Ploty - tradice tvarů i materiálů aneb bez plotu už to asi nepůjde?!

08.01.2014 11:51

Plot považujeme za součást architektury našeho domu, ale také více či méně za nepřekonatelnou bariéru, kterou vymezujeme naše osobní teritorium. Plot je však i naší vizitkou, kterou naznačujeme již z dálky každému kolemjdoucímu, kdo asi za takovýmto plotem přebývá.

 Jednoduché zídky a ploty používáme odpradávna. Jakmile jsme na poli začali pěstovat obilí a jiné plodiny a chovat domácí zvířata, potřebovali jsme je ohradit. Zvířata, aby nám neutekly a úrodu proti pošlapání. Na stavbu oplocení jsme tehdy používali materiál, který jsme měli po ruce: proutí, větve, kusy dřeva, kámen. Od té doby jsme ušli ve vývoji plotů a zdí velký kus cesty.

 

 

Plot pro soukromí

Přesto, že jsme používali i méně pěkné materiály jako např. drátěné pletivo, jsou mezi námi takoví, kteří milujeme tradice, zůstáváme věrní trvanlivému plotu jako výbornému výrazovému prvku a architektonickému detailu. V současné zahradě většinou klademe menší důraz na ochrannou funkci plotu a vyzdvihujeme ploty spíše jako pohledové izolace (ať už mluvíme o vytvoření soukromí oddělením se od okolí anebo o dalším funkčním členění uvnitř zahrady).

 

Systém oplocení

Oplocení považujeme za součást našeho obydlí. V současnosti nejsme omezováni při výběru materiálu nebo výškou konstrukce. Systém oplocení není záležitost, kterou řešíme jenom momentální situaci a potřebu postavit ´něco´ kolem domu. Plot, pro který se rozhodneme, by měl být reprezentativní. Několik let bude totiž zdobit nejen náš dům a zahradu, ale i celou ulici. Raději se spolehneme na odborníka a na jeho vnímání našeho domu a jeho okolí jako celku. Zohledníme si tak všechny estetické, funkční a taky finanční požadavky, a lépe se vyrovnáme s otázkami, které by nás možná ani nenapadly. Předem si promyslíme, zda nám bude stačit subtilnější, nižší a elegantnější plot okolo domu, chaty či pozemku, nebo zda musíme chránit to, co je důležité, razantnějším a masivnějším způsobem, dokonce i před pohledy kolemjdoucích.

 

Charakteru oplocení napomáháme způsobem ukládání a vazby použitého materiálu, druhem a strukturou kamene. Výšku plotu určujeme podle podmínek hlučnosti a prašnosti místa, kde máme náš dům se zahradou. Ohraničujeme zahradu vnitřně a z vnějšku.

  • Za vnější považujeme ochranu našeho soukromí a bariéru před vstupem cizích lidí.
  • Vnitřním ohraničením vytváříme funkční prostory a zahradu členíme.
  • Můžeme tak oddělovat užitkovou a obytnou zahradu, hospodářskou část, oblast na hraní a relaxaci či zakrýváme kontejner na odpad.

 

Oplocení považujeme pro jeho délku za nejdražší zahradní stavby. Vnímáme jej zvenčí i zevnitř. V přední části pozemku se vstupem a vjezdem bychom měli zachovat důležitý estetický vzhled plotu a soulad s materiálovým řešením domu, jako i vstupní branky a vjezdové brány. Pomocí bočních stran a zadní strany oplocení oddělujeme náš pozemek od sousedního, proto požadujeme neprůhlednost plotu.

Při rozhodování o výšce oplocení dodržujeme proporcionalitu mezi velikostí zahrady a velikostí a výškou domu.

  • Oplocení do výšky 1 m považujeme za nenápadné a při vhodné výsadbě jej skoro nezpozorujeme (vhodné je především do přírodního prostředí). Jeho ochranný účinek je však nepatrný.
  • Zřízením plotu vysokého až 150 cm získáme jasné ohraničení, ale lidskému oku ještě nepřekáží.
  • Plot nad 150 centimetrů už působí prostorotvorně a při výšce 170 cm a více jsme vytvořili už pohledovou bariérou zvenku. Zevnitř ho většinou maskujeme výsadbou, ale i tak působí jako vnímatelný pás stěny. Navíc můžeme stínit větší části zahradní plochy, hlavně ráno a v podvečer a také na jaře a na podzim.
  • Výška plotu je důležitá i při svahovitých pozemcích, hlavně tehdy, když oplocení položíme níže než dům. Kvůli pohledové zábraně bychom měli spíše volit plot vyšší, než je to konstrukčně možné, proto v takovém případě sestavíme pohledovou bariéru z pevného oplocení doplněného zelení.

Oplocení můžeme vybírat z různých materiálů a rozmanitých tvarů. Plot můžeme například vytvořit i pomocí živých dřevin, dřevěných desek nebo laťek anebo si pořídíme kamennou či cihlovou zeď. Mnohdy volíme i ploty kovové (litinové nebo ocelové průhledné mříže), drátěné ploty či betonové tvárnice.

 

Sousedské vztahy můžeme mít velmi dobré, ale občas potřebujeme mít své soukromí. Uvědomujeme si to především tehdy, máme-li pozemek malý - tady uplatníme neprůhledné plotové výplně, kterými částečně tlumíme i zvuky. Plotové výplně volíme takové, abychom omezili průhled do zahrady, aniž bychom ji opticky zmenšovali. Ochranné stěny máme mít proto členité, aby nenápadně splývaly s okolím domu i zelení v zahradě. Důležité však je, aby i z pohledu sousedů vypadala ochranná stěna hezky. Jen tak skloubíme nerušené soukromí s dobrými sousedskými vztahy.

V poslední době jsme si velmi oblíbili ochranné protipohledové stěny s průhledem ze strany. Ochranu proti pohledu zvenčí zajišťujeme pomocí polí z dřevěných prken, která spojujeme jako lamely do samostatného celku. Vzhledem k příčné poloze prken máme sice prostor před pohledy chráněn, z boku však skrz tento plot vidíme. Rostlinám jsme tak zajistili i za plotem dostatek světla a v létě budeme příjemně osvěžováni mírným pohybem vzduchu. K lomenému směru mezi pole z lamel vkládáme užší rámečky z latí a příčníků, kterými jednotlivá široká pole propojujeme a po těchto "otevřených" mezilehlých polích můžeme pnout klematis nebo břečťan, nebo pověsíme nádoby s květinami.

 

Jako nepříliš novou novinku považujeme systém zahradních plotů z panelů (Zenturo), který respektuje myšlenku estetického vzhledu, ochrany soukromí a využití různých barvených variací a materiálů, přičemž panely můžeme využít univerzálně. Panel představuje unikátně navržený plochý panel svařený z kulatých drátů, s různými velikostmi ok s dvojitými a střídavými vodorovnými dráty.

 

Panely můžeme vyplnit plochými plastovými pláty (pixely), kterými dodáme plotu jedinečný design, snižujeme jeho průhlednost. Pokud budeme mít zájem, vytvoříme si pomocí pixelů na plotovém panelu různé nápisy nebo obrazce přesně podle našich představ. Pixely k panelu uchycujeme jednoduše pouhým kliknutím plastového plátu na oko panelu. V případě, že panely přiložíme k sobě, vytvoříme díky pixelové výplni působivou gabionovou stěnu, kterou můžeme použít jako stylovou ochranu našeho soukromí a zároveň vytvoříme dekorativní prvek na zahradě. Jako výplň můžeme zvolit kůru stromů, kameny, cihly a jiné materiály podle našeho přání.

 

Dekorační pletivo využíváme pro potřeby menšího oplocení, například trávníku či záhonu. Je samo dostatečně stabilní, takže pro malé výšky nevyžadujeme potřebné sloupky. Při instalaci nemusíme ani provádět nutné napínání. Zelená barva pletiva je vhodná do každého prostředí. Typický design ohraničujících plotů okouzloval už mnoho generací milovníků zahrad.

 

Oplocení považujeme za ideální řešení pro květinové záhony, které tak chráníme a zároveň je dekorujeme. Pletivo je pleteno z pozinkovaných a poplastovaných drátů. Horizontální dráty s velkými oblouky se spojují ve středu sítě. Pomocí přizpůsobených horizontálních drátů s krátkým obloučkem vytvoříme plůtek velmi originální a dekorativní, takže elegantní zahradní plot zapadá perfektně především do parkového stylu zahrady, protože máme otevřenou a tradiční strukturu.

 

Richard Koníček

Foto: internet, Zenturo