme 100. výročí vzniku Československé republiky, že je to cíl velmi příhodný. A tak jsme za www.www-kulturaok-eu.cz samozřejmě neopomenuli zhlédnout Dunaj a River Park Bratislava, o kterém jsme se dozvěděli z prospektů.

 

Dnes se v našem architektonickém seriálu podíváme na zoubek modernímu komplexu, který je stále ve výstavbě. Jedná se o velkolepý projekt s názvem River Park, který vyrůstá na břehu Dunaje v metropoli našich slovenských sousedů.

 

Základní kámen komplexu River Park Bratislava byl položen 30. 5. 2006. River Park Bratislava se již stal novou, městskou kulturní destinací, přístupnou všem návštěvníkům, obyvatelům i pracujícím.  Soubor budov za zhruba 180 milionů Eur z dílny holandského architekta Ericka van Egeraata nabídne byty, kancelářské a administrativní prostory, restaurace, obchody i luxusní hotel, to vše zakomponováno do jedinečného prostředí a všudypřítomného kontaktu se sousední řekou, Dunajem.

 

Rozsáhlé dílo je situováno na levém břehu Dunaje mezi bývalým Parkem kultury a oddechu a Novým mostem a vyplňuje tak již léta neudržovanou, ač velmi lukrativní plochu o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních, vzdálenou jen 5 minut chůze od centra města. Prominentní místo je navíc umocněno výhledem nejen na řeku, ale i na Bratislavský hrad nahoře na kopci.

 

 

 

 

Developer J & T Real Estate  komplex zpřístupňuje postupně. Přibývají desítky sochy a galerie moderního umění River Gallery (provozovatel, slovenský umělec Pavol Susa).

 

Architekt Erick van Egeraat a jeho tým založili koncepci komplexu na filozofii, v níž převládá voda, a rozdělili soubor budov do 4 bloků, které jsou propojeny třípodlažními podzemními garážemi - Blok 1, River House, Kempinski Hotel River Park a Blok 4.

 

Hlavní dominantou s nejluxusnějšími apartmány a jedinečným výhledem na Dunaj je River House, který doslova levituje nad řekou. Další část tvoří pětihvězdičkový Kempinski Hotel s půdorysem ve tvaru písmene L, který představuje ´stoupání ledovce z klidné vodní hladiny nebo obraz návrší nad řekou´, a společně s blokem River House vymezuje centrální prostor ´vodního´ náměstí celého multifunkčního kolosu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel luxusní sítě Kempinski vedle 227 pokojů na 8 patrech nabízí také kongresové sály, restaurace a sportovní zóny s fitness centry a bazény. V Blocích 1 a 4 pak najdeme byty a administrativní prostory. Při výstavbě komplexu je hojně užíváno jako materiál sklo různých typů od klasického přes matné až po potištěné sklo, bohatě je využito technologie hedvábného stínění prosklených ploch pomocí průsvitných kovových sítí a kovových profilů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jde o vskutku prestižní prostor, který ve městě chyběl. 

Aniž člověk by musel vstoupit dovnitř, vidí vše, co se v galerii nachází, "

řekl Pavol Susa.

 

 

 

 

 

 

 

 

My jsme v parném dni procházeli touto přírodní galerií s Žraloky Michala Gabriela

k mýtické lodi od českého sochaře Jaroslava Róny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  jsme nacházeli mimo odpočinkové zóny desítky plastik: např.  

 

Viktor Frešo/Cube  Connection

Jakub Trajter/Zásah2

 

Ji Yong Ho (Korea) Lion 4

(materiál: staré pneumatiky a nerezavějící ocel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pomník věnovaný architektovi Dušanovi Jurkovičovi

či připomínka bratislavského poledníku

a další…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček, zdroj: internet /efa/

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jaroslav-rona-myticka-lod-aneb-kdyz-vzdavame-hold-dunaji-a-bratislave/