Petr Sís: O létání a jiných snech aneb svoboda jednotlivce je zásadní hodnotou, i když není vždy samozřejmou …

13.09.2019 17:19

Centrum současného umění DOX

13. 9. - 24. 2. 2020

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy O létání a jiných snech, výstavy mezinárodně uznávaného tvůrce, autora knih a ilustrátora Petra Síse, jehož  světem je svět  fantazie, velkých putování a dobrodružných cest, vzpomínek i snů, byl Petr Sís na zcela zaplněném nádvoří DOXu osobně přítomen. 

 

 

 

V expozici ve dvou podlažích zhlédneme ilustrace, videa( i záběry z připravovaného filmu)  a makety, které vznikají ke každé knize (i v několika exemplářích), Deníky (1998) - soubor více než dvou desítek koláží vytvořených z cestovních dokladů., účtenek, pohlednice, exotikách střípků a ilustrací, které vznikaly pro americké noviny a časopisy, a také tapisérii Letící muž, jež byla odhalena na pražském letišti Václav Havla v roce 2012 a k této výstavě zapůjčena s laskavým svolením Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrdinové jeho knih jsou dobrodruzi,

snílci, odvážní vzduchoplavci, mořeplavci, cestovatelé

-

ti, kteří měli odvahu svobodně se rozhodovat,

tvořit, snít a posouvat hranice lidského poznání.

 

„Pozastavený čas nezná počátek

ani konec, jen nekonečný let“.

 

Výstavní projekt O létání a jiných snech představil 5 autorských knih Petra Síse, které jsou úzce spjaty s tématem ´vnitřní´ a ´vnější´ svobody.

 

Autobiografická kniha Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (česky 2007) vypráví o pomyslných i skutečných zdech, o světě, kde svoboda zůstává pouhým snem.

 

V knize Tři zlaté klíče (česky 1995) se autor pomyslně vrací do Prahy svého dětství - tentokrát je to ale město, které v dětských očích ožívá legendami, sny a příběhy.

 

Také Sísova verze perské básně Ptačí sněm (česky 2011) stejně jako knihy Pilot a Malý princ (česky 2014) a Robinson (česky 2017) se dotýkají univerzálních otázek lidské svobody a její důležitosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U příležitosti 30. výročí sametové revoluce je tak výstava poselstvím, že svoboda jednotlivce je zásadní hodnotou, kterou nelze brát jako samozřejmost, a její pozvolné a nenápadné omezování představuje pro současnou společnost skutečné nebezpečí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petr Sís - mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů

  • 1949: narodil se v Brně
  • vyrostl v Praze
  • absolvoval pražskou VŠUP a Royal College of  Art v Londýně
  • 1982: odešel do USA, kde začal přispívat ilustracemi do periodik (např. New York Times) a brzy také začal vydávat knihy. Od té doby žije i se svou rodinou v New Yorku a do rodné vlasti se pravidelně vrací

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za svou tvorbu získal mnoho ocenění po celém světě - od Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně přes několik medailí Americké knihovnické asociace, 8 cen New York Times za nejkrásnější ilustrovanou knihu až po dvě Ragazzi Award na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni.

 

  • 2003: obdržel prestižní Mac Arthurovo stipendium
  • 2012: za celoživotní tvorbu udělena Cena Hanse Christiana Andersena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petr Sís je autorem 26 knih pro děti a mládež, dále ilustroval více než 60 knih, natočil 26 animovaných filmů, věnuje se plakátu, výtvarným objektům, nástěnným malbám a realizacím ve veřejném prostoru. K těm nejznámějším patří mozaika pro newyorské metro či obří tapiserie na letištích v Praze, Dublinu a Kapském Městě.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Autoři výstavy:

Michaela Šilpochová

Leoš Válka

Ivana Brádková

 

Máme otevřeno kromě úterý:

Pondělí: 10.00 - 18.00 hodin

Středa:   11.00 - 19.00 hodin

Čtvrtek: 11.00 - 21.00 hodin

Pátek:    11.00 - 19.00 hodin

Sobota:  10.00 - 18.00 hodin

 

Neděle:  10.00 - 18.00 hodin

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Poupětova 1

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.dox.cz