Petr Krátký: Inverze aneb když stěnu s obrazy můžeme obejít dokola

05.11.2015 13:28

Entrance Gallery – Praha

5. – 29. 11. 2015

 

 

Zúčastnili jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz vernisáže, kterou komentoval sám autor Petr Krátký  (1985), jenž  je absolventem  ateliéru  Intermediálních konfrontací na pražské VŠUP a který žije a pracuje v Praze.

 

Octli jsme se v prostoru galerie, jejíž instalace navázala na autorův projekt pro Galerii Klatovy Klenová z roku 2009.   Jedná se monumentální pojetí galerijního prostoru instalací složenou z obrazů. Jako stavební prvky byla použita plátna těchto vystavujících umělců: Eva Červená, Zuzana Kantová, Karolína Klimešová, Tomáš Predka, Pavel Příkaský a Eva Vlčková Štýbrová.

Z obrazů různých formátů autor postavil stěnu a předsunul ji diagonálně do prostoru (z technických důvodů, aby nezastavil vstupy do prostor zázemí galerie) tak, abychom stěnu mohli obejít, a tím pádem jsme mohli zhlédnout  mozaiku obrazů z obou stran. Obrazy autor pověsil  na samonosnou konstrukci ze čtyřmetrových střešních latí.  Kompozice obsahuje 6 pravoúhlých otvorů (?) a ty jsou inverzně vymezeny vzniklou stěnou poskládanou z obrazů.

 

 

 

Základní princip vystavení obrazu, jako jednotky na bílé stěně, je zde převrácen. Polyptych mých slepých obrazů je vymezenou pestrou, pevně ukotvenou změtí maleb. Z pozadí se stává popředí naopak,“ řekl Krátký. Díla si vybral díla těch autorů, kteří Krátkého provázejí od prapočátku jeho profesní dráhy… jsou to spolužáci ze střední a vysoké školy a stále se vídají…     (zdroj: Jen Kratochvil)

 

Petr Krátký (CZ, 1985) ve své tvorbě neustále balancuje na labilní hranici mezi sofistikovaným přístupem profesionálního umělce a civilní sebeironií vůči podivné činnosti, kterou vykonává. Jeho důsledné analýzy formálních specifik média, ve kterém zrovna pracuje, jsou provázeny osobitým suchým, racionálním, humorem zdůrazňujícího nám, že role umělce, kterou jistě bere naprosto vážně, je 

jen jednou fasetou jeho životního postoje.

 

 Ve své videoperformační tvorbě často rozehrává k jednomu konkrétnímu momentu zacílenou choreografii sebe samotného, či jiných kompozičních prvků.  Manipulace s médiem i s vlastním tělem je mu prostředkem k osobnímu vyjádření i k analýze současné situaci již zkonvencionalizovaných pozic jako je videoperformance či konceptuální práce s objektem obrazu.(Viktor Čech)

                                                

                                                                                                           

 

 

Vzdělání

2012 Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

2011 stáž- Rhode Island School of Design, Providence, USA

2010 Erasmus-Willem de Kooning Academy, Rotterdam, NL

2009 semestrální stáž v ateliéru Monumentální tvorby, Akademie výtvarných umění v Praze

 

Ocenění

2015 finalista Jiné Vize, Paf Festival animovaného filmu, Olomouc

2014 finalista Jiné Vize, PAF Festival animovaného filmu, Olomouc

2011 finalista Szpilman Award

2011 Finále Cena kritiky za mladou malbu 2010, Galerie kritiků, Praha

2009 Finále Cena kritiky za mladou malbu 2008, Galerie kritiků, Praha

 

www.kratkypetr.cz

169 01 Praha 6 – Břevnov

Markétská 28/1

Máme otevřeno: čtvrtek-neděle 12.00-18.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva – Viktor Čech,  Jen Kratochvil)

Foto: © Ing. Olga Koníčková