Pichlavá historie aneb když probudíme staré časy, kouzelný svět kaktusů i vintage

13.06.2015 13:15

Botanická zahrada hlavního města Prahy – Troja

14. 6. – 12. 7. 2015

 

Byli jsme pozváni do expozice Svět sukulentů a kaktusů v severní části Botanické zahrady Troja na cestování v čase, na vernisáž nové výstavy ´Pichlavá historie´, jež nabízí kaktusy a sukulenty aranžované v retro, v duchu 1. republiky, přičemž jsme vystavili i garderobu dam 1. republiky  a doplňky dané doby.  Mohli jsme zhlédnout největší kaktus v Evropě - saguaro.

 

Kromě flóry návštěvníci uvidí například původní květináče, do kterých sadil své kaktusy i Albert Vojtěch Frič. Právě díky Fričovi se nám podařilo flóru propojit s módou, protože jeho synovcem byl Martin Frič, známý režisér 1. republiky," popsala jen zlomek Pichlavé historie ředitelka trojské botanické zahrady Věra Bidlová.

 

Zahájení se zúčastnili velmi milí hosté, velvyslanec Mexika, velvyslankyně Peru a  velvyslankyně Jihoafrické republiky, kteří poté přestihli pásku do vstupu stále geografické expozice.

 

Přívítali jsme i  světově známého  cestovatele, etnografa a spisovatele JUDr. PhDr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930 Bílina), který osobně poznal řadu domorodých kultur a zpracoval své zážitky v četných knihách. Je čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapú (Kickapoo). Stingl se také netajil svou láskou zejména k poušti Arizoně.

 

Výstava ´Pichlavá historie´ potrvá jen do 12. 7. 2015. Ve vedlejším severním skleníku jsme však umístili stálou geografickou výstavu,  novou expozici sukulentní flóry Afriky a Ameriky i zimovzdorné druhy v Severoamerické polopoušti. Zhlédneme zde  kaktusy z Mexika, Peru a Jihoafrické republiky. Instalace nebyla vůbec jednoduchá,  protože např. do expozice kaktusů z Mexika jsme museli  navézt 10 tun vápence.  V autentickém prostředí si můžeme uvědomit rozdíly mezi jednotlivými krajinami těchto tří zemí. Výzdobu  svými velkoplošnými  kresbami provedla umělkyně Crocro Lucie, přestože v těchto zemích nebyla...

 

Klub kaktusářů má přes 1500 členů, z čehož je 700 členů z Prahy

 

Celou akci šaramantním způsobem moderovala zástupkyně ředitelky Botanické zahrady, paní Věry Bidlové. Promluvil také  ing. Ivan Běták, předseda Klubu kaktusářů,  současný místopředseda Českého klubu sběratelů lastur.

 

O kaktusářích, kteří měli kaktusářství jako svůj koníček a již nejsou mezi námi, se můžeme na vystavených panelech seznámit se stručným  přehledem o  jejich životě i práci… mezi něž  patří:

Karel Čapek, A. V. Frič, Benedikt Roezl, Emil Holub...

 

Doprovodné programy:

Sobota 13. 6. 2015

14.00  hodin:  Historie českého kaktusářství – Jaromír Tlustý

15.00 hodin: Historie pěstování kaktusů a nová sukulentní expozice Peru a Mexiko – Ing. Eduard Chvosta

16.00 hodin:  Nová sukulentní expozice Jižní Afriky – RNDr. Eva Smržová

Jedná se o komentované prohlídky, sraz zájemců je před novou expozicí Svět kaktusů a sukulentů v severní části botanické zahrady

************

 

V úterý 16. 6. 2015 v 15 hodin zahájí program herečka Veronika Arichteva, herec Robert Urban a zpěvačka Rozálie Havelková, dcera herce a zpěváka Ondřeje Havelky. Ta spolu s muzikanty zazpívá několik prvorepublikových písní.„Program, který máme na sobotní odpoledne připravený, jsme chtěli zahájit stylově. Proto jsme rádi, že dorazí známé osobnosti, které jsou s 1. republikou nějakým způsobem spjati a uvedou tak nedílnou součást výstavy Pichlavá historie v život,“ řekla Lucie Herberová, tisková mluvčí trojské botanické zahrady.

 

************

V sobotu 20. 6. 2015:  13.00 -  19.00 hodin koná přednáškový blok, na kterém se nejen dozvíme, co to je vintage, jaký byl život za 1. republiky nebo co v daném období měly dámy ve skříních, ale uvidíte i květované šaty filmové hvězdy Adiny Mandlové, v reálu dokonce i její lodičky z kůže krajty královské.

V sobotu 20. 6. 2015 se  přednáška  o 1. republice koná v chodbě administrativní budovy pod skleníkem Fata Morgana!!!

 

„Sbírám dobovou obuv a mám již okolo 800 párů. Bratr mého dědečka byl švec a k botám jsem tak měl vždycky blízko. Mezi největší skvosty mé sbírky patří jedinečné lodičky slavné herečky Adiny Mandlové. Ty se ke mně dostaly náhodou,“  řekl Lubor Obendrauf, sběratel obuvi, kterého můžete vidět spolu s lodičkami v sobotu 20. 6. 2015 v rámci výstavy Pichlavá historie.   Obendrauf  se nám svěří se svým příběhem, jak k lodičkám prvorepublikové filmové hvězdy přišel, kolik tehdy stály a čím se odlišují od jiné obuvi dané doby.

 

Garderobě nejen známých dam, které žily v 1. republice, se věnuje Miroslava Burianová, kurátorka sbírky textilu Oddělení novodobých českých dějin Národního muzea.„Návštěvníky bych ráda seznámila s některými předměty a oděvy z naší sbírky. Protože se akce koná v trojské botanické zahradě, připravila jsem si přednášku o květech v garderobě dam, a to v letech 1918 – 1945. Ostatně i jedny z našich nejcennějších šatů, které máme ve sbírce, jsou šaty Adiny Mandlové, které mají květinový vzor,“ říká Burianová.

 

Těšit se můžeme nejen na krásné a kvalitní boty, ale i na dobové předměty každodenního života 1. republiky, jako je například dobové rádio, lux či telefon. Pronikneme také do světa vintage. „Kromě povídání si o tom, co to vintage je, jak jej poznáte a proč se mu věnovat, si prohlédnete dobovou módu. K vidění budou klobouky od žižkovské modistky Trudy Pšeničné, šaty z modelového domu Hany Podolské nebo boty od firem Papež či Popper,“ láká na Pichlavou historii Ivana Závozdová, majitelka Studia Vintage, které na výstavu zapůjčilo oděvy, doplňky i dobové předměty.

 

Během celé doby trvání výstavy budete mít možnost nakoupit kaktusy i sukulenty

Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Jihoafrické republiky, velvyslanectví Peru a velvyslanectví Spojených států mexických.

 

171 00 Praha 7 - Troja

Trojská 800/196

www.botanicka.cz

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková