Phila Primus:´ 76 % ticho´ aneb proč raději nemlčíme a nerozšíříme své životy o pásmo ticha?!

22.03.2014 21:12

Artinbox Gallery   - Praha

21. – 25. 3. 2014

Byli jsme pozváni na vernisáž první autorské výstavy prací mladé výtvarnice Phily Primus do galerie Artinbox, kde jsme se mohli setkat i  s fotografkou Evou Fukovou, jakožto návštěvnice vernisáže, což nás potěšilo velmi.  

Autorčinu tvorbu jsme již  poprvé představili v r. 2012 v rámci skupinového tematického projektu ´SNĚNí – pocta surrealismu´, kde vystavovala pro ní typickou kolorovanou kresbu tuší. Jak řekla kurátorka Nadia Rovderová, již tenkrát ji Primus zaujala velmi, a přirovnala ji k našemu představiteli pozdního českého surrealismu, k Janu Švankmajerovi  (25. 3 . – 7. 11. 2014 – výstava ´Metamorfosi´ v Barceloně).

 

Na vernisáži dostal také slovo nějak v té situaci rozverný  Michal Tošner, který výstavu uvedl slovy, že obrazy 22-leté umělkyně preferují mlčení, že zde vystupují navenek  autorčiny imaginativní zkušenosti, plynoucí skrze její tělesnou zkušenost.

A zdůraznil, že podle davu, který uctívá slova, je svět z 95 % z jazyka. Oproti tomu kresby, koláže a akvarely Phily Primus vyjadřují, že ze 76 % svět sestává z ticha. Vyjadřovat stavy procenty je ostatně autorčina oblíbená hra. Přesně je to prý 76, 4 % . V tom zbytku se freneticky chceme dorozumět, sázíme vše na jednu kartu, ačkoliv stále prohráváme, vcházíme znovu a znovu do slepých cest. Necelých 24 % považujeme za 95 %.  Můžeme říct závěrem, že tu vyvstala výzva, splnitelná pod podmínkou, že umíme mlčet: rozšířit život o pásmo ticha.

Imaginace Phily Primus

  • Výstavou „76 % ticho“ Phily Primus dala galerie Artinbox už potřetí ´prostor´ k uvedení mladého výtvarného talentu Výstava „76 % ticho“ představuje čtyři desítky prací, které od té doby vznikly. Práce 22-leté autorky je překvapivě vyzrálá, zakotvena v klasické technice kresby a malby. Philiny kresby zaujmou hloubavostí, černým kafkovským humorem, syrovou upřímností a neotřelou imaginací, až tomu nelze ani uvěřit, když pak usměvavou a rozpačitou Philu Primus spatříte na vlastní oči.

 

 

 

Ze životapisu Phily Primus

  • 6. 11. 199l se narodila Američance a Čechovi v německém Düsseldorfu
  • Phila strávila dětství v malé vesnici u Prahy
  • od dětství měla problémy se socializovat, vystřídala hodně škol
  • vyrůstala v umělecko-kosmpolitní rodině
  • víc než klasické vzdělání ji přitahovala škola života

"Ticho je čisté, moudré a nikdy nelže."

 

Z díla Phily Primus

  • je autodidakt
  • s přirozenou kreativitou se ponořila do zkoumání literatury, filozofie, hudby i výtvarna, navíc cestovala, objevovala neznámé světy
  • zároveň svým genofondem i svoji tvorbou, odráží pohnuté dějiny minulého století na evropském i americkém kontinentu
  • její tvorba ovšem víc než vnější, odráží niterný svět

 

Jan Švankmajer napsal ve své knize Síla imaginace: „Imaginace je subversivní, protože staví možné proti skutečnému. (…) Imaginace je největší dar, jaký lidstvo dostalo. Imaginace polidštila člověka, ne práce.“

 

Závěrem 

Za www.kulturaok-eu.cz můžeme říci, že mladičká, velmi nadaná, ba geniální, Phila Primus je  zahloubaná do svého nitra, že přemýšlí např. o zrození a smrti, o  své závrati z nekonečna,  a doufáme, že  má své křehké přeludy pod kontrolou,  když ji např. trápí myšlenka, že kořen je sice dobrý, je zdrojem mízy, ale že je i zlý, neboť nás svazuje s místem. Brání nám odejít jinam! Mnozí z nás máme prý touhu vysvobodit se z místa, uniknout plánu stejnosti...uniknout z veškerých uzavření, ale tak všichni nesmýšlejí, bohužel, neboť podle mého názoru stejnost základních potřeb nás posouvá zase jinam, kde můžeme věnovat jiným činnostem, nemáme všichni vždy touhu se stěhovat do cizího prostředí...třeba ani ne v Česku. Ale uznáváme autorčin názor, že příliš mnoho slov  vede jen k překřičení toho druhého, který neposlouchá...protože právě přemýšlí, co by řekl, aby  toho prvního trumfl...   no, mohli bychom pokračovat ještě dlouho...ale to jsou názory její - Phily Primus, jinak vzdáváme hold výtvarnému talentu a imaginaci  Phily Primus.

 

Kurátorka: Nadia Rovderová

 

Artinbox Gallery

110 00 Praha 1

Perlová 370/3

 

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka