Poděbrady - Leden 2022, část 1. aneb prodloužený advent na lázeňský způsob

24.01.2022 18:16

 

O našich milovaných Poděbradech jsme toho na našem webu už napsali hodně. Ale stejně to není a nikdy nebude zdaleka všechno. Tak co třeba takový Advent v tomhle lázeňském městě. Jak to tam vypadá, jak probíhá…?

 

Letošní rok, stejně jako tem minulý, poznamenaly pandemická opatření. A nevyhnuly se mu ani tak vzácné chvíle, jakými je advent. Ne snad ten v rodinách, které nebyly v dané době nějak Covidem postižené. Tam věřím, že uvnitř, v soukromí, v příjemném teple domova to bylo – skoro – jako vždy. Na rozdíl od rodin, které se dostaly do souboje s mutujícími viry.

Horší na tom byla v tomto směru naše města a obce. Každé sídelní místo v téhle republice má své adventní zvyklosti. Každá radnice oficiálně, a týmy nadšenců neformálně, advent vybízí k řadě veřejných aktivit, které jsou v daném místě zvykové, oblíbené a žádoucí. Ale kvůli platným opatřením to nemohlo být, jak chtělo a mělo?

 

Například „naše“ město Poděbrady, ale nejen ony, se proto například rozhodly, alespoň prodloužit předvánoční adventní výzdobu města a ulic, až za Nový rok. A tak byla poděbradská náměstí, ulice i místa ještě v půli ledna ozdobeny jako když se svátky teprve blíží. Bylo to milé, a nám nedalo, než se do Poděbrad vypravit a vychutnat si Vánoční atmosféru i po Vánocích. A dobře jsme udělali…

 

Foto a text: Richard Koníček

 

Lázeňský park a náměstí T. G. Masaryka

 

Kolonáda prof. Libenského a betlémy vyrobené a vystavené jednotlivými poděbradskými školami 

 

Jiřího náměstí  a Pomník krále Jiřího

 

Mariánský (morový) sloup na Jiřího náměstí

 

Kostel Povýšení sv. Kříže

 

 Předsálí kostela Povýšení sv. Kříže

 

Lidová tvořivost v Divadle Na Kovárně a v Kluku

 

Více:

 https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/podebrady-leden-2022-cast-2-aneb-tech-kamennych-slecen-je-nam-az-lito-snih-musi-studit/