Petr Šprincl & Marie Hájková: Blue Box aneb proč upřednostňujeme analog před digitalizací?!

29.07.2014 15:56

Galerie AMU - Praha

23. 7. – 31. 8. 2014

 

Na vernisáži nové výstavy v GAMU, připravené  ve spolupráci s PAF (Přehlídka animovaného filmu) Olomouc,  nás přivítala atmosférická instalace. Promítali jsme pilotní díl připravovaného krimi-noir seriálu. Na www.kulturaok-eu.cz však horory rádi nemáme, takže jsme filmy, který se odehrává na americkém kontinentu, nedokoukali.  Naštěstí  byly k dispozici plakáty a programy k výstavě, ze kterých jsme se konečně dozvěděli, o co vlastně  autorům netradiční výstavy šlo. Vybíráme z textu:

  •  VHS /Krimi-noir/ detektivní seriál poodhaluje tajemství modré krabičky.  V pilotním dílu jsme nastínili příběh, prostředí a hlavní postavy seriálu.  Dostáváme se opmocí atmosféry potemnělého království New Yeshiva do děje mysteriózního příběhu. Seznámíme se s rabínem Kolko, který vládne městu, kde se našli čtyři mrtví, bezhlaví chlapci. Detektiv nalézá nit k vyřešení případu v Holylandu, kde noční jezdci působí jako atrakce pro děti. Dojde k nečekané smrti zpěvačky Dorothy.  A v dalších 6 dílech poodkrýváme vztahy mezi postavami a odhalujeme záhadu modré krabičky…na starém kontinentu žijí Lámie, které v noci pijí krev svých obětí…atp.

V prvním plánu Blue Box nebyl zamýšlený jako seriál.  Byl to projekt, se kterým Petr Šprincl & Marie Hájková vyhráli soutěž na residenci v New Yorku. Dokonce byl film natočen na VHS kameře, kterou si v USA oba autoři k tomuto účelu zakoupili. Považují svou kolekci VHS za důležitější než digitální média, protože hlavním důvodem využití analogových médií je jejich výsledná vizualita, jež mnohem více filmovou atmosféru, s níž pracují, podtrhuje.   Podle svých slov autoři si myslí a říkají, že analog je schopen zaznamenat ´duši míst´.

  •  Pokud jde o modrou krabičku,  Petr Šprincl si ji koupil před 5 lety v Budapešti, na blešáku, v níž našel  13 diapozitivů z výletu staršího pána do New Yorku.

Na konci léta 2013 v New Yorku zažili oba autoři Petr Šprincl & Marie Hájková strašně silné věci, které se promítly do jejich filmů. Bydleli v židovské čtvrti poblíž synagogy, která patřila odnoži Torah Yeshiva. Poznávali mystický život v té čtvrti, dokonce zjistili, že v synagoze působil rabín Yehuda Kolko, který byl uznán vinným ze sexuálního obtěžování malých chlapců….autoři jednou odjeli do Gettysburg  na sraz KKK, kde svoje zážitky nahrávali , ale  na kazetu se nic kolem KKK kvůli zřejmě elektromagnetickému poli nenahrálo.    Posledním impulsem, který se v Blue Boxu objevil, bylo zmizení malého chlapce….no, to by snad stačilo…raději si jděme na to podívat sami…

 

Kurátor: Martin Mazanec

 

Noční jezdci jsou kouzelníci, kteří jedí malé chlapce.

Každý most vede k Orionu.

Kde žlutý pes štěká? Modrá naznačuje.

Muž v plášti není cizinec.

 

GAMU

Hartigovský palác  - Praha 1

Malostranskénáměstí 12

www.g.amu.cz

Máme otevřeno denně mimo pondělí: 10.00 – 12.00 a  13.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení:  60 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

P.S. :  4. — 7. 12. 2014, Olomouc - PAF 2014 XIII. Přehlídka animovaného filmu