Petr Bařinka: Master Blaster aneb nejsme kočky, život máme jenom jeden ...?!

17.04.2015 15:29

RT SALON S v Tančícím domě – Praha

17. 4. – 9. 6. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy Petra Bařinky,  s anglickým názvem  – Master Blaster, jsme zhlédli retrospektivní přehlídku tohoto vizuálního umělce.  Výstavu jsme instalovali ve dvou patrech.  V horní části je Instalace Day dream v dolní Night Dream.  Master  Blaster nás zavede  do nitra obrovského blikajícího flipperu plného gravitačních jam, kosmických raket xenonů nebo světa arkádových her. Vizuálně navazuje na estetiku raných videoher, kterou povyšuje na vysokou hru vztahů mezi uměním, virtualitou a reálným životem a nastavuje tak zrcadlo skutečnosti herním zdvojením reality. 

 

 

Dáme slovo kurátorovi (výběr)

Tvorba Petra Bařinky evokuje dojem dětské hry, je to však hra inscenovaná dospělým člověkem s jeho zkušenostmi, traumaty a fantasmaty ve škále od pudu slasti k pudu smrti. Výrazové prostředky pohádky zde slouží jiným cílům než tvorbě pro děti. Nejsou to příběhy, jež zamlčují sexualitu a smrtelnost. Právě naopak! Vizuální naivita nechává rozehrát právě ta témata, která jsou v pohádkách tabu. Je to odvrácená strana – místy inverzní, místy perverzní.

Už v rané tvorbě autor se zaměřil na pohádky, jejich ideální prosluněný svět mění v dějiště psychických traumat, a ukazuje, jak se splněná přání mohou dramaticky změnit v noční můru (Mr. Citro, 2004). Nebo naopak. Noční divoký sen se může završit happy endem.

 

 

 

 

 

Autor prostřednictvím svého naivního výrazu zesiluje děsivé momenty, směřuje nás přímo do  středu temného lesa ……do opuštěného světa socialistické modernity, který je již jen místem paměti obývaným přízračnými bytostmi (Night Visitors 2013).

 

Art as a meta-game

Autor vytváří vizuální soustrojí mezihrou, uměním a reálným životem. …zde je umění herním zrcadlem zkušenosti, je něčím, co doprovází život jako jistý meta – komentář. V tomto pojetí se umění potkává s herním zdvojením reality… Dýmka z obrazu není dýmkou, ale obrazem dýmky. …hra v díle Petra Bařinky je ústředním principem. Nejen, že autor pracuje formou hry, ale hra je samotnou substancí jeho vizuálního projevu.

 

Life as a meta fight

Autor imaginativně rozvíjí herní světy do  různých situací, které  odrážejí mnohdy krutou zkušenost. Pokud ale spolu s autorem pochopíme celý život jako hru, pak dokážeme lépe snášet surovost života. Vše je jenom jako.

Ve hře je tak jednoduché jít a střílet do davu. Run and gun! Ale pozor nelze to naopak. Hrůza musí zůstat iluzivní.

 

Není radno zacházet se životem, jako by to byla hra

 Tam, kde přichází moment fyzické smrti, tam končí hra a začíná reálno. GAME OVER! Bez odvolání, bez restartu. Není možné hrát znova. Představa reinkarnace nemůže sloužit jako alibi. O to ale nejde. To, co se zde nastoluje, je téma ambivalence hry a skutečnosti.

Skutečnost není nikdy úplně skutečná a hra není nikdy úplně hra


Skutečnost je hra, drží pohromadě jen díky iluzím. Jsme uploadováni a vrženi do bitevního pole. Co zbývá? Drop dead! –  Or become a MASTER BLASTER.

Kurátor: PhDr. Michal Tošner, Ph.D. KSV UPa

 

Petr Bařinka

  • narodil se 9. 1. 1979 ve  Zlíně
  •  studoval Vysokou školu Uměleckoprůmyslovou v Praze - ateliér ilustrace a grafiky u prof. Jiřího Šalamouna (2000-2002) a ateliér sochařství u prof. Kurta Gebauera (2002-2007)
  • 2004 – stáž Akademie Umění v Athénách, sochařský ateliér prof. George Lappas
  • 2009 získal cenu Národní galerie NG 333 pro umělce do 33 let
  • nyní se věnuje postgraduálnímu studiu v ateliéru malba 4 prof. Ivana Csudaia na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě
  • 2004 vystavuje v Galerii A. M. 180. - Praha

 www.petrbarinka.com

120 00 Praha 2

Jiráskovo náměstí 1981/6

Máme otevřeno: 10.00 – 20.00 hodin

Vstupné: základní: 190 Kč

 

 O galerii Art Salon S - je  galerie sídlící v Tančícím domě v Praze. Cílem Art Salon S je objevovat a podporovat mladé talentované umělce z České republiky i ze zahraničí. Umožnit těmto nadějným autorům se prosadit, získat uznání znalců a pozornost veřejnosti. Činnost galerie však sahá mnohem dále. Art Salon S se snaží propojovat každodenní svět lidí se světem umění prostřednictvím komentovaných prohlídek, přednášek, diskusí, speciálních večírků a další odborné činnosti, a tím rozšiřovat povědomí o mladém umění u široké veřejnosti.

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková