Po 25 letech Praha konečně dostavěla plavecký areál v Praze 8 (Aquacentrum Šutka) aneb byli jsme při zahájení 17. ledna 2013

27.02.2013 16:57

Po 25 letech Praha konečně dostavěla  plavecký areál v Praze 8 (Aquacentrum  Šutka)  aneb  byli jsme při zahájení 17. ledna 2013!

 

Plavecký areál  Šutka v Čimické ulici v Praze začal sloužit veřejnosti, ať už v rámci   prosincového 2012 zkušebního provozu, nebo už  u příležitosti  konečného zpřístupnění veřejnosti po 17. lednu 2013. V průběhu zkušebního provozu jsme zjistili ,  zda všechny technologie bazénu fungují a otestovali  jsme provoz všech dílčích částí Aaquacentra.  Podle slov Pavla  Richtra (TOP 09) se v rámci zkušebního provozu vše  zvládlo bez vážnějších problémů.

 

Když jsme bazén se slávou otevírali

Bazény jsme naplnili  už v říjnu 2012 a v listopadu 2012 probíhalo kolaudační řízení a odstraňovali jsme  nedostatky. Slavnostně jsme  bazén otevírali  až 17. ledna 2013 za účasti handicapovaných sportovců, londýnských olympioniků a dětí z dětských domovů, kteří budou rovněž pravidelnými návštěvníky Šutky.

 

Každý další bazén je dobrý

 Slavnost za účasti novinářů  i dalších pozvaných začala ve 14 hodin. Mohli jsme přivítat náměstka pražského primátora Pavla Richtra a radní Aleksandru Udženiju.  Akci moderoval sportovec  Aleš Valenta – zlatý olympijský vítěz z roku 2002 – český akrobatický lyžař. Promluvil též předseda Plaveckých klubů Ing. Vladimír Srba, který vyjádřil své potěšení nad novým bazénem, který Praha jistě v Ďáblicích potřebovala, protože tam dosud bazén chyběl.

 

Radní Udženija v plavkách nepřišla

První týdny ukazují opravdu velký zájem nejenom Pražanů. Aquacentrum Šutka již navštívilo k 9. lednu 2013 20 533 návštěvníků, největší návštěvnost byla 6.  ledna 2013. V neděli si zde zaplavalo 2124 lidí. Pokud uvážíme, že předpoklad na začátku provozu byl 500 návštěvníků denně, jde určitě o skvělá čísla. Věřím, že zájem veřejnosti bude trvat. Chtěli bychom maximálně podpořit spolupráci s dětskými domovy, v nichž děti nemají moc prostoru na volnočasové aktivity a nabídnout výhody handicapovaným sportovcům," řekla ke slavnostnímu otevření radní Aleksandra Udženija (ODS). A protože útlá Aleksandra  Udženija přišla v žabkách, dostalo se nám vysvětlení, že plavky si odmítla po Vánocích na sebe vzít, a tak že si aspoň pro tuto slavnostní chvíli vzala žabky na své bosé nožky. 

 

Novináři, celebrity…v plavkách? !

Po slavnostním přestřižení žlutooranžové (červené)  pásky  jsme byli vpuštěni na prohlídku plaveckého areálu, samozřejmě jen v návlecích, pokud jsme si náhodou nevzali s sebou plavky.  To u mě nehrozilo, protože za prvé plavání mám ráda v bazénu,  ale ten byl v ten den určen vozíčkářům, a za druhé na nějaké ty vířivky a skluzavky i tobogány  si mě nikdo neužije. Ráda plavu totiž mrtvolu… Nakonec jsem udělala dobře, protože vidět některé obéznější novináře v plavkách producírujících  se u baru  mi  moje nervy mírně cuchaly… Obdivovala jsem však jejich suverenitu a radost, s jakou, před námi – oblečenými -  novináři, nerušeně předváděli ve vířivkách svá tučná tělíčka. Musím však s nelibostí konstatovat, vnitřní teplota areálu dosahuje až 30 stupňů Celsia. A barmanky jen ze svých čel zoufale stírají pot. Nezávidím!   

 

Šutka může očekávat mezinárodní plavecké závody

Otevřením Aquacentra Šutka jsme v Praze získali po Podolí druhý krytý 50timetrový bazén, který splňuje všechna přísná mezinárodní kritéria ke konání plaveckých soutěží. Vytvořili jsme tak ideální podmínky pro kondiční, ale i rekreační plavání. Kapacita areálu je asi pět stovek návštěvníků, z toho asi dvě stovky mohou být v bazénech.

 

Interiér je trojbarevný

Pokud jde o vnitřní obklady areálu, žlutooranžovými , či případně červenými  obklady stěn i podlah  jsme skutečně oživili vzhled  nejen  bazénu, ale i toalet.  Počítáme s provozněním  obchodů i s další úpravou okolí. Když jsme se tam my novináři v roce 2012 brodili v jarním bahně, chráněných před úrazem žlutými helmami,  prohlíželi jsme si uvnitř areálu pouze jen kompletní obvodové zdi, zasklená okna, tobogany… bezdomovce...  

 

Z historie stavby plaveckého areálu

Stavbu plaveckého areálu jsme zahájili  koncem roku 1987, a přitom jsme předpokládali termín dokončení v roce 1994. V průběhu výstavby však jsme neměli  dostatek financí k jejímu postupnému zpomalování, až v roce 1993 musela být stavba úplně zastavena. Další postup pak zcela zablokoval uplatněný restituční nárok. Po odkoupení části pozemku od restituentky v roce 2001 jsme v roce 2007 znovu zahájili stavební práce a bazén jsme konečně v prosinci 2012 uvedli do zkušebního provozu.

 

Kolik jsme peněz prostavěli?

Bazén stál o další miliony více, než jsme předpokládali. Výstavba celkem přišla na 700- 900 milionu korun (bez záruky).  Provoz areálu bude muset město každoročně dotovat, i když by podle odhadů měla Šutka ročně vydělávat asi 33 milionů korun, ale oproti nákladům na provoz bude přesto chybět cca 10 milionů korun.   

 

Co jsme všechno pro milovníky vodní hladiny postavili?

  • u bazénu je tribuna s kapacitou  440 diváků, stanoviště pro televizní přenosy
  •  výukový bazén pro děti, takže počítáme s plaveckými kurzy pro školy a pro rodiče s malými dětmi
  •  dvě finské sauny s venkovními ochlazovacími bazénky (ve 2. NP) a dvě parní lázně ( v 1. NP)
  •  k dispozic máme 270 parkovacích míst
  •  bezbariérový  areál pojme  900 osob, v šatnách je 1000 skříněk
  •  vodní splav, plážový bar

 

Otevřeno:

bazén:         všední den   6.00 do 22.00 hodin

                     víkend         10.00 do 22.00 hodin

 aquapark:  všední den  14.00 do 22.00 hodin

                     víkend         10.00 do 22.00 hodin

sauna:         všední den  10.00 – 21.00 hodin 

                     víkend          10.00 – 21.00  hodin

 

 Vstupné za hodinu: dospělí 125 Kč

                                     senioři, studenti do 26 let a lidé tělesně postižení (TP) 95 Kč

                                     děti do 15 let 80 Kč

                                     rodiny s dětmi uplatňují slevu 25 %

Při zakoupení permanentky:  dospělí 90 Kč za hodinu

                                                      děti, studenti, senioři a lidé TP 60 Kč za hodinu

 

Aquacentrum  Šutka

Čimická ulice, Praha 8

telefon: 266 610 711

e-mail: info@sutka.eu

Správce areálu a generální provozovatel: TRADE CENTER PRAHA a.s.

MHD: Metro –zastávka Kobylisy, směrem k sídlišti Bohnice, nedaleko od Aquacentra je zastávka „Čimický háj“-  bus 102, 144, 152, 177 a 200

Vše – nákupy pití, k mání pouze nealko,  se platí na čipy. A jeho ztráta se pokutuje, myslím,  částkou 500 Kč!

Veškeré podrobnosti : www.sutka.eu nebo www.facebook.com/AquacentrumSutka

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  www.sutka.eu, internet, magistrát